Nu de grenzen van verschillende landen steeds verder openen staat de wereld voor jou als jongvolwassene opnieuw aan je voeten. Australië is en blijft hét backpack land bij uitstek. Niet alleen is de bevolking er vriendelijk, het land is ook super goed ingespeeld op de behoefte van de reiziger en vrij toegankelijk vanwege de Engelse taal en westerse gebruiken. In een land zo groot als ons hele continent is het lastig om alle hoogtepunten in één blog te zetten, maar wij deden een poging – en verzamelden voor jou de dingen die je in ieder geval niet moet missen!

De Oostkust: stranden, feesten & steden

De meeste reizigers kiezen ervoor om de oostkust van Australië aan te doen, en dat is niet zonder reden. Langs deze kust liggen namelijk de grootste steden – denk aan Brisbane, Sydney en Melbourne – die de meeste accommodaties tellen. De randsteden hebben zich vaak omgetoverd tot backpacker walhalla’s, waar vanuit je tripjes kan maken naar eilanden met prachtige bounty-stranden, ongerepte bossen en wildparken.

De route van het noordelijke Cairns tot aan Sydney of Melbourne is vaak favoriet bij reizigers, en als je ervoor kiest deze weg af te leggen, kom je dan ook in contact met de meest bekende attracties van het land. Het Great Barrier Reef is een must voor snorkelen of duiken, eilanden zoals Fraser (waarop je dingo’s kan spotten) en Magnetic (bekend van de wilde koala’s) zijn ook zeker niet te missen. Maak ook zeker tijd om de Whitsundays te ontdekken – deze groep eilanden huist de witste stranden van het land. Verder naar het zuiden is natuurlijk Sydney met haar iconische brug en Opera House een bekend plaatje bij velen. Maar maak er tijd om af te reizen naar haar buitenwijken (en surfparadijzen) Bondi en Cogee. De Blue Mountains zijn enkel een treinritje verwijderd van het centrum, en geweldig voor hiken en kamperen.

Hoewel veel reizigers Melbourne skippen, is deze stad zeker het bezoeken waard. Kunst, media en mode: deze stad is de cultuurhoofdstad van het land. In haar alternatieve wijkjes zijn tevens de beste koffietentjes en de leukste barretjes te vinden.

Go West

Op zoek naar de ultieme reizigerservaring? Het westen van Australië is veel minder populair bij internationale toeristen, vanwege het gebrek aan grootschalige accommodatie. Een roadtrip langs de westkust is echter een blik in het échte Australië. Ongerepte natuur, woestijnen, wilde dieren én een inkijkje in het leven van de originele bewoners: deze ervaring wil je niet missen. Begin in wereldstad Perth en maak je weg naar het noorden. Zorg er wel voor dat je je inleest en goed voorbereid de weg op gaat: er zijn enkel een handjevol tankstations langs de weg (elke paar honderd kilometer één. Ja, dat menen we!)

En vlieg of trein, als het even kan, ook naar het rode hart: hier is vanuit Alice Springs de heilige Uluru te bereiken, die prachtig is tijdens zonsopgang of zonsondergang. Trek er wel even wat tijd voor uit: de busreis vanuit Alice is een uurtje of acht.

Eindeloze opties

Zoals gezegd is dit enkel een greep uit het aanbod van het gigantisch diverse en indrukwekkende Australië. Zorg er dan ook voor dat je in contact komt met locals en andere reizigers: zij kunnen je misschien nog wel op pareltjes wijzen. Is Australië toch nog even een stap te ver? Geen zorgen! Verschillende groepsreizen voor jongeren binnen Europa kunnen een goede eerste stap zijn richting het soloreizen. Dus maak die stap. De wereld wacht op je!