Overleven? Je kunt het dak op!

0
425

Daar sta je dan, met je fourwheeldrive. Verzonken in de blubber, je kunt geen kant op. En ondertussen cirkelen de alligators om je heen. Dat overkwam twee mannen die in het noorden van Western Australia een weekendje waren gaan vissen. Maar zo avontuurlijk was nu ook weer niet de bedoeling. De mannen zaten vier dagen bovenop hun jeep, voordat ze gered konden worden. Toen de mannen na het weekend niet kwamen opdagen werd de politie ingeschakeld. Een zoekactie met diverse vliegtuigen volgde.

Uiteindelijk werden de mannen vanuit de lucht gespot.

Een woordvoerder van de politie verteld dat de mannen bijna door hun drinkwater heen waren: “Ze waren erg blij ons te zien, en duidelijk nogal over hun toeren. Als je vijf dagen in dit soort gebied vastzit, met die hitte… ik weet niet wat er door hun hoofden ging”. De mannen waren uitgedroogd, hadden een zonnesteek en waren uitgeput.

Eb en vloed

De mannen waren vast komen te zitten nadat ze verrast waren door de vloed. In het gebied waar ze zich bevonden is het verschil in waterniveau tussen eb en vloed ruim negen meter. En dat in een gebied waar de crocs net dit deel van het jaar het meest actief zijn.

Vier keer

Dit is al de vierde keer deze maand. Zo kwam een familie van acht personen vast te zitten op een bush track in Kimberley. Zij werden gered doordat een oude Aboriginal 60 kilometer te voet aflegde om hulp te halen. In Crocodile Creek kwam eerder deze week een voertuig vast te zitten. Hoe ze het voor elkaar kregen weet ik niet, maar het stel dat de auto bestuurde wist hem bijna helemaal te verstoppen. Alleen de wielen kwamen nog boven het zand uit.

En elders kwam een motorfietser in de problemen. De vrouw liet haar motor achter en ging lopend op zoek naar hulp. Onderweg dronk ze zeewater. Dit is nooit een goed idee, omdat het zoute water de dorst alleen maar versterkt.

De valse veiligheid van TomTom

Autoriteiten zeggen dat mensen dankzij TomTom, Garmin en andere SatNav (Satellite Navigation) een vals gevoel van veiligheid geven:”Mensen worden steeds avontuurlijker. Ze zien waar ze heen gaan, dus reizen ze verder en krijgen ze pech op plekken waar ze normaal gesproken nooit zouden komen. Als je door zulk gebied reist moet je je voorbereiden, bijvoorbeeld door je bandenspanning te verlagen”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.