Tekort aan arbeidskrachten goed nieuws voor backpackers

Tekort aan arbeidskrachten goed nieuws voor backpackers

0
399

In de laatste paar jaren is Australië geteisterd door een enorme droogte. Productie op het platteland daalde naar een absoluut minimum, waardoor ook de werkgelegenheid sterk afnam. Slecht nieuws voor de seizoensarbeider, waaronder de grote groep backpackers die elk jaar hun reisgeld op de velden bij elkaar verdiend. Enkele duizenden mensen zijn door de droogte hun werk verloren en moesten op zoek naar iets anders.

Maar nu de regen langzaam weer in het land terugkeert, neemt ook de behoefte aan werknemers weer toe. De National Farmers Federation (NFF) luidt hierover de alarmklok: er zijn niet meer genoeg mensen om al het werk te doen!

96.000

Volgens berekeningen van de NFF is er in totaal een tekort van 96.000 werknemers, waaronder veeboeren, schaapscheerders, bestuurders van oogstmachines en “farm hands”.

Vooral dat laatste is goed nieuws voor de backpacker, want het is dit (ongeschoolde) werk waarvoor de gemiddelde backpacker in aanmerking komt.

Zelfs in Victoria, dat nog steeds niet genoeg regen krijgt, wordt geklaagd over een tekort aan fruitplukkers.

Volgens de federatie zijn veel werknemers overgestapt naar andere sectoren, die veelal ook beter betaald worden: “We are continually losing people to other industries, including mining where they have significantly higher wages. We are trying to work with the mining sector to try and ensure that that is only a short-term impact”, aldus een woordvoerder.

Economische gevolgen

De NFF stelt te vrezen voor de economische groei van Australië. Immers, het land is voor het grootste deel van haar export afhankelijk van mijnbouwproducten en de landbouw. Daarnaast wordt gevreesd dat het tekort aan mankracht ertoe zal leiden dat niet al het voedsel geoogst kan worden. Hierdoor zou het aanbod aan voedsel kunnen dalen, waardoor de prijzen stijgen.

De NFF pleit ervoor om de grenzen te openen voor gastarbeiders die het seizoenswerk zouden kunnen gaan verrichten. Maar tot die tijd is het natuurlijk goed nieuws voor backpackers: het werk blijft zwaar… maar het wordt een stuk makkelijker om het te vinden.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: