Australië staat bekend als de thuisbasis van enkele van de gevaarlijkste dieren ter wereld. Er moet echter worden opgemerkt dat de meeste wilde dieren over het algemeen geen mensen aanvallen als ze alleen worden gelaten. De meesten zullen alleen naar mensen toeslaan als ze worden beschimpt, geschrokken, bedreigd, bijna uitgehongerd, of denken dat hun jongen schade kunnen oplopen. Toch is het goed om te weten voor welke dieren je echt moet oppassen in Australië. Dit zijn enkele van de meest gevaarlijke dieren die je tegen kunt komen als je een reis maakt door dit prachtige land.

 

Funnelweb Spider

De agressieve en zeer giftige Australische trechterwebspin wordt beschouwd als een van de gevaarlijkste spinnen in Australië en misschien wel ter wereld.

De spin, die voornamelijk in Oost- en Zuid-Australië wordt aangetroffen, zal vrijwel alles aanvallen dat op zijn territorium afdwaalt en een krachtige beet aflevert met zijn grote hoektanden. De giftanden van de spin zijn naar verluidt in staat om zachte schoenen en vingernagels binnen te dringen.

Witte haaien

Grote witte haaien, 's werelds grootste roofvissen, kwamen voor het eerst tot de populaire verbeelding met de release van de “Jaws” -films.

Deze haaien zijn te vinden voor de kust van Noord-Australië en zijn verantwoordelijk voor het grootste aantal geregistreerde haaienaanvallen op mensen wereldwijd. Hun wrede beten worden toegediend door rijen van maximaal 300 scherpe en gekartelde driehoekige tanden.

Bruine slangen

De gewone bruine slang, ook wel de oostelijke bruine slang genoemd, is de op één na meest giftige landslang ter wereld en één van de veel voorkomende slangen in Australië. Bruine slangen zijn overdag actief en kunnen erg snel en agressief zijn. Als hij boos is, houdt de slang zijn kop hoog en neemt een rechtopstaande “S”-vorm aan.

Een beet van een bruine slang kan dodelijk zijn als er niet snel medische hulp wordt gezocht. Het gif kan duizeligheid, diarree, convulsies, nierfalen, verlamming en hartstilstand veroorzaken. Oppassen dus.

Zoutwater krokodillen

Heeft dit nog uitleg nodig? Mannelijke zoutwaterkrokodillen – 's werelds grootste levende reptiel – kunnen afmetingen tot 6,7 meter bereiken en tot een indrukwekkende 2.000 kg wegen.

Naast het feit dat ze formidabele roofdieren zijn voor dieren die hun territorium binnendringen, zijn zoutwater krokodillen ook het gevaarlijkste type krokodil als het op mensen aankomt. Deze oude reptielen zijn veel gevaarlijker dan hun neef, de alligator.

Zoutwaterkrokodillen moeten altijd worden vermeden. Hun kracht en snelheid kunnen de gemiddelde mens gemakkelijk overweldigen, vooral als de aanval afkomstig is van een oudere of grotere krokodil. Deze agressieve roofdieren zullen gewillig indringers aanvallen om hun territorium te verdedigen en het is bekend dat ze mensen als prooi behandelen. Als je in Australië bent en je ziet een waarschuwingsbord voor krokodillen, dan moet je dat heel serieus nemen.

Box Jellyfish

Ook bekend als de zeewesp of zeestinger, is de Box Jellyfish een van de gevaarlijkste waterdieren ter wereld. Hun gif is zeer giftig en kan bij mensen hartfalen veroorzaken. Dat gezegd hebbende, er zijn slechts een handvol menselijke sterfgevallen toegeschreven aan deze soort.

Afgezien van hun krachtige gif, verschillen Box Jellyfish in een aantal opzichten van andere kwallen. Ze zijn bijvoorbeeld meer parapluvormig dan koepelvormig en zijn een van de weinige soorten die ogen hebben. Ze hebben er vierentwintig in clusters rond hun lichaam die hen helpen om prooien op te sporen en aan roofdieren te ontsnappen.