Malou vlucht niet voor (orkaan) Debby

0
687
orkaan
Orkaan onderweg (Foto: Unsplash)

BRON: NOS

De 22-jarige Malou Franke werkt als au-pair in Australië. Over een paar uur krijgt ze te maken met orkaan Debbie, de zwaarste orkaan die de staat Queensland in vijf jaar tijd treft. Als de voorspellingen kloppen, trekt het oog van de orkaan over haar huis heen. “Ik vind het wel spannend, maar ook gaaf op de een of andere manier. Je weet gewoon niet wat je moet verwachten.”

Het gezin waar ze bij woont heeft besloten om de orkaan thuis af te wachten, ondanks een advies om te vluchten. De matrassen liggen nu nog in de woonkamer, maar worden straks in de keuken gelegd. Dat is de veiligste plek, omdat het midden in het huis ligt. “Als ergens een raam ingaat, dan komt het glas tenminste niet op ons terecht”, zegt Malou.

Orkaan Debbie valt in de categorie 4. Dat betekent dat er windstoten worden verwacht tot 250 kilometer per uur. Het is de eerste orkaan sinds het huis er staat. “Het is dus afwachten of het dak het houdt.” Als het misgaat kunnen ze terecht in het huis van de buren, dat meerdere orkanen heeft overleefd.

Het gezin heeft zich goed voorbereid. Alles wat kan gaan rondvliegen is vastgebonden of opgeruimd in de schuren. Ook zijn er extra boodschappen gedaan: de drie koelkasten, drie vriezers en de voorraadkast puilen uit. Zo komen ze ook de dagen na de orkaan door. Een generator moet hulp bieden als de stroom uitvalt en verder zijn er kaarsen en bordspellen ingeslagen om de nacht door te komen.

Aan de telefoon klinkt Malou ontspannen. “Het is best relaxed eigenlijk. De ouders van het gezin hebben vaker orkanen meegemaakt, dus ze weten wat ze moeten doen. De kinderen waar ik op pas vinden het tot nu toe allemaal prima, al gaat dat vast nog veranderen.”

De orkaan zal in de vroege Australische ochtend aan land komen. Of ze veel slaapt denkt te krijgen vannacht? “Nee, ik denk dat het daarvoor te spannend is”, zucht ze. “Dat halen we volgende week wel weer in.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.