Je kreeg een notificatie op je telefoon, vernam het tijdens het nieuws op TV, kwam het tegen op social media of zag het voorbijkomen toen je de songfestival inzendingen aan het bekijken was… In 2015 mocht Australië voor het eerst in de geschiedenis meedoen aan het Eurovisie Songfestival. Ondanks dat we al vijf jaar verder zijn, blijft het nieuws voor velen nog steeds een raadsel. Om die verwarring voor eens en altijd uit de wereld te helpen, leggen wij je in deze blog uit waarom Australië de kans kreeg om mee te doen aan het Eurovisie Songfestival.

 

Waarom mocht Australië vóór 2015 nooit meedoen aan het evenement?

Laten we even teruggaan in de geschiedenis… Australië heeft dus voor 2015 nog nooit meegedaan aan het Eurovisie Songfestival. Het is namelijk een voorwaarde voor een deelnemend land om lid te zijn van de Europese Radio-unie (ERU). Hiervoor moet een land lid zijn van de Raad van Europa of een geografische ligging hebben in het gebied ten noorden van de 30ste breedtegraad en ten westen van de 40ste lengtegraad, maar het land kon hier niet aan voldoen.

Uiteindelijk kreeg het land in 2015 toch toestemming om deel te nemen aan het evenement (ditmaal in Wenen) vanwege het zestigjarige jubileum van het Eurovisie Songfestival. Niet alleen daarom, maar ook het enthousiasme van de fans en de populariteit van het evenement in Australië zelf waren redenen voor deze beslissing. 

Mocht Australië deze zestigste editie winnen, dan kreeg het land de kans om het jaar daarna weer mee te doen. Wel met de restrictie dat het land het festival in een Europees land mee organiseert. Guy Sebastian mocht in 2015 het land vertegenwoordigen met het liedje Sound of Silence. Ondanks dat Guy de vijfde plek behaalde, waren fans, de pers en TV-omroepen zeer enthousiast en mocht het land regulier meedoen. Waar het land in 2015 nog direct doorstroomde naar de finale, moet Australië net als elk ander land (behalve Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en UK) eerst aantreden in de halve finale.

 

Wie heeft er voor Australië meegedaan?

Ben je misschien benieuwd naar welke artiesten de afgelopen jaren hebben gestreden voor dit land? We hebben ze hier voor je op een rijtje gezet!

  • 2015: Guy Sebastian – Tonight Again

Behaalde de vijfde plaats in de finale met 196 punten

  • 2016: Dani im – Sound of Silence

Behaalde de tweede plaats in de finale met 511 punten

  • 2017: Isaiah Firebrace – Don’t Come Easy

Behaalde de negende plaats in de finale met 173 punten

  • 2018: Jessica Mauboy – We Got Love

Behaalde de twintigste plaats in de finale met 99 punten

  • 2019: Kate Miller-Heidke – Zero Gravity

Behaalde de negende plaats met 284 punten

  • 2020: Montaigne – Don’t Break Me

Vanwege het coronavirus is de 2020 editie gecanceld, maar Montaigne is opnieuw geselecteerd om Australië te vertegenwoordigen in 2021 met een nieuw liedje.