Australië is ENORM en met name de oostkust is jarenlang één van 's werelds populairste backpack routes geweest vanwege de zon, eilanden, steden, regenwoud, rif, unieke dieren in het wild en een relaxte levensstijl. In Australië vind je een paar van de meest unieke plekken ter wereld, waaronder het grootste zandeiland en het grootste levende organisme ter wereld! Met deze 5 tips ben je helemaal voorbereid voor jouw avontuur in het paradijs.

 

1. Bereid je voor op lange busreizen

De populaire East Coast-trail strekt zich uit over 3.600 km tussen Melbourne en Cairns – dat is een lange rit! De meeste backpackers reizen over land met een hop on / hop off buspas of met een reisorganisatie. Als je weinig tijd hebt, is het mogelijk om een ​​nachtbus te nemen van Melbourne naar Sydney, Sydney naar Byron Bay en de super populaire Noosa; de poort naar Fraser Island en Airlie Beach en de poort naar de Whitsundays.

Hoe dan ook – bereid je voor op een lange reis! De bussen van Australië zijn echter comfortabel, met airconditioning, gratis wifi, een toilet, soms een film en veel stops onderweg. TIP: koop een nekkussen, sluit je koptelefoon aan, doe een dutje, ontspan, lees een boek of geniet gewoon van de prachtige bezienswaardigheden onderweg.

 

2. Verken verder dan het toeristenpad

Australië heeft 8.222 eilanden en meer dan 500 nationale parken. De Whitsundays, Fraser Island en de Great Ocean Road zijn allemaal absolute must-do's – maar er zijn zoveel verborgen juweeltjes dat het gek zou zijn om geen stukje paradijs buiten de toeristenpaden te bezoeken. Een paar tips om te ontdekken zijn Fitzroy Island, Lamington National Park, Mt Cootha in Brisbane, Wilson's Promontory, Yamba Beach en Carlo Sand Blow (en honderden andere)! TIP: praat met het personeel van je hostel voor wat lokale tips.

 

3. Onderschat de steden niet!

Australië is een super ‘verwesterd’ land en je vindt in alle steden bars, nachtclubs en restaurants van wereldklasse. Rooftop bars, verborgen laneway bars en biertuinen zijn de specialiteit! Als je in de stad bent, doe dan een poging om met de lokale bevolking te praten om wat insider-tips te krijgen. Als je van plan bent een avondje te stappen in Melbourne, Sydney of Brisbane word je niet binnen gelaten tot een club met slippers aan. Hoewel je het grootste deel van je tijd op eilanden en stranden zal zitten, raden wij aan om ook een fatsoenlijk shirt (voor de jongens) en een paar gesloten sandalen (voor de dames) in te pakken.

 

4. Bagageopslag

In de meeste Australische hostels is de uitchecktijd 10.00 uur, terwijl de inchecktijd 14.00 uur is. Het kan zijn dat je om 9.00 uur op je bestemming aankomt, rechtstreeks uit een nachtbus, met een kater en 5 uur moet wachten voordat je in je kamer kunt inchecken. Maak daarom optimaal gebruik van bagageopslag. Stop je backpack in zo’n opslag, pak een dagrugzak en ga een dutje doen in het dichtstbijzijnde park, strand of lagune. TIP: ook als je backpack ‘veilig’ achter slot en grendel ligt kan het altijd gebeuren dat er iets gestolen wordt. Gelukkig zijn er, net als de inboedelverzekering voor student, ook talloze reisverzekeringen die je kunt afsluiten voor vertrek. Doe dit dan ook! Het kan een hoop ellende schelen.

 

5. Zonnebrandcrème

Deze laatste tip spreekt misschien voor zich maar is oh zo belangrijk! De ozonlaag van Australië (vooral in het zuiden in Melbourne en Sydney) is door de jaren heen heel erg beschadigd, en hoewel het bewolkt kan zijn, onderschat niet hoe sterk de zon is! Ga nooit op pad zonder zonnebrandcrème! Ook met crème op word je mooi bruin.