Koala uitgestorven?

0
133

Het was schokkend nieuws, dat ons vanuit Australië bereikte: de koala is “functioneel uitgestorven”. Klopt dat?

De koala heeft het al jaren, zo niet decennia, moeilijk. Hoewel het diertje een van de symbolen van Australië is, zijn er steeds minder van.

Zo schreef ik al in 2009 dat er -volgens experts- nog maar 43.000-80.000 dieren in het land zouden voorkomen. Vooral het verlies aan leefruimte speelt de dieren parten, ze zijn voor hun voedsel namelijk afhankelijk van een bepaalde boomsoort. Maar ook ziektes, waaronder chlamydia, eisen hun tol.

En nu lijken de hevige bosbranden de druppel te zijn die de emmer doet overlopen. Koala’s zijn in grote getalen slachtoffer van het vuur. Zo stierven in Lake Innes Nature Reserve, bij naar schatting 350 dieren van de totale populatie van 600.

Het aantal slachtoffers zal in de komende tijd nog toenemen. Want nu alle bomen verbrand zijn, hebben de dieren niets meer te eten. Verhongering is dus een kwestie van tijd.

Koala ‘Functioneel Uitgestorven’?

De voorzitter van de Australian Koala Foundation, Deborah Tabart, zei tegen News.com.au dat de koala “functioneel uitgestorven” is: “Functioneel uitgestorven betekent dat een koala die nu leeft misschien één jong heeft. En dat jong heeft misschien wel, misschien niet, ook een jong. Als het jong zelf geen jonkies krijgt, is het functioneel uitgestorven”.

Maar klopt die claim? Is de koala uitgestorven?

Het is niet te ontkennen dat er reden tot zorg is over het overleven van de koala als soort. Dat het dier min of meer uitgestorven is, ligt voor de hand. Maar…klopt het ook?

Fact check

National Geographic besloot om dat uit te zoeken. Ze spraken met Chris Johnson, professor aan de Universiteit van Tasmanië op het gebied van Wildlife Conservation. Hij ontkent de claim van Tabbart, hoewel hij ook zorgen heeft: “Zo snel zullen we de koala niet zien uitsterven. Het aantal koala’s zal blijven afnemen, door allerlei redenen. Maar we zijn nog niet op het punt aanbeland waar één gebeurtenis ze kan uitroeien”.

Het aantal koala’s valt volgens National Geographic trouwens nog wel mee. Het aantal van 40.000-80.000 is een grove onderschatting, want volgens het blad leefden er in 2016 ruim 329.000 koala’s in Australië. Vanwaar die grote verschillen in de schatting?

Adams-Hosking, verantwoordelijk voor de hogere schatting: “Het is moeilijk schatten, zelfs onder ideale omstandigheden”. Hij wijt dit aan het grote leefgebied van de dieren, die zich het liefst verstoppen als er mensen in de buurt komen.

Wel zijn enkele lokale populaties uitgestorven. Maar de koala is nog lang niet uitgestorven. De diersoort heeft, hoewel bedreigd, wel degelijk kans om het te overleven.

DELEN
Vorig artikelErgste bosbranden ooit, politici slaan plank mis
Volgend artikelWaar zijn vrouwen veilig? Jep, Australië!
Reizen leert je jezelf kennen. Dat gun je iedereen! Dus pak die backpack vol en spring op het vliegtuig. De wereld ligt aan je voeten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.