Even lekker zitten…

0
406

Wat mij betreft gaat er niets boven backpacken. Inmiddels heeft mijn rugzak, behalve Australië, nog een groot aantal andere landen gezien. Voor mij betekent backpacken vrijheid. Elke ochtend opnieuw verzin ik wat ik die dag ga doen. Blijf ik nog even om rond te kijken, of trek ik verder? Voor mij is dat het wáre leven, en het is voor mij onbegrijpelijk dat er mensen zijn die het leuk vinden om drie weken lang in hetzelfde hotel te zitten, hetzelfde ontbijt buffet af te lopen en in hetzelfde zwembad te dobberen.

Even rust…

Dat ik backpacken helemaal het einde vind, wil echter niet zeggen dat ik een roze bril op heb. Want ja, ook backpacken heeft zo zijn mindere kanten. Toen ik in Australië rondtrok, had ik de luxepositie dat ik een (goedkoop, tweedehands barrel van een) auto ter beschikking had. Dat was mijn plek. De auto was mijn transport, slaapkamer, keuken en woonkamer. Dus als ik even zin had om te gaan zitten, had ik altijd een goede stoel in de buurt.

Een picknick tafel in het bos is de perfecte plek om even uit te rusten. Maar soms zijn die in geen velden en wegen te bekennen. Dan heb je een alternatief nodig.

Bij latere reizen, waar ik lopend van A naar B ging, ontdekte ik hoe geweldig luxe dat was. Want zonder mijn auto als rustplek, moest ik als ik wilde uitrusten improviseren.

Soms heb je mazzel en kom je langs een park of picknick plek waar je op een bankje kunt zitten. Maar soms is er zover het oog reikt niets te zien waar je even comfortabel je benen rust kunt gunnen. Dan wordt het improviseren.

Een graspol als luxe fauteuil

Tijdens mijn trektochten heb ik geleerd om die éne graspol te beschouwen als luxe fauteuil. Soms was de fijnste zitplek een beetje zand tussen de stenen. Soms schoof ik de stenen aan de kant om een egale zitplek te maken. Ik ben zelfs wel eens met boomstammen aan het schuiven geweest om een zitplekje voor mezelf te creëren. Als je net een lang stuk gelopen hebt, met een volle rugzak op je nek, is dat eigenlijk niet waar je op zit te wachten. Oh, had ik maar een stoel bij me gehad, dacht ik dan. Om die gedachte meteen weer te verwerpen, want de campingstoelen die ik kende (van die klapstoelen) wegen niet alleen veel, ze zijn ook nog eens onhandelbaar groot.

Dus improviseerde ik, rustte ik uit en wandelde ik verder.

Lichtgewicht zitcomfort; het bestaat

Kort geleden werd ik door een vriendin (een nog fanatiekere backpacker als ik) gewezen op het bestaan van speciale stoeltjes voor backpackers. Zij had, tot mijn verbazing, zelf ook een speciaal zitkussentje gekocht. Verrassend, want zij is een echte grammenjager, die echt enorm ver gaat om het gewicht in haar rugzak te verminderen (iets waar ik veel aan heb, want door haar tips is mijn reisgewicht met minstens drie kilo verminderd). Maar als zelfs zij al kiest om iets mee te nemen om te zitten, dan wordt het interessant om meer van te weten.

Zo raakte ik verzeild op de site van Kampeerwereld. Het was eventjes zoeken hoe de filters werkten, maar na een tijdje ontdekte ik dat deze webshop onder andere ook een breed aanbod aan lichtgewicht stoeltjes heeft.

Ultieme luxe

Sommige van de lichtgewicht stoeltjes komen op mij over als de ultieme luxe. Neem de Helinox Sunset, deze stoel ziet er enorm comfortabel uit. Ik wilde dat ik deze stoel tijdens mijn eerste reis achter in de auto had liggen. De Helinox heeft echter wel een paar nadelen, waardoor deze niet voor elke reiziger geschikt is. Om te beginnen is er natuurlijk het prijskaartje. Als backpacker moet je altijd bewust met je geld omgaan en dan is een bedrag van € 149,99 nogal aan de hoge kant.

