De ongeschreven regels van vliegreizen

0
101

Als je in per vliegtuig reist, heb je te maken met een aantal regels. Sommige regels rondom vliegreizen zijn ongeschreven regels. Tenminste, totdat dit artikel verscheen…

Is het je weleens opgevallen dat er verschillen zijn tussen de regels en de praktijk? Het is verboden op de stoep te fietsen, maar in de praktijk is het op sommige wegen gangbaar dit te doen, zolang je maar niemand van zijn sokken rijdt. In Nederland is wiet illegaal, maar iedereen weet dat het oké is om er wat van op zak te hebben. Ook bij het reizen heb je te maken met zulke ongeschreven regels. In dit artikel zetten we een paar van deze ongeschreven wetten van het reizen per vliegtuig op een rijtje.

#1 Kom “te laat”

Als je een vliegticket naar Australië boekt (of terug) krijg je te horen dat je ruim tevoren op het vliegveld moet zijn. Maar kom op…3 uur, dat is wel érg vroeg van tevoren. Is dat nodig?

Bij sommige vliegreizen is dit inderdaad nodig, vooral wanneer er allerlei zware veiligheidsprocedures doorlopen moeten worden.

Maar de procedures op Schiphol én in Australië verlopen enorm efficient (tenzij je spullen meeneemt die niet mogen, natuurlijk), dus drie uur is op zich niet nodig.

Hoe langer je op de luchthaven bent, hoe meer je verleidt wordt om (achterlijk dure) te kopen…

Daar kwam ik onlangs zelf op pijnlijke wijze achter toen ik naar Noorwegen vloog en netjes drie uur van tevoren bij de balie stond. Die vervolgens pas een uur later open ging. Dus wees niet het braafste jongetje (of meisje) van de klas, en kom gewoon lekker twee uurtjes van tevoren. Dat scheelt slaap (en een fortuin aan véél te dure koffie).

#2 Sjoemel niet met je bagage

Ja, ruimbagage wordt steeds duurder. Gelukkig mag je handbagage meenemen. Ik maakte daar optimaal gebruik van, door drie t-shirts en een trui te dragen en de zwaarste zaken (de Lonely Planet Australia alleen weegt al 750 gram) in de handbagage mee te nemen. Maar hou het wel netjes en binnen de perken. Want ook de andere passagiers willen hun handbagage kwijt in de bagagerekken.

#3 Ga niet al te vroeg in de rij staan

Relaaaaax….

Ken je dat, dat er al een rij ontstaat nog voordat het boarden is begonnen. Een kwartier van tevoren staan de mensen al in de rij, soms begint het zelfs al een half uur van te voren. Daar sta je dan. Te wachten.

De reden hiervoor is dat iedereen zijn handbagage dichtbij zijn zitplek kwijt wil (zie #2). Maar om een geheimpje te verklappen: of je nu als eerste in de rij staat, of als laatste: je stijgt samen op en je landt samen. Dus chill de fuck down en blijf lekker zitten.

#4 Draag lange mouwen

De ruimte in vliegtuigen is beperkt. Krap zelfs. Dus de kans is groot dat je op enig moment fysiek contact maakt met de buurman. Als je korte mouwen draagt, is huid-op-huid contact dan onvermijdelijk. Voor de meeste mensen is dit een grote inbreuk op hun personal space. Het soort intimiteit dat je niet met een wildvreemde wilt beleven. Dus draag gewoon lange mouwen, ok?

#5 De steward(ess) is niet je slaafje

Die stewardess met die stralende lach en die dienstbare houding is enorm gemotiveerd om je een fijne vlucht te bezorgen. Maak daar geen misbruik van door onredelijke eisen te stellen. Behalve dat ze je drankje inschenken, hebben ze nog meer verantwoordelijkheden om de vlucht veilig te laten verlopen. Ze zijn er om je te dienen, maar niet je dienstertje. En al helemaal niet je slaaf. Ook de cabin crew zijn gewoon mensen, behandel ze dan ook met het respect dat ze verdienen.

En denk eraan Die vlucht duurt naar Australië best lang, met tussenstop twee keer 12 uur. Als ze even pauze nemen, gun ze dan dat momentje om te ademen en op te laden. Dat is voor iedereen beter.

#6 Laat de rest niet meegenieten met je muziek

Je zit samen met enkele honderden mensen opeengepropt in een metalen buis. Doe iedereen een lol en gebruik je headphones. Mensen hebben echt geen zin om mee te luisteren met je muziek, film of game.

#7 Trek niet aan/duw niet tegen de rugleuning

Als je wilt opstaan is het verleidelijk om je op te trekken aan de stoel voor je. En als je je uitrekt, is die rugleuning heerlijk om je tegen af te zetten. Maar voor de passagier in die stoel is dat een stuk minder prettig. Heb jij zin om heen en weer geschud te worden door iemand die achter je zit? Nee toch? Doe dat dan ook niet bij de persoon voor je.

#8 Geniet, maar drink met mate

Het wordt steeds zeldzamer, maar op sommige vluchten kun je nog (gratis) een wijntje bestellen. En aangezien de vlucht lang is, meerdere. Maar hou het binnen de perken en zorg dat je weinig drinkt, zodat je niet aangeschoten raakt.

Trouwens, alcohol kun je beter sowieso laten staan, dat scheelt in jetlag.

#9 Blijf lekker zitten

Je ziet het elke keer als een vliegtuig net geland is. Mensen staan op om zo snel mogelijk hun bagage tevoorschijn te halen.

Ook (en vooral) de mensen die het verst van de uitgang zitten.

Dus dat wordt dringen om vooral zo snel mogelijk buiten te zijn. Ze wringen zich langs mensen en haasten zich naar de bagageband…waar ze vervolgens een half uur op hun koffer wachten.

Dus… net zoals je niet als een idioot in de rij gaat staan bij het boarden (#3) blijf je lekker lang zitten.

#10 Houd afstand van de bagageband

Ook zoiets… bij de babageband wil iedereen vooraan staan. Daardoor kunnen anderen niet zien wat er aankomt en missen ze hun koffer. Schiet je er wat mee op? Nee.

Zie je al wat komen?

Dus blijf lekker op enige afstand staan, zodat jij (en ieder ander) de bagageband in de gaten kan houden. Zoals een roofvogel vanuit de lucht speurt naar een prooi en in duikvlucht zijn “kill” scoort, zo loer jij naar je backpack. Zie jij je bagage? Loop erheen, pak hem eraf en loop weg. Meerdere bagagestukken? Dan leg je de eerste tas even apart en wacht je tot de volgende.

#11 Chill de Fuck down!

En boven alles, hou het relaxt. Je bent aan het reizen, dit is bedoeld om leuk te zijn. Maak je niet zo druk. No worries, weet je wel?

De afbeeldingen in dit artikel zijn afkomstig van Pixabay.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.