Skippy en sneeuwpret, een ongebruikelijke combinatie in Australië

0
84

Terwijl in Nederland de hittegolf net plaats heeft gemaakt voor hevige regenbuien, is het in Australië volop winter. Dat leidt tot ongebruikelijke sneeuwpret taferelen.

Doordat het klimaat in Australië sterk verschilt van wat we thuis gewend zijn, is de manier waarop Aussies het weer beleven anders dan hoe wij dat doen. Terwijl wij lekker in de korte broek rondwandelen, kun je een Aussie zien in volle winteroutfit. Tja, ze zijn qua winter niet heel veel gewend, Down-Under.

Sneeuwpret

Deze winter is voor Australische begrippen erg extreem, want het sneeuwt op verschillende plekken. Dat leidt soms tot ongebruikelijke taferelen, zoals blijkt uit het filmpje hieronder, dat is opgenomen ergens ten zuid-westen van Sydney. Kangoeroes in de sneeuw, het blijft een raar gezicht.

(Tekst gaat verder na de video)

Sneeuwpret voor boeren

Veel boeren zijn ook blij, zo rapporteert ABC News. Sommige boeren zijn vooral blij omdat sneeuw langzaam in de grond trekt, en zo een betere oplossing biedt tegen droogte dan (wegstromende) regen. Een fruitteler vertelt dat de sneeuw zal bijdragen aan een betere oogst aan fruit (wat weer goed nieuws is voor fruitplukkende backpackers, er zal veel werk zijn in de omgeving van Lithgow en Orange.

Bovendien zorgt sneeuw, volgens een deskundige, ervoor dat stikstof uit de lucht wordt opgenomen en in de bodem terecht komt. Natuurlijke bemesting.

Het is dus deels voorpret, maar ook boeren beleven duidelijke sneeuwpret.

Schade

Helaas beleeft niet iedereen sneeuwpret. Sommige schapenhouders melden dat er door de kou meerdere lammeren zijn doodgevroren. Zelfs het verplaatsen van schaapskuddes naar een beschutte plek bleek geen oplossing. Tegen 40 centimeter sneeuw (zoals in Lyndhurst) zijn de kleine lammeren niet bestandt. Een schapenhouder vertelt dat hij op een kudde van ongeveer 800 dieren ongeveer 20 lammeren heeft verloren, wat neerkomt op 2,5 van zijn kudde. Zouden de dieren niet verplaatst zijn, dan zouden alle lammeren doodgevroren zijn, denkt de boer.

Scheren in de winter, slecht idee

Bij sommige boeren is de sterfte een stuk hoger. Dat komt niet in de laatste plaats doordat sommige boeren er geen been in zien om hun schapen ook in de winter te scheren. Weinig sneeuwpret voor de lammeren, dus! De NSW Farmers’ Association stelt dat lammerensterfte om die reden niet ongebruikelijk is in New South Wales (NSW).

Pure dierenmishandeling, als je het mij vraagt. Je stuurt je kleine zusje ‘s winters toch ook niet in bikini de sneeuw in? (Toch?)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.