Foto: Helinox

Bovendien vind ik 1340 gram (exclusief beschermhoes) toch wel heel veel gewicht. Met zo een stoeltje is het misschien goed uitrusten, maar doordat het zo zwaar is, moet je ook gelijk VAKER uitrusten. En het is natuurlijk niet de bedoeling dat een object dat bedoeld is om te ontspannen tot vermoeidheid leidt. Als je vooral per auto (of bus) reist is de Helinox een fijne stoel. Maar als je verwacht veel te lopen met je volledige bepakking op de rug, is deze stoel niet de stoel voor jou.

Verdere zoektocht naar de perfecte backpacker chair

Omdat het op deze webshop helaas niet mogelijk is om op gewicht te filteren, moest ik vervolgens elke stoel stuk voor stuk bekijken. Wel besloot ik om een filter op de prijs toe te voegen. Dit beperkte de keuze al enorm. Tweestoelen trokken mijn directe aandacht

SeatZac

SeatZac: Hip en lichtgewicht

Deze zitzak is perfect voor de backpacker die zo min mogelijk gewicht wil meezeulen en toch comfortabel wil zitten (liggen). Deze “stoel” weegt ongeveer 500 gram en kost € 29,95.

Als je weleens op een festival bent geweest, heb je ze ongetwijfeld gezien. De SeatZac is een grote luchtdichte zak. Je wappert hem door de lucht, klikt hem dicht en legt hem neer. Klaar. De eerste keren is het misschien nog wat lastig, maar oefening baart kunst.

Bo-Trail Backpackers Chair

De lichtgewicht Bo-trail Backpackers chair

De andere stoel die direct mijn aandacht wist te trekken is de Bo-trail Backpackers Chair (€ 27,95). Met 800 gram is deze stoel redelijk goed te dragen. Het gewicht zit hem grotendeels in het aluminium frame, dat zorgt voor goede steun van je rug.

Nadeel van Bo-Trail stoel is echter wel dat je altijd direct op grondhoogte zit. De fabrikant heeft hier echter rekening mee gehouden door een dubbele bodem aan te brengen. Dit kun je opvullen met een trui of handdoek, waardoor je toch lekker zacht zit.

Lastig kiezen

Ik heb lang zitten twijfelen over welk van deze twee stoelen voor mij de beste is. Enerzijds is de SeatZac ruwweg 350 gram lichter dan de Bo-Trail. Bovendien ziet hij er een stuk cooler uit. Aan de andere kant geeft de Bo-Trail een betere zitpositie, bijvoorbeeld wanneer je wilt eten. Uiteindelijk heeft mijn eigen onhandigheid de doorslag gegeven. Ik ken mezelf een beetje en weet dat ik in staat ben om dingen op de meest onwaarschijnlijke manier te slopen. En omdat ik tijdens mijn reizen nogal eens in wat wildere gebieden kom, heb ik een stoel nodig die mijn rare acties overleefd. Voor mij is de Bo-Trail dan ook de beste keuze.

Ingepakt is de Bo-trail Backpackerchair lekker compact en makkelijk aan de buitenkant van je backpack te bevestigen.

Wat zijn jouw ervaringen met backpacker stoeltjes? Ben je het eens met mijn keuze, of juist niet? Of is er een nóg betere stoel? Ik hoor het graag van je. Voel je uitgenodigd om te reageren.

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Kampeerwereld.nl
DELEN
Vorig artikelAustralië zet leger in!
Volgend artikelLekker fout: Segway rijden
Reizen leert je jezelf kennen. Dat gun je iedereen! Dus pak die backpack vol en spring op het vliegtuig. De wereld ligt aan je voeten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.