Lees dit NIET als je bang voor slangen bent

0
308
Foto: Disguise-truth (via Pixabay)

Je zult het vast hebben meegemaakt: je vertelt dat je naar Australië gaat en iemand begint meteen over enge slangen en spinnen. Ons antwoord is dan altijd hetzelfde: ja, die dieren wonen in Australië. En ja, ze kunnen dodelijk zijn. Maar over het algemeen zijn ze banger voor ons dan wij voor hen. Dus maken ze zich uit de voeten (schubben?) voordat wij hen überhaupt opmerken. Maar dat antwoord verliest een stuk van zijn kracht in het oog van nieuwe waarschuwingen.

Mensen met verstand van reptielen hebben namelijk publiekelijk gewaarschuwd dat je goed moet oppassen voor slangen deze lente (onze herfst, nú dus). En vooral dat je deze dieren niet moet gaan benaderen.

Nu de lente begint is het de tijd dat slangen op zoek gaan naar voedsel, het andere geslacht en de zon. Veel slangen hebben mogelijk maanden niet meer gegeten en zijn dus hongerig. Niet dat ze mensenvlees op het menu hebben, gelukkig, maar ons voedsel trekt hen wel aan. Zo kruipen ze sneller de tuin of zelfs woningen in. Dr. Timothy Jackson, van de Australian Venom Research Unit van de University of Melbourne: “Als ze weer op temperatuur gekomen zijn, krijgen ze honger – ze hebben misschien maanden niks gekregen. En ze krijgen ook andere driften… lente is het seizoen der liefde”.

Wat te doen als je een slang ziet

Deze lijkt me ongevaarlijk, toch…?

Ok, dus je vindt een slang onder je bed. Wat doe je dan? Probeer hem in ieder geval niet te verjagen. Tony Harrisson is slangenvanger (ja, dat is een beroep) in Queensland. Hij zegt dat de meeste mensen slecht zijn in het identificeren van slangen: “Voor de gemiddelde leek is het erg lastig te bepalen met welke slang je te maken hebt. Als je een slang ziet, stoor hem dan niet. Maar een foto van een veilig afstandje. Het is menselijk om een slang aan te vallen, maar dat leidt er alleen toe dat de slang zich gaat verdedigen. En die slang kan je weleens naar het ziekenhuis sturen.”

Harrisson raadt aan een professional te contacteren en deze de foto te laten zien. Ook zijn collega Andrew Melrose uit New South Wales zegt dat slangen alleen uit zelfverdediging bijten: “Het beste advies dat ik kan geven om slangenbeten te vermijden is: als je het dier ziet, laat het dan met rust. Bel de vakman en probeer de slang niet te vangen of te doden. Over het algemeen heeft de slang helemaal geen aandacht voor je.

Maatregelen tegen slangen

Er zijn wel een paar dingen die je kunt doen om de kans te verkleinen dat je een kruipende inbreker krijgt. Zo is het slim om geen waterkom voor honden of andere huisdieren bij de deuren te zetten. Kinderen en huisdieren moet je in de gaten houden. Ook is het slim om gaten in wanden en deuren te sluiten. Deuren dichthouden is ook een goed idee. Gooi (dier-)voedselresten in de vuilnisbak zodat je geen muizen of ratten aantrekt.

Laat je schoenen niet bij de deur staan (vooral laarzen zijn een aantrekkelijk holletje) en draag handschoenen als je buiten aan het werk bent, bijvoorbeeld in de tuin.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.