Fraser Island

Tropische regenwouden, spectaculaire bossen en een overvloed aan duinlandschappen… We hebben het natuurlijk over Fraser Island! Fraser Island is het grootste zandeiland ter wereld en ligt voor de kust van Queensland. De staat Queensland ligt in het oosten van Australië. Het eiland is 122 km lang en 5 tot 25 km breed. Omdat het eiland zo bijzonder is, staat het al sinds 1992 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Fraser Island is niet voor niets een drukbezocht eiland. Je kunt hier allerlei vette dingen doen. Scheur in een jeep over de eindeloze duinlandschappen. Ontdek de 40 (!) zoetwatermeren die zó helder zijn dat je het water kan drinken. De opties op Fraser Island zijn eindeloos. Wij vertellen jou hoe je het eiland kunt bereiken, wat de beste reistijd is, wat je er allemaal kan doen en nog veel meer!

 

Bereikbaarheid Fraser Island

Je kunt op Fraser Island komen met de veerboot. Er zijn verschillende veerpontverbindingen. Vanaf Hervey Bay en Rainbow Beach vertrekken veerponten naar Fraser Island. Je kunt er ook voor kiezen om Fraser Island te ontdekken met een tourbedrijf. In dat geval zal het tourbedrijf je ophalen op de afgesproken locatie. Waarschijnlijk zal dat ook zijn in Hervey Bay, Rainbow Beach of de kustplaats Noosa.

Als je vanaf Hervey Bay naar Fraser Island gaat, word je dicht bij de bezienswaardigheden afgezet. Eenmaal op het eiland, hoef je dus minder ver te rijden. De rit met de veerpont is echter wel duurder dan Rainbow Beach. Rainbow Beach is dus goedkoper én je zit minder lang op de veerpont. Het nadeel van Rainbow Beach is wel dat je verder wordt afgezet van alle bezienswaardigheden.

 

Beste reistijd Fraser Island

Het is eigenlijk altijd warm op Fraser Island door het tropische klimaat. Sommige maanden zijn echter wel gunstiger om het eiland te bezoeken dan andere maanden. In de Australische zomer en herfst (december tot en met mei) kan er veel regen vallen. Je kunt beter Fraser Island bezoeken van juni tot en met augustus. Dit is de Australische winter en lente. Het is dan vrij droog op het eiland en de temperaturen zijn gunstig. In de winter (juni tot en met augustus) kun je zelfs walvissen spotten!

 

Verblijf op Fraser Island

Als je voor de échte Fraser Island-experience wilt gaan, is het zeker tof om te kamperen op het eiland. Er zijn twee opties. Je kunt kamperen op een camping of helemaal zelf in de natuur. Een camping heeft natuurlijk faciliteiten zoals een wc, water en douches. Vaak hebben ze ook een omheining voor wilde dingo’s. Je moet wel je eigen tent meenemen. Kamperen in het wild is natuurlijk spannender en avontuurlijker. Je kunt je tentje opzetten in speciaal aangewezen duingebieden. Het nadeel is dat je niet allerlei faciliteiten binnen handbereik hebt.

Misschien is kamperen niet helemaal jouw ding. Dan kun je ook gewoon een accommodatie boeken op Fraser Island. Dit is natuurlijk wat duurder dan kamperen, maar je krijgt er wel comfort voor terug. Je kunt de accommodatie zo luxe maken als je zelf wilt. Er zijn dure resorts, maar ook leuke hostels waar je kunt overnachten.

 

Bezienswaardigheden

Lake McKenzie

Fraser Island heeft 40 zoetwatermeren waaronder Lake McKenzie. Neem vooral een duik in dit prachtige meer. Je kunt namelijk niet zwemmen in de zee van Fraser Island. De stroming is te sterk en er zwemmen gevaarlijke waterdieren in de zee zoals haaien. Het water van Lake McKenzie is, net zoals de andere zoetwatermeren, glashelder. Je kunt er zelfs uit drinken! Een ander meer die zeker een bezoekje waard is, is Lake Wabby.

