Australië bezoeken? Zorg voor het juiste visum

0
401

Wanneer je jouw bezoek aan Australië plant, moet je met een hoop dingen rekening houden. Een vliegticket, natuurlijk. Maar als je geen visum hebt, kom je op het vliegveld in Sydney voorbij de douane. Welke visa zijn er, wat zijn de voorwaarden en hoe vraag je ze aan? Daarover gaat dit (geactualiseerde) artikel.

Parliament House, Canberra

Welk visum je nodig hebt, is afhankelijk van het doel van je bezoek. Als je naar Australië gaat om daar voltijd te gaan werken heb je een ander visum nodig dan wanneer je een paar maandjes leuke dingen gaat doen. En als je als backpacker rondtrekt en af en toe een baantje oppakt, heb je weer een ander visum nodig. Er zijn een aantal verschillende vormen (classes) van visitor visa.

Kortdurend verblijf

Wil je een kortere periode in Australië verblijven? Bijvoorbeeld voor een conferentie of een meeting? Of kom je voor een medische behandeling? Dan is een Visitor Visa jouw visum. www.backpackeninaustralie.nl richt zich vooral op mensen die langer in Australië willen zijn. Daarom wagen we ons niet aan het oerwoud van korte visa. Meer informatie over de korte visa voor Australië vindt je op de site van Home Affairs.

Langer verblijf in Australië

De Australische overheid ziet een drietal redenen waarom iemand langdurig in Australië zou kunnen verblijven: studie, werk en wonen. We beginnen met de visa die voor www.backpackeninaustralie.nl het meest relevant zijn: de Working Holiday Visa.

Het Working Holiday Visa

Update: 6 november 2018: Er ligt een voorstel om de maximale geldigheid van het WHV te verlengen met een derde jaar, mits je aantoonbaar “op het land” hebt gewerkt. Ook ziet het er naar uit dat de leeftijdsgrens wordt opgehoogd naar 35 jaar.

Het Working Holiday Visa (WHV) is het belangrijkste visum. Dit visum geeft je toestemming om vrij door Australië te reizen en te werken. Perfect voor de backpacker die veel van het land wil zien en onderweg zijn reisbudget wil aanvullen.

Om in aanmerking te komen voor een Working Holiday Visum moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Je bent van plan om voor niet meer dan een jaar door Australië te reizen en te werken
  • Je bent tussen de 18 en 30 jaar oud
  • Je bent in het bezit van een paspoort uitgegeven door één van de in aanmerking komende landen (Nederland en België zijn toegestaan).
  • Je hebt voldoende geld om jezelf en jaar te onderhouden, dat betekent:
    • Genoeg geld om van te leven (ongeveer AUS$ 5000)
    •  Genoeg geld om aan het eind van je reis een vliegticket naar huis te boeken.
  • Je hebt geen kinderen
  • Je hebt niet eerder een Working Holiday Visa gehad

Met het Working Holiday Visa mag je maximaal 6 maanden voor één werkgever werken. Je mag het land gedurende de geldigheidsduur vrij in- en uitreizen (een tripje naar Nieuw-Zeeland is dus zeker mogelijk). Ook mag je, onder voorwaarden, je visum verlengen. Dit is van toepassen als je (aantoonbaar) 3 maanden hebt gewerkt in het noorden van Australië in de sectoren toerisme, landbouw, bosbouw of visserij.

Je vraagt het visum aan via ImmiAccount. De kosten bedragen AUS$ 440

Toeristenvisum

Hoef je niet zo nodig te werken? Dan kies je voor het Tourist Visum. Blijf je niet langer dan drie maanden? Dan kun je het eVisitor (subclass 651) aanvragen. Dit visum is kostenloos. Met dit visum is het niet toegestaan om te werken, tenzij sprake is van vrijwilligerswerk. Werken voor kost en inwoning mag wel, dus WWOOF-ing kan wel degelijk op dit visum.

Studeren in Australië

Ga je aan een Australische universiteit studeren, of als onderdeel van je opleiding? Misschien een stage? Dan heb je een studenten visum nodig. Het student visa (subclass 500) is voor studenten die toegelaten zijn aan een Australische opleidingsinstelling en die een zorgverzekering hebben. Je moet een gezondheidsverklaring kunnen overleggen. Ook moet je kunnen aantonen dat je in je levensonderhoud kunt voorzien. Dit betekent dat je moet aantonen dat je voldoende financiële middelen hebt om 12 maanden van te kunnen leven (inclusief studiekosten) en/of een inkomen hebt. Australië wil alleen fatsoenlijk volk toelaten, dus moet je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kunnen overleggen.

Overigens is het wel toegestaan om te werken als je een Student Visa hebt. Het gaat wel om een bijbaantje van niet meer dan 40 uur per 14 dagen. Ook onbetaald vrijwilligerswerk telt hierin mee. Je bent er tenslotte om te studeren!

Ook een taaltest maakt onderdeel uit van de aanvraagprocedure. De aanvraag van een dergelijk visum kan tot 2 maanden in beslag nemen. Dus wees er op tijd bij. In 2018 kost dit visum AUS$ 575. Het visum is 5 jaar geldig. Meer info op deze site.

Stage in Australië

Ga je in Australië praktijkervaring doen tijdens een stage? Dan is een Training Visa (subclass 407) jouw visum. Uitgangspunt van dit visum is dat je op een gestructureerde wijze getraind wordt om je beroepsvaardigheden te vergroten. De Australische overheid gaat er vanuit dat je minstens 18 jaar oud bent en dat je een uitnodiging kunt overleggen van je stagebedrijf. Ook moet je de Engelse taal beheersen (er is een taaltest), de intentie hebben om na je stage naar huis te gaan en in je eigen levensonderhoud voorzien. Ook moet je gezond zijn van lijf en leden en een ziektekostenverzekering hebben. Tenslotte moet je een Verklaring Omtrent Gedrag kunnen overleggen.

Met het Training Visa mag je (logisch) je stage lopen. Daarnaast is het toegestaan om (parttime) klassikale lessen te volgen. Dit hoeft niet per sé te maken te hebben met de opleiding waarvoor je stage loopt, zolang het je stage maar niet in de weg zit. Wel moet dit van te voren al in je visum worden opgenomen.

Dit visum is tot 2 jaar geldig en kost AUS$ 285. Meer info vind je hier.

Afgestudeerd in Australië

Ben jij internationaal student en afgestudeerd aan een Australische opleidingsinstelling? Dan mag je na je afstuderen tijdelijk in Australië werken. Hiervoor is het Temporary Graduate Visa (subclass 485) nodig. Op het moment van aanvragen moet je al een geldig visum hebben en je mag niet ouder zijn dan 50 jaar. Dit visum is maximaal vier jaar geldig en kost AUS$ 1,535

Visa Finder

Hierboven hebben we de belangrijkste visa genoemd. Twijfel je nog? Probeer dan de Visa Finder van het Australische Department of Home Affairs eens.  Met een paar vragen helpt deze tool je de weg te vinden in het oerwoud van Internationale Bureaucratie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.