Beste reistijd Australie

Wat is de beste reistijd Australië? Hier geven we je zo duidelijk mogelijk antwoord op die vraag! Australië heeft een oppervlakte van ruim 8 miljoen km² en is daarmee bijna net zo groot als heel Europa. Dit betekent ook dat Australië verschillende klimaatzones heeft. De beste reistijd is dus afhankelijk van het gebied waar je naartoe gaat. Benieuwd naar de beste reisperiode Australië voor jouw reis? Lees dan snel verder!

 

Beste reistijd Australië – Het klimaat in het kort

Australië heeft dus verschillende regio's die allemaal een eigen klimaat hebben. Het voordeel hiervan is dat er altijd wel een regio in Australië te bezoeken is, in welke maand je ook vertrekt. Het nadeel is dat je veel research moet doen voor je op reis gaat. Om je een handje te helpen hebben we de verschillende regio's en klimaatzones voor je op een rijtje gezet:

  • Woestijnklimaat – Het binnenland van Australië (The Outback)
  • Tropisch klimaat – Het noorden van Australië
  • Subtropisch klimaat – Grote delen van de west- en oostkust van Australië
  • Middellandse zeeklimaat – Het zuiden van Australië

Meer lezen over het weer & klimaat van Australië? Kijk dan hier.

 

 

En ook de seizoenen liggen in Australië iets anders dan in Europa. Een kort overzicht:

  • Zomer in Australië: december t/m februari
  • Winter in Australië: juni t/m augustus
  • Lente in Australië: september t/m november
  • Herfst in Australië: maart t/m mei

Echter verschillen de weersomstandigheden en temperaturen nog steeds per regio.

 

Reisperiodes Australië – Beste reistijd per regio

Om het zo duidelijk mogelijk te maken hebben we een overzicht gemaakt van de beste reistijd Australië per regio. Lees je dus goed in en bepaal jouw ideale reisperiode!

 

 

Het noorden van Australië  mei t/m november (buiten het regenseizoen)

Als je op reis wilt naar het noorden van Australië is de beste reisperiode mei t/m november. Deze maanden vallen precies buiten het regenseizoen. Ook in het regenseizoen kun je door het noorden van Australië reizen, maar houd er rekening mee dat het iedere dag regent en er overstromingen kunnen ontstaan waardoor het onveiliger wordt.

 

Het binnenland van Australië (The Outback)  maart t/m mei en september t/m november

In The Outback, het droge binnenland van Australië, heerst een woestijnklimaat. Het regent hier amper en er is geen droog- of regenseizoen. De beste reistijd voor The Outback is in de herfst en lente, dus van maart t/m mei en van september t/m november. In de Australische zomer is het hier simpelweg veel te heet. Temperaturen lopen vaak op tot boven de 40 graden… In de Australische winter is het overdag aangenaam, maar vooral 's nachts kan het erg afkoelen, zelfs tot onder het vriespunt.

 

Het noordoosten van Australië (Queensland, Great Barrier Reef)  april t/m september

De regio Queensland staat ook wel bekend als de Sunshine State van Australië, de zon schijnt er vrijwel altijd. De beste reistijd voor het noordoosten van Australië is van april t/m september, het is dan gemiddeld 25 graden en de watertemperatuur is aangenaam. Ideaal als je de Great Barrier Reef wilt ontdekken!

 

Het zuidoosten van Australië (Brisbane, Sydney, Canberra, Melbourne, Adelaide) oktober t/m april

Aan de zuidoostkust van Australië liggen veel bekende steden zoals Sydney, Melbourne en Canberra. Het klimaat in deze regio is te vergelijken met het middellandse zeeklimaat. Brisbane ligt iets hoger dan de andere steden en heeft het hele jaar een gemiddelde temperatuur van zo'n 20 graden. Alleen tijdens de Australische winter kan de temperatuur in Brisbane bijna 10 graden dalen. De meeste regen valt hier tussen december en maart.

In de overige steden zijn de seizoenen precies het tegenovergestelde van Europa. De beste reistijd voor Melbourne, Canberra en Adelaide is dan ook van oktober t/m april. Van mei t/m september kunnen de temperaturen dalen tot onder de 10 graden. In Sydney gebeurt dit alleen in hartje winter (juli & augustus). De rest van het jaar kun je hier genieten van temperaturen rond de 23 graden.

 

Het noordwesten van Australië mei t/m november

Aan de noordwestkust van Australië zijn de seizoenen vrij extreem. De beste reistijd is van mei t/m november met een gemiddelde temperatuur rond de 35 graden. Het kan hier flink warm worden dus! Van december t/m april heb je in het noordwesten last van heftige regenbuiten en tropische cyclonen. Het is niet aan te raden om in deze periode door dit gebied te reizen.

 

Het zuidwesten van Australië (Perth)  november t/m maart

De beste reistijd voor het zuidwesten van Australië, rond de stad Perth, is van november t/m maart. De temperaturen liggen dan tussen de 26 en 31 graden. In de maanden april en mei kun je ook prima door deze regio reizen, alleen zullen de nachten een stuk koeler zijn. In de Australische winter dalen de temperaturen hier tot zo'n 13 graden en regent het veel meer.

 

Tasmanië  november t/m april

De beste reistijd voor het eiland Tasmanië, dat onder Australië ligt, is van november t/m april (in onze wintermaanden dus). De temperaturen zullen dan rond de 20 graden liggen en zijn dus ideaal om dit mooie eiland te ontdekken. In de Australische winter daalt de temperatuur op Tasmanië tot de 10 à 15 graden. Tasmanië heeft gematigde zomers en milde winters.