Rotsformatie The Cathedrals

In het noorden van Fraser Island ligt de rotsformatie The Cathedrals. Deze rode stenen vormen een bijzondere bezienswaardigheid. De rotsformatie is ontzettend groot en indrukwekkend. Rondom The Cathedrals zijn ook leuke plekken om te picknicken. Heel tof!

Rivier Eli Creek

De kraakheldere rivier Eli Creek is een prachtige rivier die uitmondt in de zee. In de rivier zwemmen schildpadden en andere interessante dieren. Rondom de rivier zijn ook veel vogelsoorten te vinden; wel zo’n 230! Eli Creek is ideaal om in te badderen. Het water komt ongeveer tot de heup. Ontspan en laat de rivier je naar de zee drijven.

Indian Head

Indian Head is een uitkijkpunt langs de oostkust van Fraser Island. Vanaf dit punt kun je het gehele eiland zien. Geniet van het uitzicht op de zee, het strand en bijzondere binnenland. Als je geluk hebt, kun je misschien unieke dieren in de zee spotten. Er zwemmen regelmatig schildpadden, roggen, haaien en zelfs walvissen langs. Niet ver van Indian Head zijn de Champagne Pools. Dit ‘zwembad’ is ontstaan door vulkanische rotsen die er liggen. Door de zee bubbelt het water in de Champagne Pools. Zo lijkt het net een echte jacuzzi!

S.S. Maheno Shipwreck

De S.S. Maheno was een schip die in de 20e eeuw voer tussen Nieuw-Zeeland en Australië. Na 30 jaar was het schip onbruikbaar geworden. Het schip werd verkocht aan Japan om daar vernietigd te worden. Terwijl het schip naar Japan werd gebracht, ontstond er een cycloon die de S.S. Maheno naar de oostkust van Fraser Island dreef. Hier ligt het schip nog steeds en is één van de populairste bezienswaardigheden op het eiland! Het wrak is zeer indrukwekkend en symboliseert de kracht van de natuur.

75 Mile Beach

Snelheidsduivel opgelet! 75 Mile Beach is dé snelweg van Fraser Island. Het eiland kent geen verharde wegen. Je verplaatsen via het strand is de normaalste zaak. 75 Mile Beach is 123 km lang en loopt langs de oostkust van Fraser Island. Pak een jeep en scheur op het strand van 75 Mile Beach. Als je tijd hebt, kun je er een roadtrip van maken. Langs 75 Mile Beach zijn verschillende bezienswaardigheden te vinden, zoals het shipwreck, Indian Head en tal van andere hoogtepunten. Je rijdt de route in ongeveer twee dagen.

 

Veiligheid op Fraser Island

Als je Fraser Island gaat bezoeken, moet je wel bewust zijn van de eventuele gevaren op het eiland. Met een tour ben je zeker van je veiligheid. De tourgids zorgt ervoor dat de groep nooit in gevaar zal verkeren. Als je liever zelfstandig het eiland wilt ontdekken, let dan even op de volgende punten:

  • Zwem niet in de zee. In de zee leven veel gevaarlijke dieren zoals haaien. De stroming is ook heel sterk. Het is daarom verboden om in de zee van Fraser Island te zwemmen. Je kan wel in de zoetwatermeren of Champagne Pools badderen.
  • Let op de wilde dingo’s op Fraser Island. Dingo’s zijn verwilderde honden die in principe niet dicht bij mensen komen. Toch kunnen ze weleens aanvallen. Dit is trouwens zelden met een dodelijke afloop. Om dingo’s op afstand te houden, moet je je eten niet rond laten slingeren. Voer ze ook niet. Blijf daarnaast bij de groep van de tour of gezelschap waar je mee rondreist.
  • Neem muggenspray mee. Dit voorkomt eventuele vervelende steken van Australische muggen.