Hoeveel heb jij over voor een kopje koffie?

0
243
Bron: Instagram

Wij Nederlanders staan bekend om onze liefde voor koffie. Ver voordat koffietentjes als paddenstoelen uit de grond sprongen, werkten wij al liters van het warme zwarte goud weg. De komst van Starbucks is voor de die-hard coffeelovers een zegen en een vloek. Een zegen, omdat er een enorme uitbreiding aan keuzemogelijkheden kwam. Een vloek, omdat veel van de drankjes die Starbucks aanbiedt eigenlijk weinig meer met koffie van doen hebben, maar ook omdat de prijzen zo hoog liggen.

Want hoeveel mag een kopje koffie eigenlijk kosten?

Bron: Instagram

Bij de supermarkt is het vaak gratis. Bij de Kiosk betaal je €1,50-€2,50. Bij de tentjes voor de echte liefhebber krijg je vaak iets bijzondere koffiesoorten. Daar is €3 niet ongebruikelijk.

Baas boven baas

Maar in Melbourne maken ze het pas écht bont. Adam Ferrier,expert op het gebied van consumenten-psychologie: “Bij koffie is het eigenlijk net zoals bij whisky, wijn en speciaalbiertjes. Er is een groep mensen die het drankje door-en-door kennen, die altijd op zoek zijn naar nieuwe smaakbelevingen en daarvoor bereid zijn te bepalen”.

Dit leidt tot een prijsopdrijvend effect, dat nog versterkt wordt doordat het in social media vooral gaat om “mooi”, “hip” en “prijzig”. En hoe belangrijker social media wordt, des te groter is de impact o het echte leven. Voor sommige bedrijven wordt de manier waarop iets op Instagram staat haast belangrijker dan het product zelf.

Sociale verwachtingen en koffie-snobs

De druk van sociale verwachtingen wordt, mede door social media, steeds groter. Vooral in Melbourne, waar ze zichzelf graag cool vinden. Ferrier: “Een café eigenaar zei me ooit: ‘Ik moet dit cool maken, mensen hebben geld over voor cool'”. Alles voor de likes.

Schaamteloos gejat plaatje uit de reclame van Kanis en Gunnink

Dus hoeveel mag een kopje koffie kosten? In Melbourne, als het wordt geschonken in een kristallen beker? Best veel. Want daar staat die kop koffie op de kaart voor AUS$ 150 (ja, dat is meer dan € 90). En die wordt zelfs nog verkocht ook. Niet veel, maar elke week toch zeker twee of drie keer.

Het moet niet gekker worden. Of, zoals de heren Kanis en Gunink zeggen: doe maar gewoon.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.