Blue Mountains

Tropische regenwouden, steile gebergtes en indrukwekkende watervallen… Dit klinkt toch als muziek in de oren? De Blue Mountains is een natuurgebied in New South Wales en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het natuurgebied ligt slechts anderhalf uur rijden van Sydney af.  Door de eucalyptusbossen krijgt het gebergte een mooie, blauwe gloed. Vandaar dat het gebergte Blue Mountains heet! In het natuurgebied zijn tal van activiteiten te ondernemen: bergklimmen, wandelen, fietsen en nog veel meer. Tijdens de wandelingen kom je de meest bijzondere dingen tegen!

Als je wilt, kun je meerdere weken doorbrengen in de Blue Mountains. Je kunt er gewoon zo veel doen en ontdekken. De meeste backpackers verblijven echter twee à drie dagen in het natuurgebied. Dan moet je natuurlijk keuzes gaan maken… Aan welke hoogtepunten wil ik zeker een bezoekje brengen? Wij zetten alle must see bezienswaardigheden voor jou op een rijtje. Daarnaast kun je ook veel activiteiten ondernemen in de Blue Mountains. Maar welke activiteiten kun je nou echt niet overslaan? Wij weten raad!

 

Bereikbaarheid en beste reistijd Blue Mountains

Slechts anderhalf uur rijden van Sydney vind je de Blue Mountains. Je kunt ervoor kiezen om een auto te huren. Veel backpackers gaan ook met de trein. Er gaat een trein vanuit Sydney naar Katoomba. Dit is het centrum van de Blue Mountains. Op zondagen kost een treinkaartje slechts 2,50 Australische Dollars. Dat is niet veel! Soms bieden touroperators uitstapjes naar de Blue Mountains aan. Dit is echter niet nodig. Je kunt zelf makkelijk naar de Blue Mountains reizen. In het natuurgebied kun je je eigen weg wel vinden of daar een wandeling boeken. Een tour vanuit Sydney zou dus een onnodige uitgave zijn!

De beste reistijd voor de Blue Mountains:

  • Januari tot en met mei
  • September tot en met december

In deze maanden zijn de temperaturen het meest aangenaam. De seizoenen in Australië zijn precies tegenovergesteld aan die van Nederland. Als het hier zomer is, is het in Australië winter. Dat betekent dat de maanden juni, juli en augustus vrij koud zijn. In de Blue Mountains is het over het algemeen nog wat koeler vanwege de hoogte. Neem wel genoeg drinkwater mee als je op avontuur gaat in de Blue Mountains. Het kan alsnog warm worden!

 

Hoogtepunten van de Blue Mountains

Wil jij graag naar de Blue Mountains, maar weet je niet waar je moet beginnen? Geen zorgen! Wij hebben het allemaal voor jou uitgezocht. Welke bezienswaardigheid of activiteit staat bovenaan jouw bucketlist?

Katoomba

Katoomba is voor veel backpackers het begin van hun tocht door de Blue Mountains. Deze plaats is eigenlijk het verzamelpunt voor alle touraanbieders. Als je graag met een tour door het natuurgebied trekt, is Katoomba de plek om er eentje te vinden. Dicht bij Katoomba is het uitzichtpunt Echo Point. Je hebt hier een uitzicht over de Three Sisters en Jamison Valley.

Three Sisters

Bij het Echo Point heb je uitzicht over de Three Sisters. Dit is een rotsformatie en is één van de bekendste bezienswaardigheden in de Blue Mountains. Volgens een legende van de Aboriginals werden drie zussen verliefd op drie mannen van een andere Aboriginal stam. Het was alleen niet toegestaan om met mannen van een andere stam te trouwen. Ter bescherming werden de zussen veranderd in steen. De wijze die de verandering uitvoerde overleed. De zussen konden niet meer getransformeerd worden naar hun originele vorm. Volgens de legende staan de zussen er nog steeds en heten ze de Three Sisters. De rotsformatie staat in de Jamison Valley.

Jamison Valley

Jamison Valley is een kilometerslange vallei vlak bij Katoomba. De vallei is gevuld met eucalyptusbossen. Je vindt hier allerlei bijzondere diersoorten zoals de koala. Daarnaast bevinden veel bezienswaardigheden zich in de Jamison Valley, waaronder de Three Sisters.

Je kunt de Jamison Valley ook vanuit de lucht bekijken. De gondels van Scenic Cableway hangen aan een kabelbaan. Door de hoogte van de kabelbaan heb je een prachtig uitzicht over de vallei en Blue Mountains. Voor de gondel moet je wel een kaartje kopen. Maar het uitzicht is zeker het geld waard!

Wentworth Falls

Over mooie watervallen gesproken… De Wentworth Falls is een indrukwekkende waterval van 187 meter hoog. Je kunt naar beneden klimmen om de waterval van onder te bekijken. Dit is wel een intensieve klim. Om van de Wentworth Falls te genieten hoef je niet naar beneden te klimmen. Je kunt ook vanaf de uitkijkpost de waterval bekijken.

Mocht je toch avontuurlijk zijn ingesteld en de klim naar beneden aandurven, kun je ook gelijk de Valley of the Waters bezoeken. Dit watervalparadijs is drie uur lopen vanaf de bodem van Wentworth Falls. In de vallei staan veel gave watervallen waaronder de Sylvia Falls.

Six Foot Track

Ben jij een liefhebber van wandelen? Dan raden wij de Six Foot Track aan! De Six Foot Track is de meest populaire wandelroute van de Blue Mountains. In drie dagen wandel je langs allerlei bezienswaardigheden en zie je de meest bijzondere dieren. Wil je een kortere wandelroute doen? Dat kan! De Govets Leap is een andere route die je langs een vallei met eucalyptusbomen brengt. De wandeling begint in het dorpje Blackheath en duurt ongeveer anderhalf uur. Zo zijn er nog veel meer routes die je kunt nemen. Ontdek de mogelijkheden in Katoomba. Hier vind je alle informatie over de mogelijkheden in de Blue Mountains.

Scenic Railway

Verspil jij het liefst zo min mogelijk energie? Je bent niet de enige. Veel backpackers houden niet van wandelen. Je kunt ook de Scenic Railway nemen. Dit is een steile treinbaan die je langs allerlei bezienswaardigheden brengt. De treinbaan is zelfs de steilste ter wereld! Als je meer wilt zien, kun je ook even uitstappen en een korte wandeling maken.

Hanging Rock

In het dorpje Blackheath staat de Hanging Rock. Dit is een rots die over het ravijn van Blackheath hangt. Het interessante van de rots is dat hij elk moment in het ravijn kan vallen. Het is helaas niet mogelijk om op de Hanging Rock te staan. Maar dat geeft niet, want de Hanging Rock zelf bekijken is al tof!