Zijn wombats de échte helden?

0
56
Wombat
De wombat is, net als de kangaroe, een buideldier.

Geweldig nieuws: wombats redden actief andere dieren van bosbranden door hen hun (brandveilige) holen in te jagen. Maar is het ook waar?

Super-wombat!

Volgens verschillende posts en blogs zijn de brandweerlieden die de branden bestrijden heldhaftig bezig. Maar de échte helden? Dat zouden de wombats zijn.

Onder de noemer: “We zien meer leiderschap en empathie van deze gasten dan van de hele Federale regering bij elkaar” wordt massaal het bericht gedeeld dat wombats hun ondergrondse (en brandveilige) holen openstellen voor andere dieren. Daarmee redden ze levens.

Maar, zo gaat het verhaal verder, ze gaan verder dan dat. Ze zetten niet alleen de figuurlijke deuren wijd open, maar ze zijn ook actief bezig om andere dieren hun holen in te lokken, krijgen of te drijven. De wombats zouden dus als echte dierensuperhelden optreden!

Zelfs Greenpeace New Zealand nam het bericht over.

Maar helaas. Het is niet waar.
Tenminste, niet helemaal.

Hoe zit het dán met die wombat?

De Brisbane Times, een krant die ik tot voor kort ook volstrekt niet kende, heeft onderzoek gedaan naar de bewering dat de Wombats via de lokale tamtam alle andere dieren hebben uitgenodigd. Hun conclusie: klopt niet.

Vermoedelijk is het verhaal oorspronkelijk afkomstig van Jackie French. Zij schrijft kinderboeken, waaronder het “Diary of a Wombat”. In een ingezonden stuk in, eveneens, de Brisbane times schrijft ze over de branden: “Concentreer je op wat je kunt doen, huil niet over wat niet kan”.

In dat stuk zegt ze ook: “Ik heb gezien hoe wombats hun holen delen met slangen, buidelmarters, possums en een angstige wallabie.”

Het lijkt er echter op dat deze zin zijn eigen leven is gaan leiden. Normaal gesproken zijn wombats echter enorm territoriaal aangelegd. Het is dus niet heel waarschijnlijk dat ze een vriendelijke uitnodiging uitdoen naar anderen. Eerder zou het zo zijn, zo vermoeden experts, dat de gasten onuitgenodigd op bezoek kwamen. Party crashers, dus.

Samen in een wombat-hol?

Maar toch, er zit een klein beetje waarheid in de claim dat dieren overleven door in de holen van wombats te duiken. Professor Steve Johnston van de University of Queensland: “Veel wombat holen zullen leeg zijn, dus dan kunnen dieren daar makkelijk schuilen.”

Wombats, zo vertelt hij, maken vaak een holenstelsel waar ze een tijdje wonen, om vervolgens te verhuizen: “Die leegstaande holen kunnen dan beschikbaar zijn voor andere dieren.”

Volgens Johnston is het niet onmogelijk dat wombats, in extreme omstandigheden, anderen in hun holen tolereren. Maar verwelkomen? Dat  is een ander verhaal.

“In sommige gevallen hebben de holen hebben erg lange toegangstunnels, soms wel tientallen meters. Ik kan me voorstellen dat de wombats dan wat minder moeilijk doen over gasten die komen schuilen.”

Goede kans dat de wombats hun gasten niet eens zien, want hun gezichtsveld is erg klein.

Inmiddels al miljard dieren gedood

Helaas is de (onvrijwillige) gastvrijheid slechts een druppel op een gloeiende plaat. Een miljard dieren hebben inmiddels de dood gevonden. En hoewel de regering inmiddels AUS$ 50 miljoen heeft vrijgemaakt om dieren te redden, worden een groot aantal diersoorten nu zelfs met uitsterven bedreigd.

De brand op Kangaroo Island kan fataal zijn voor de Kangaroo Island Dunnart (die nergens anders leeft), de Glossy black-cockatoo (idem). Maar ook dieren als de Brush-tailed rock wallaby en zelfs de iconische koala, die het toch al zo moeilijk had, dreigen voorgoed te verdwijnen.

Zelfs als de branden nu ineens allemaal zouden doven is de ellende niet voorbij. Er zijn namelijk enorme gebieden verloren gegaan waar de dieren normaal voedsel zouden vinden. De angst is dan ook dat veel dieren die de branden overleefd hebben alsnog zullen verhongeren. Helicopters droppen nu grote hoeveelheden eten in de hoop de dieren te kunnen redden van de hongerdood.

Hopelijk zet het zoden aan de dijk….

DELEN
Vorig artikelVeilig op weg, ondanks bosbranden
Volgend artikelGeheime brandweermissie redt “dinosaurus-bomen” Wollemi
Reizen leert je jezelf kennen. Dat gun je iedereen! Dus pak die backpack vol en spring op het vliegtuig. De wereld ligt aan je voeten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.