Noodtoestand New South Wales: “Erger dan dit wordt het niet”

0
82

Wegens de heftigste bosbranden in 40 jaar is in New South Wales en Queensland de noodtoestand uitgeroepen.

Door de bosbranden in het oosten van Australië zijn inmiddels drie mensen om het leven gekomen. Duizenden mensen zijn geëvacueerd. In totaal is al 8500 vierkante kilometer in rook opgegaan. Daarbij zijn ook 150 woningen tot de grond toe afgebrand.

De huidige branden worden vergeleken met de beruchte Black Saturday in Victoria (in 2009)

Noodtoestand

Vanwege de branden zijn 578 scholen gesloten. De kinderen moeten thuis blijven, zodat een evacuatie sneller en ordentelijker kan verlopen.

Op het moment woeden in New South Wales 30 bosbranden die nog niet onder controle zijn. De hoge temperaturen (30+ graden Celsius) in combinatie met harde wind (tot wel 80 km/u) maakt het bestrijden van de branden een hels karwei. Een woordvoerder van de lokale brandweer is hierover kort en duidelijk: “Erger dan dit kan het niet worden”.

Hij waarschuwde dat brandend materiaal zo 30 kilometer door de lucht kan afleggen om nieuwe brandhaarden te ontsteken.

Catastrofaal

Ook in Sydney maakt men zich zorgen over de noodtoestand. In deze stad is voor het eerst in de geschiedenis de brandwaarschuwing “Catastrofaal” afgegeven. Deze Fire Hazard Code (met de kleur zwart) is de meest verschrikkelijke melding die maar afgegeven kan worden.

Rob Rogers, de op één na hoogste baas van de lokale brandweer noemt de huidige situatie erger dan hij zich ooit had kunnen voorstellen: “Ik moet zeggen, ik zit al 40 jaar in het vak en een scenario zoals dit heb ik nog nooit meegemaakt. Echt, nog nooit”.

Hij vervolgt: “Als iemand me zou hebben benaderd en had gezegd ‘kom, laten we dit als een oefenscenario uitvoeren’, dan zou ik hebben gezegd dat we het realistisch moeten houden.”

Leger gemobiliseerd

Het Australische leger is gemobiliseerd om steun te verlenen waar en wanneer dat nodig is. Bijvoorbeeld met transporthelicopters die burgers moeten redden uit bosbrand-gebieden. Ook zijn brandweermensen uit andere staten ingevlogen om te helpen. De duizenden brandweerlieden uit New South Wales kunnen alle hulp goed gebruiken.

Bereid je voor op het ergste

Rogers roept de bevolking op rekening te houden met het ergste. Hij zegt daarbij expliciet dat mensen daarbij niet kunnen rekenen op de hulp van de brandwaar: “We… kunnen niet overaan een brandweerwagen heen sturen”, zei hij.

DELEN
Vorig artikelDit zijn de 6 verborgen pareltjes in Australië
Volgend artikelErgste bosbranden ooit, politici slaan plank mis
Reizen leert je jezelf kennen. Dat gun je iedereen! Dus pak die backpack vol en spring op het vliegtuig. De wereld ligt aan je voeten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.