Kerstwonder in Australië

0
90

Het is een Kerstwonder: regenval op eerste Kerstdag dooft een deel van de vele bosbranden in New South Wales (Australië).Het zal je niet ontgaan zijn dat Australië dit jaar te kampen heeft met ongeëvenaarde bosbranden. Terwijl de politici bakkeleien of de klimaatverandering nou écht de oorzaak is van de bosbranden moet de vrijwillige brandweer alles op alles zetten om de schade tenminste een béétje te beperken.

Maar in New South Wales kunnen de Australiërs weer even hoopvol naar de toekomst kijken. Want het regent: “Een kerstwonder”, noemt men het al.

Mooie regenbui

En niet zomaar een lullig buitje, maar een aanhoudende regenbui. In totaal viel er 57 millimeter neerslag. De regen maakt dat sommige verdroogde gebieden minder brandgevoelig zijn. En, nog belangrijker, op sommige plekken heeft het de branden zelfs geblust.

De meeste regen viel tussen Taree (47mm) en Murwillumbah, maar eigenlijk werd de hele Australische deelstaat getrakteerd op een hoognodige regenbui. In Port Macquarie viel 28 mm, in Byron Bay 57 mm.

Dhr. Sutton, een boer uit de buurt van Taree mat op zijn land 18 mm, wat reden was voor een feestje: “Deze regen is zo welkom na alle branden en de droogte hier!”.

Twee weken geleden moest deze boer 15.000 liter water laten bezorgen om zijn vee (en gezin) de zomer te laten overleven: “De beek stroomde al een tijdje niet meer. Ook de dammen en billabongs zijn leeg”. Dankzij de regen ziet hij het weer wat rooskleuriger in.
“Dit is het beste kerstcadeau dat ik ooit heb gehad. We stonden werkelijk buiten in de regen te dansen. We zijn extreem blij!”

Ook de brandweer is blij met de regen, al zijn ze nog op hun hoede. James Morris, van de lokale brandweer: “Dit helpt absoluut om het gevaar van branden te verminderen. En het zal ook wat kleinere branden doven.

Meer risico

Helaas is het gevaar echter nog niet geweken. Rondom Sydney is amper regen gevallen. Bij Gospers Mountain, ten noord westen van Sydney, is het brandgevaar zelfs toegenomen. De brandweer concentreert nu extra inzet op die locatie. Maar backburning, waarbij stroken land gecontroleerd afgebrand worden om branden in te dammen, wordt door de lichte neerslag iets moeilijker.

Alles bij elkaar branden er op dit moment nog 74 branden in New South Wales. 30 Daarvan zijn nog niet onder controle. 1700 brandweerlieden vechten met het vuur, in de hoop de boel voor het weekend onder controle te krijgen. Dit weekend verwacht men namelijk weer ongunstigere omstandigheden: een nieuwe hittegolf is in aantocht...

DELEN
Vorig artikelAustralië zindert, smeult en brandt
Volgend artikelJaarwisseling brengt extreme hittegolf.
Reizen leert je jezelf kennen. Dat gun je iedereen! Dus pak die backpack vol en spring op het vliegtuig. De wereld ligt aan je voeten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.