Lullig, standbeeld in Byron Bay leidt tot opgewonden toestanden.

0
244
Kijk en vergelijk. Eén foto toont de vuurtoren, de ander het beruchte kunstwerk.

In Byron Bay heeft de gemeente onlangs een rotonde gerenoveerd. Dit project, dat in totaal AUS$ 5,6 miljoen heeft gekost werd bekroond met een prachtig kunstwerk. Lokale kunstenaar Corey Adams ontving voor zijn 12 meter hoge standbeeld een vergoeding van AUS$ 55.000. Naar eigen zeggen liet hij zich door zijn omgeving inspireren. Maar of dat nou zo een goed idee was…?

Het duurde namelijk niet zo heel lang voordat bewoners zich over het kunstwerk begonnen op te winden. En dat deden ze niet bepaald subtiel. Heeft Byron Bay een nieuwe attractie geplaatst, in een oud-Australische traditie? Is het na de Big Boots, de Big Pineapple, de Big Koala nu tijd voor de volgende stap? Gaan we van Big Banana, naar Big Penis? De bewoners denken in ieder geval van wel: “De gemeente van Byron is nog niet eens in staat een gat in de weg te repareren, maar geven wel AUS$ 52.000 (sec) uit aan een gigantische grote lul”, schreef een local in een comment. Een ander: “Coffs Harbour heeft de big Banana, wij hebben de Big Penis”.

Niks mis mee, toch?

En laten we eerlijk zijn. Als je naar de foto’s kijkt, en je knijpt je ogen toe, kun je -met heel veel verbeeldingskracht- wel zien hoe mensen dat idee zouden krijgen, toch?

Ach, wie hou ik voor de gek, het is overduidelijk. Het enige dat ontbreekt zijn twee grote ronde vormen aan de voet van dit standbeeld. Een mooi rondgesnoeide buxus zou dit standbeeld mooi afmaken.

De gemeente heeft echter een andere mening: Tony Nash, Manager publieke werken van de Byron Shire Council zegt blij te zijn met de nieuwe aanwinst: “We zijn zo blij dat we deze rotonde voor de kerst hebben kunnen openen, ondanks de hevige regen in oktober”.

Meer specifiek is Corey Thomas. Volgens toont het beeld het silhouet van de befaamde vuurtoren, gezien door duizenden vogels van roestvrij staal. Volgens hem staat dit symbool voor de kracht van de lokale creatieve kunstenaarsgemeenschap.

De vuurtoren van Byron Bay (Foto: Sven Koepke, via Pixabay)

Volgens hem zien we het ook allemaal verkeerd. Want het standbeeld is overduidelijk niet een penis, maar een verbeelding van die andere toeristische trekpleister. Jawel, dit standbeeld stelt het wereldberoemde Byron Lighthouse voor.

Zo jammer dat niemand van de locals dit erin ziet. “Misschien hebben ze dit expres gedaan, zodat mensen erover praten”, oppert een bewoner. De gemeente houdt zich op de vlakte over het kunstwerk en hult zich in ambtelijk taalgebruik over de vreugde van de nieuwe rotonde.

Persoonlijk denk ik dat dit kunstwerk gewoon een grote prank is van een kunstenaar die kijkt hoever hij kan gaan. Dat daarbij wiet en/of andere bewustzijnsverruimende middelen zijn geconsumeerd kan ik niet uitsluiten.

Wat denk jij? Bekijk de foto’s en laat het ons weten. Is dit gewoon een puberale prank, of is het verhaal van de kunstenaar oprecht?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.