Jaarwisseling brengt extreme hittegolf.

0
73
Hittegolf

Het leek even de goede kant op te gaan, met het weer in Australië. Maar de voorspelling voor de dagen rondom Oud en Nieuw is niet zo gunstig: er komt een hittegolf.

Na de regenval die alom werd verwelkomd als een Kerstwonder dat de bosbranden zou indammen, ziet het er -opnieuw- niet goed voor de Australiërs.

De lagere temperaturen van de afgelopen dagen hielpen de brandweer bij het bestrijden van het vuur. Maar de komende dagen zal het weer een stuk warmer worden. De Australiërs zelf spreken van een “extreme hittegolf”.

Aangezien wat bij ons een hittegolf heet bij hen normaal is, weet je dat het heet gaat worden.

Door de hitte wordt het risico op bosbranden in het zuidelijk deel van Australië weer “severe”.

Vooral maandag en dinsdag zijn de vooruitzichten voor branden het hevigst.

In het noordwesten van Australië tikt het kwik inmiddels de 45 graden Celsius al aan. De verwachting is dat de hitte langzaam zuidwaarts trekt. Doordat ook de wind krachtiger wordt, vreest Australië het ergste.

Rook in de stad

Door de wind en de bosbranden is ook de luchtkwaliteit niet al te best. In Sydney komt de rook weer terug. Rondom Oud&Nieuw zal het zicht in de stad niet al te best zijn. Mensen met astma en vergelijkbare aandoeningen doen er goed aan binnen te blijven, of mondkapjes te dragen.

Bosbranden

Ondanks de verlichting van de omstandigheden hebben de 1700 brandweerlieden ook gedurende de Kerstdagen hard gewerkt. Ondanks hun inspanningen gingen in New South Wales toch 100 woningen verloren. Ook zijn er onder de brandweer twee slachtoffers gevallen.

Rondom Adelaide woedt een brand van ruim 25 duizend hectare groot. Hier zijn 84 woningen verloren gegaan en is één slachtoffer gevallen.

De angst is groot voor wat er zou gebeuren als die brand niet onder controle komt voor de omstandigheden verslechteren. Op dit moment is het in Adelaide met 33 graden relatief koel, maar morgen loopt de temperatuur op tot 39 graden celsius.

Overleef de hittegolf

Ook als je niet in een risico-gebied bent, is het slim je voor te bereiden op extreme hitte. Zorg voor lichaamsbedekkende kleding, smeer zonnebrand. Tenzij je er wilt uitzien, natuurlijk… Draag een UV-zonnebril en zorg dat je genoeg drinkt. Het Ministerie van Volksgezondheid van New South Wales heeft op een speciale pagina alle tips voor het overleven van deze hittegolf voor je op een rijtje gezet. Wees slim, doe wat ze zeggen!

DELEN
Vorig artikelKerstwonder in Australië
Volgend artikelVuurwerkverbod Sydney wegens bosbranden (?)
Reizen leert je jezelf kennen. Dat gun je iedereen! Dus pak die backpack vol en spring op het vliegtuig. De wereld ligt aan je voeten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.