Megadroogte op komst

0
134

Als je dacht dat Australië gewend is aan droogtes, dan heb je gelijk. D|e afgelopen jaren zijn uitzonderlijk droog geweest. Maar nu beginnen de Aussies zich écht zorgen te maken. Kevin Long wordt omschreven als expert op het gebied van weer en klimaat. Zijn voorspelling: Australië krijgt te maken met een megadroogte die 20 jaar zal aanhouden.

Volgens Long is er in de herfst en winter (onze lente en zomer) al onvoldoende regen gevallen. Hier heeft de landbouw zwaar onder te lijden. In veel regio’s is het groeiseizoen dit jaar eigenlijk overgeslagen. Veel oogsten zijn dus mislukt.

Dit is geen nieuws, want er wordt al maanden gesproken over steun aan boeren. Je hoeft dus geen expert te zijn om te kunnen concluderen dat er iets aan de hand is.

Planeten

Kevin Long stelt dus dat de ellende nog twee decennia aanhoudt. Hij baseert zijn voorspelling op de stand van planeten. Wanneer Jupiter en Saturnus vlakbij elkaar komen, minimaliseert dat de regenval in Australië, zegt Long. Volgend jaar zullen de planeten de kleinste onderlinge afstand hebben. “De laatste 50-100 jaar hebben de omloopbanen van de planeten zich dichter naar elkaar toe bewogen.”, zo zegt Long in de Daily Mail, een van de vele tabloids in het land.

De periode 2019-2021 zal voor Australië waarschijnlijk de droogste periode zijn sinds meer dan twee eeuwen, vervolgt hij.

Huh?

Dat roept overigens wel een vraag op: als het volgend jaar de kortste afstand is, zou er dan niet al 20 jaar een mega droogte moeten heersen? Long spreekt hier niet over.

Vreemd genoeg wordt in de media waarin Long aan het woord komt op geen enkele manier aangegeven op welke manier Long een expert is. Een snelle zoektocht op Google levert geen informatie op.

Ik ben niet de enige die niet helemaal overtuigd is van de expertise van Long. Reaguurders op Australische media merken op dat “experts” het weer van morgen nog niet eens fatsoenlijk kunnen voorspellen.

Honger

Long schetst een doemscenario: “Er zijn amper gewassen opgekomen tussen de noord- en zuidgrens van New South Wales. Die regio is goed voor 1/3e van de voedselproductie in Australië. De helft van Queensland heeft met dezelfde omstandigheden te maken. En voor de noordwestelijke helft van Victoria gaat dat ook op. Ik denk dat er dit jaar geen rendabele gewassen zullen wordne geoogst in de Murray Darlin Basin. En elders wordt het ook kwakkelen.”

De gevolgen zullen zich laten raden. Een relatief rijk land als Australië zal niet meteen in hongersnood storten, maar de voedselprijzen zullen stijgen. Ook is het niet denkbeeldig dat, door afnemende productie, het land meer voedsel importeert. Dit zal ook op de wereldmarkt tot hogere voedselprijzen leiden, waardoor elders in de wereld hongersnoden zouden kunnen ontstaan.

Maar het heeft toch geregend?

De afgelopen maanden is er de nodige regen gevallen. Is er dan wel een probleem? Helaas. Want als er een paar weken geen regen valt, verdampt het water in de bodem alsnog. Hierdoor verdroogt de bodem en kunnen zaden niet tot volle wasdom komen.

Trouwens, die regen die gevallen is, is lang niet genoeg. In Victoria is de regenval afgenomen met een derde. Viel in de jaren ’70 nog 627 mm/jaar, in de periode 2000/2009 was dat nog maar 418mm.

El Nino

Volgens het Bureau of Meteorology is de kans dat er zich dit jaar een El Nino vormt twee keer zo hoog als normaal. El Nino is een weersysteem dat elke paar jaar ontstaat en over de hele wereld het weer beïnvloedt. Voor Australië betekent el Nino over het algemeen een periode van twee jaar waarin het droog en heet is, waardoor ook het risico op bosbranden toeneemt. Gevreesd wordt dat een El Nino de doodsteek zal zijn voor veel boeren.

Doemverhalen?

Wat denk jij? Is dit zomaar een of andere mafketel die een doemverhaal heeft verkocht aan een sensatiekrantje? Of zit er wel iets achter? Heb jij kunnen vinden wie die Frank Long eigenlijk is? Deel je menig in een reactie.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.