Vuurwerkverbod Sydney wegens bosbranden (?)

0
51
Foto: Pexels.com / Belle Co

In het licht van de enorme bosbranden die Australië nog steeds teisteren, heeft de stad Sydney besloten dat er met Oud en Nieuw dit jaar een vuurwerkverbod geldt. Of toch niet?

Update: Welles-nietes-welles-nietes. De gemeente van Sydney weigert vooralsnog officieel de grote vuurwerkshow af te gelasten.

De voorspellingen rondom de branden zijn “catastrophic”, en daarin geeft het geen pas om vuurwerk af te steken, met alle gevaren van dien. Daarom geldt in Sydney rond de jaarwisseling een vuurwerkverbod. Tenminste…?

Het vuurwerkverbod geldt niet alleen in Sydney CBD, maar ook in de rest van de metropool, dus ook alle buitenwijken.

Niet alleen in Sydney wordt de wereldberoemde grote vuurwerkshow afgelast (die ruim AUS$ 6,5 miljoen kost), in heel New South Wales hebben de autoriteiten besloten dit jaar de traditie maar even over te slaan.

Verwarrende communicatie rondom vuurwerkverbod

Sommige deelgemeentes zijn wat voortvarender dan anderen als het aankomt op een vuurwerkverbod. Zo blijkt de Northern Beaches Council al voor de kerst besloten te hebben dat er bij “catastropic” omstandigheden geen vuurpijl de lucht in zou gaan. Letterlijk zei een interne email: “Het besluit was dat vuurwerk in Sydney doorgaat, tenzij sprake is van catastrofale weersomstandigheden. Als een staat van catastrofale omstandigheden uitgeroepen wordt, wordt elk vuurwerk afgelast”.

Vreemd genoeg meldde het stadsbestuur ná die e-mail nog dat vuurwerkshows gewoon doorgingen, terwijl met de dag duidelijker werd dat die catastrofale omstandigheden zich voordoen. De berichten komen wat vreemd op me over: “We begonnen de voorbereidingen voor deze NYE-viering al 15 maanden geleden. Dat betekent dat het meeste budget -vooral voor veiligheid van het publiek en schoonmaak al is uitgegeven”.

Vuurwerkverbod best slim

Dat een vuurwerkverbod een goed idee is, blijkt wel uit het nieuwtje dat gepubliceerd werd terwijl dit artikel geschreven werd: in South Australia (SA) is een uitgedroogd grasgebied in de buurt van Aldinga Beach in brand gevlogen doordat vakantiegangers vuurwerk afstaken.

DELEN
Vorig artikelJaarwisseling brengt extreme hittegolf.
Volgend artikelVeilig op weg, ondanks bosbranden
Reizen leert je jezelf kennen. Dat gun je iedereen! Dus pak die backpack vol en spring op het vliegtuig. De wereld ligt aan je voeten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.