IVF moet GBR redden

0
261
Staghorn coral

We schreven op deze plek al meerdere keren dat het Great Barrier Reef (GBR) het moeilijk heeft. Door opwarming van het zeewater én door afvallozingen komt het voortbestaan van het grootste koraalrif ter wereld in het gevaar. Wetenschappers willen het Great Barrier Reef nu redden door IVF.

Reddingsplan GBR

Het plan is om in de natuur miljoenen en miljoenen koraaleitjes en spermacellen te verzamelen. Vervolgens zouden deze in een beschermd bassin bij elkaar moeten worden gebracht om zo een nieuw, kunstmatig koraal te kweken. Vandaar de term IVF (In-Vitro Fertilisatie), die geleend is vanuit de menselijke zorg voor ouders met een kinderwens.

Volle maan

Het plan moet deze week in actie komen, want de vruchtbare periode van het rif is beperkt. De “ei-sprong” van het GBR is altijd binnen 5 dagen na volle maan in November.

Wetenschappers van de TU Delft en het Australische CSIRO werken samen met een bedrijf om met een soort enorme stofzuiger de eitjes te verzamelen. Best lastig, want hoe voorkom je dat de eitjes tijdens het opzuigen worden beschadigd? En trouwens, hoe vind je die eitjes?

Voor dat laatste wordt een patrouillevliegtuig ingezet, dat de schepen naar de juiste plek moet dirigeren.

Koraal kweken

De eitjes en het sperma worden vervolgens in een enorm bassin opgekweekt totdat de larven groot genoeg zijn om uitgezet te worden. Op dat moment worden ze naar de meest beschadigde plekken van het rif gebracht om zich te vestigen.

Een operatie als deze is moeilijk, maar tests laten zien dat het kan. Hopelijk gaat dit lukken!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.