Water, vuur en wind op Australische aarde

0
319

Het zit de Australiërs niet mee, in deze rampspoed waar alle vier elementen samenkomen.  In het ene deel van het land stort het met bakken uit de hemel, terwijl een ander deel in brand staat.

Water

Om te beginnen Sydney, daar viel vanochtend een regenbui waar je akelig van wordt. Als je denkt dat Nederland (normaal) een nat landje is… in 2 uur viel in Sydney 25% van de hoeveelheid water die in ons land in een jaar (!!!!) valt. Dat levert bizarre beelden op, zoals deze foto van de Sydney Harbour Bridge Watervallen (voor de duidelijkheid: Er zijn hier geen watervallen).Jammer alleen dat het een fake-foto is, maar ik wilde hem tóch gebruiken.

Meer realistisch is dit filmpje, dat door Fire and Rescue NSW op Twitter werd gedeeld:

De regenstorm enorm, met overlast als gevolg. Metro-reizigers zagen het water uit het plafond sijpelen (stromen). Niet gek dus, dat het OV werd stilgelegd. Het vliegveld werd eventjes gesloten en natuurlijk kwamen auto’s vast te staan in ondergelopen tunnels.

Sommige Aussies reageren met de typisch Australische laid-back humor:

Gewonden en dode

Helaas bleef het niet bij materiële schade. Bij reddingsacties rakten twee politie-mensen gewond door een omgevallen boom. Auto-ongelukken zorgden ook voor de nodige gewonden en voor zover bekend is minstens één persoon overleden.

Het leven in Sydney kwam ook tot stilstand door massale stroomstoringen. Doordat elektriciteitsleidingen in Australië grotendeels bovengronds zijn, zijn ze kwetsbaar. Dat bleek vandaag maar weer eens te meer. En de ellende is nog niet voorbij, want ook aan het eind van de dag wordt (hevige) regen voorspeld.

Vuur en wind

Een beetje van dat water zouden ze in Queensland wel willen hebben. Daar zijn het namelijk bosbranden die de gemoederen (en de brandweer) bezig houden. Alles bij elkaar zijn er nu een stuk of 130 vuurhaarden. Door de aanhoudende droogte is de natuur uitgedroogd, waardoor het vuur vrij spel heeft. Door hevige wind wordt de situatie nog nijpender, want brandende stukken boomschors worden door de wind soms kilometers ver geblazen, waar vervolgens een nieuwe brand ontstaat. Levensgevaarlijk, want de kans is groot dat mensen hierdoor ineens omsingeld zijn door brand.

Het Bureau of Meteorology roept mensen op de situatie serieus te nemen, en deelt een risico-kaart. Let op dat de blauwe kleur, die we intuitief als “relatief veilig” zouden interpreteren, al een hoog risico aangeeft:

Zit je in Australië? Pas dan goed op, en neem de waarschuwingen serieus. Oh, en aangezien het nieuws ook in ons land te volgen is, is het misschien een goed idee om je ouders even te bellen om te laten weten dat je oké bent…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.