#WAxit: Komt er burgeroorlog in Australië?

0
863
Australie
Van bovenaf ziet Australïe er uit als één land. Maar als je inzoomt blijkt het te broeien.

Australië is geen land waarbij je denkt aan oorlog of politieke onrust. Toch lijkt het erop dat er iets broeit. In Western Australia (WA) blijkt een heuse afscheidingsbeweging te zijn opgekomen. Zij streven naar een #WAxit (Western Australia Exit), en willen een onafhankelijke staat worden.

Althans, de WA Liberal Party wil dat. Begin september heeft deze partij een motie aangenomen en een commissie ingesteld die onderzoek moet doen naar de haalbaarheid van een zelfstandige staat.

In hoeverre dit uit boosheid is, is onduidelijk. Feit is dat de Liberals bij de laatste verkiezingen de macht over de deelstaat zijn verloren. De argumenten zijn redelijk standaard: WA betaalt teveel aan federale belastingen en krijgt er te weinig voor terug. Wat dat betreft is de #Waxit prima te vergelijken met het Spaanse referendum, Groningers die boos zijn over de gasexploitatie of zelfs de groep trotse Friesen.

Historie van afscheiding

Deze ontwikkeling is niet helemaal nieuw. Veel liberalen uit West-Australië streven al veel langer naar onafhankelijkheid en #Waxit. Elke paar jaar is het wel weer raak. Nieuw is echter wel dat het normaal gesproken opkomt als het economisch goed gaat, terwijl WA nu in zwaar weer zit.

#Waxit – Zelfs in deze stockphoto (Pixabay) is te zien dat WA niet echt “meedoet”…

De sentimenten blijven echter hetzelfde. Norman Moore, voorzitter van de WA Liberals: “Omdat we zo ver weg liggen van Canberra, voelen we ons genegeerd en hebben we het gevoel dat onze belangen niet worden meegenomen. Door geen van de partijen.”

Financieel zelfstandig

Hoewel volledige onafhankelijkheid “de droom” is, biedt de motie ook ruimte voor een financiële onafhankelijkheid, waarbij WA wél binnen de federatie blijft.

Wat de beweging “mee” heeft, is de grondwet. Toen deze in 1901 werd opgesteld, had WA al geen zin om mee te doen. Dus luidt de preambule: “Het volk van New South Wales, Victoria, South Australia, Queensland en Tasmanië, in alle nederigheid rekenen op de zegen van God, zijn overeengekomen samen te gaan in één niet op te heffen Federaal Gemenebest onder de Kroon”. Van WA wordt niet gerept.

DELEN
Vorig artikelHaai bijt surfer
Volgend artikelEen waszak: nuttig, of ballast?
Reizen leert je jezelf kennen. Dat gun je iedereen! Dus pak die backpack vol en spring op het vliegtuig. De wereld ligt aan je voeten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.