Great Barrier Reef

Dit is misschien hét bekendste fenomeen van geheel Australië: de Great Barrier Reef. Het koraalrif dat voor de kust van Queensland ligt is prachtig. Jaarlijks trekt het koraalrif een heleboel toeristen aan, waaronder veel backpackers. Dat is niet zo gek, want het Great Barrier Reef is het grootste koraalrif ter wereld! Het koraalrif staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is door CNN benoemd als ‘Een der zeven wereldwonderen’. Als je door Australië reist, mag je dit kleurrijke rif zeker niet missen.

Het Great Barrier Reef is enorm. Het koraalrif bestaat uit meer dan 2.900 individuele riffen en 900 eilanden. In totaal is het Great Barrier Reef 334.400 vierkante kilometer groot. Om dit getal concreter te maken: dit is ongeveer net zo groot als heel Italië. En dan is het Australische koraalrif nog steeds een stukje groter. Bizar, toch? Daarom raden we zeker aan om even te stoppen bij het Great Barrier Reef als je in Australië bent. Een rondreis is niet compleet zonder een bezoekje aan het koraalrif! Wij vertellen jou het hoe en wat van de Great Barrier Reef.

 

Onderwaterwereld van de Great Barrier Reef

Het koraalrif is de grootste alleenstaande structuur die door levende organismen is gebouwd. De kleine organismen die het rif hebben gemaakt (en er ook deel van zijn) heten koraalpoliepen. Naast het koraal leven er ook bijzondere onderwaterdieren in het Great Barrier Reef. Haaien, schildpadden en dolfijnen zijn slechts enkele voorbeelden.

 

Bedreiging koraalrif

Zoals je misschien al weet, gaat het de laatste tijd niet goed met het Great Barrier Reef. Er wordt momenteel veel onderzoek gedaan naar de oorzaken van de schade aan het Great Barrier Reef. Het massatoerisme speelt een rol in de schade aan het koraalrif. Niet alleen het massatoerisme is een oorzaak, maar ook visserij en het broeikaseffect. Australië heeft richtlijnen opgesteld voor toeristen die de Great Barrier Reef bezoeken. Je mag bijvoorbeeld niet het rif aanraken en er op staan. Maar dit zal zeker de pret niet drukken. Het Great Barrier Reef is namelijk al een genot om naar te kijken!

 

Great Barrier Reef ontdekken

Het Great Barrier Reef ligt voor de kust van Queensland. De beste manier om het kleurrijke Great Barrier Reef van dichtbij te zien is door snorkelen of duiken. Langs de hele oostkust van Australië worden er duikcursussen aangeboden. Voor een ongeveer 200 à 300 Australische Dollar krijg je een paar dagen duikles. De meest populaire plekken om een duikcursus te volgen zijn Airlie Beach en Cairns.

Als je niet van duiken houdt of simpelweg geen zin hebt om een cursus te volgen, kun je altijd snorkelen. Het nadeel van snorkelen is dat je niet zo diep de zee in kan. Maar geen zorgen, het koraalrif ligt niet té diep in de zee. Je kunt dus al veel zien door gewoon te snorkelen.

 

Verblijven Great Barrier Reef

Je kunt een ontdekkingstocht naar het Great Barrier Reef prima combineren met een rondreis door Queensland. Veel backpackers verblijven in grote steden zoals Cairns. Als je meer van rust houdt, dan zijn kleine kustplaatsen zoals Airlie Beach en Port Douglas wellicht iets voor jou. Vanaf Airlie Beach kun je ook de veerpont nemen naar de Whitsundays. Dit is een populaire eilandengroep die een heerlijk exotisch sfeertje hebben. Vanaf daar kun je ook het Great Barrier Reef ontdekken.

Het verblijf kun je op alle bestemmingen zo duur maken als je zelf wilt. Je kunt in een duur hotel verblijven. De meeste backpackers verblijven in goedkopere hostels. Als je op zoek bent naar een goedkopere accommodatie langs het Great Barrier Reef, is Airlie Beach zeker een aanrader. Hier zijn veel leuke bars en cafés. Vanwege de leuke uitgaansgelegenheden vind je hier een heleboel backpackers.

 

Beste reistijd Great Barrier Reef

In Queensland is het eigenlijk het hele jaar door fijn weer. In sommige seizoenen valt er wel meer regen. Je kunt het beste van januari t/m mei en augustus t/m december naar Queensland reizen. In deze maanden is het het warmst en valt er weinig regen. Er kan soms wel een druppel vallen. Queensland heeft namelijk een zeeklimaat. Dit betekent dat het het hele jaar door kan regenen.