Nieuw bankbiljet van 50 AUS$ bevat spelfout, 2.3 miljard AUS$ in omloop

0
269

Zo af en toe besluit een land dat het tijd wordt om bankbiljetten te vervangen. Ze willen een nieuw ontwerp, of er zijn nieuwe technieken om vervalsing te voorkomen. De Reserve Bank of Australia (RBA) besloot niet al te lang geleden dat het tijd werd om een nieuw bankbiljet uit te geven. Dit nieuwe biljet moest het best beveiligde bankbiljet ooit worden. Alleen hebben ze één controle zelf vergeten uit te voeren: spellingscontrole.

Het betrof het briefje van AUS$ 50. Dit bankbiljet is een eerbetoon aan Edith Cowan. Zij was de eerste vrouw die ooit zitting nam in het parlement en mocht daarom met haar portret op dit bankbiljet komen. Prima, toch? Ja, dat zou je zeggen.

Een gezonde interesse in bankbiljetten?

Maar wat blijkt? Iemand die iets teveel tijd had besloot het biljet eens goed te bestuderen. Ze ontdekte dat het grasveldje achter de vrouw eigenlijk een tekst is, namelijk de “maiden speech” van deze parlementariër. Dus pakte ze een vergrootglas om dit eens goed te lezen. En tot haar verbazing stuitte ze op een typefout in een van de historische zinnen: “It is a great responsibility to be the only woman here, and I want to emphasis the necessity which exists for other women being here”. Het woord “responsibility” wordt op de biljetten echter gespeld als “responsibilty”. Dus met een “i” te weinig. Oeps…

De man belde de radiozender Triple-M. En de rest is geschiedenis…

Fout blijkt al bekend

Het stomme is, deze biljetten zijn sinds eind 2018 in omloop gebracht en de RBA werd er al in december op gewezen dat er een tikfout op de biljetten staat. Waarschijnlijk hadden ze niet gedacht dat iemand de biljetten zo goed zou bestuderen. Het 50-dollar biljet wordt het vaakst uit de pin-automaat getrokken en is het meest gebruikte bankbiljet van het land. In totaal is er nu dus AUS$ 2,3 miljard in omloop met deze tikfout.

Overigens heeft de tikfout weinig echte gevolgen. Het blijft gewoon wettig betaalmiddel en mag gewoon blijven circuleren. De RBA zegt de fout in het ontwerp te hebben hersteld. Ze beloven dat bij volgende series die worden uitgeven het bankbiljet correcte spelling zal hebben: “We hebben onze procedures onder de loep genomen om de waarschijnlijkheid van een dergelijke fout in de toekomst te verminderen”.

DELEN
Vorig artikelVegemite en de veranderende culturele identiteit van Australië
Volgend artikelCradle Mountain (Tasmanië)
Reizen leert je jezelf kennen. Dat gun je iedereen! Dus pak die backpack vol en spring op het vliegtuig. De wereld ligt aan je voeten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.