Dieren

Vogelspinnen, krokodillen, slangen… In Australië barst het van de unieke en bijzondere dieren! Sommige diersoorten zijn zelfs alleen in Australië te vinden. Als je gaat backpacken in dit veelzijdige land, is het een must om de verschillende diersoorten te ontdekken. Maar welke diersoorten zijn er allemaal in Australië? En voor welke dieren, zoals giftige slangen, moet je goed oppassen? Wij geven jou een kijkje in het bijzondere wildlife van Australië!

 

 

Unieke Australische dieren

Tasmaanse duivels

Dit vleesetende buideldier leeft, het woord zegt het al, alleen op het Australische eiland Tasmanië. De Tasmaanse Duivel is een bedreigde diersoort. Door de jacht op de Tasmaanse Duivel neemt de populatie af. Ook kampt het diersoort met een bijzondere vorm van kanker die het voortbestaan van dit buideldiertje in gevaar brengt. Wil je de Tasmaanse Duivel spotten? Ze zijn in verschillende wildlife parken te vinden! Cradle Mountain – Lake St Clair National Park is bijvoorbeeld écht een aanrader.

Kangoeroes

Als je aan Australië denkt, denk je waarschijnlijk al snel aan kangoeroes. In Australië wonen meer dan 60 verschillende soorten kangoeroes. De grootste is de rode reuzenkangoeroe en kan tot wel twee meter groot worden… Wow! Deze dieren kun je héél makkelijk spotten; ze leven door heel Australië heen. Als je er zeker van zijn dat je er eentje ziet, bezoek dan Kangoroo Island, Cape Hillsborough of Pebbly Beach. Op deze plekken krioelt het van de kangoeroes.

Emoes

Een ander dier dat Australië typeert is de emoe. Deze vogelsoort vormt samen met de kangoeroe de opdruk van de Australische munt. Kangoeroes en emoes symboliseren de vooruitgang van de Australische maatschappij. Deze diersoorten kunnen beide niet achteruit lopen; alleen vooruit. En dat is nou precies waar Australië met zijn samenleving heen wil! Emoes kunnen tot wel 55 km/u rennen en zijn vooral te vinden in afgezonderde gebieden.

Koala's 

Dit schattige dier komt veel voor in buitenwijken van grote steden. Koala’s staan bekend om hun passie voor slapen; ze dutten ongeveer 22 uur per dag! Benader koala’s liever niet zelf. Dit dier kan namelijk bijten en krabben bij ongewenst bezoek… Oppassen dus! Wil je meer koala’s ontdekken? Breng een bezoekje aan Port Macquarie. Dit dorp heeft een ziekenhuis speciaal voor koala’s. Verder zijn Raymond Island, Tower Hill Wildlife Reserve (natuurpark) en Magnetic Island zeker aanraders!

Vogelbekdieren

Last but nog least… Het vogelbekdier. Dit beschermde diersoort komt uit Oost-Australië en Tasmanië. Het vogelbekdier behoort tot de cloacadieren (zoogdieren die eieren leggen). Tegenwoordig zijn er niet veel dieren meer die behoren tot de cloacadieren. Heel bijzonder dus! Vogelbekdieren zijn schuw en dus niet makkelijk te spotten. Wil je er toch graag eentje in het echt zien? In Queensland zijn meerdere plekken waar je dit dier kunt vinden, namelijk Yungaburra en Hidden Valley Cabins. Op Tasmanië kun je Latrobe bezoeken om het vogelbekdier te bewonderen.

 

 

Gevaarlijke dieren Australië

Naast de unieke en leuke dieren, zijn er ook veel gevaarlijk dieren te vinden in Australië. Alle diersoorten zijn op hun eigen manier natuurlijk bijzonder. Voor deze dieren moet je echter goed oppassen…

Slangen

In Australië leven ontzettend veel slangen. Met name giftige slangen. Wist je dat de helft van alle giftige slangen ter wereld, de helft in Australië woont? Kijk vooral goed uit voor de bruine slang, Taipan en tijgerslang; deze zijn erg giftig.

Krokodillen

In Australië krioelt het van de krokodillen. Helaas zijn krokodillen heel gevaarlijk. Krokodillen leven zowel in zoet- als zoutwaterkrokodillen. Met name zijn de zoutwaterkrokodillen erg link. Deze dieren zwemmen rond in de kustgebieden van Australië. Wees dus vooral voorzichtig en ga niet zomaar ergens zwemmen! Check eerst goed of er waarschuwingsbordjes staan die meer informatie geven.

Witte haaien

Als er één dier is die angstaanjagend is, dan is dat wel de witte haai. Deze haai leeft vooral in het zuiden van Australië en kan wel zes meter lang worden! De witte haai eet in principe geen mensenvlees, maar kan ons van onderaf wel verwarren met prooi. Houd vooral de vlaggen op het strand goed in de gaten!

Spinnen

Heb jij een spinnenfobie? Je bent niet de enige. Veel mensen zijn bang voor deze insecten. In Australië hebben ze aan spinnen zeker geen tekort. Gelukkig zijn ze lang niet allemaal gevaarlijk, maar is het wel handig om je ogen open te houden voor bepaalde soorten. De Redback spider heeft veel gif in zich. Deze spin is vrij klein en te herkennen aan het rode streepje op de rug. Verder moet je goed uitkijken voor de Australische tunnelwebspin. Hij leeft rondom Sydney en in Nieuw-Zuid-Wales. Maar geen reden tot paniek! De kans dat je gebeten wordt door deze spinnen is nihil.

Irukandji kwallen

Het gif van de Irukandji kwal wordt beschouwd als één van de giftigste ter wereld. Het dier leeft in het noorden van Australië. Dit kleine kwalletje is slechts 1 cm lang, maar kan tentakels hebben die uitreiken tot wel 50 cm! Daarnaast is de kwal doorzichtig waardoor het lastig is om hem te zien in het water. Je kunt de kwal vermijden door goed te luisteren naar de gids.