Veilig op weg, ondanks bosbranden

0
93
Veilig op weg, NSW
Bron: LiveTrafficNSW, 13 januari 2020.

Het zal je niet ontgaan zijn: Australië kampt met de ergste bosbranden sinds mensenheugenis. Als backpacker heb je één voordeel dat de locals niet hebben. Je bent mobiel. Maar hoe ga je veilig op weg?

Voor de locals is een brand extra bedreigend omdat ze het risico lopen alles te verliezen wat ze hebben. Mensen kunnen worden geëvacueerd, maar je huis -je thuis- niet. Dat maakt dat sommigen ervoor kiezen om, met alle gevaar van dien, niet te evacuëren en te proberen de boel te redden.

Als backpacker ben je een stuk minder gebonden en kun je vertrekken zodra het risico van bosbranden toeneemt. Maar hoe ga je veilig op weg? Wat als iedereen besluit te vertrekken?

Wanneer iedereen tegelijk besluit om op weg te gaan, zijn files onvermijdelijk. Helemaal wanneer, zoals nu, een groot deel van de wegen is afgesloten in verband met het brandgevaar? Sommige wegen waren alleen toegankelijk onder politie-escorte.

 

 

Honderden automobilisten strandden ergens gedurende hun evacuatie. Op 6 januari werd zelfs een reddingsactie opgezet om 300 automobilisten te helpen die in the-middle-of-nowhere vast zaten.

Daar heb je natuurlijk geen zin in. Dus hoe kun zorgen dat jij wel veilig op weg gaat?

Check vooraf welke wegen begaanbaar zijn

Veilig op weg gaan begint met bewust zijn van de omstandigheden die je onderweg tegenkomt. In Nederland wordt je doodgegooid met de campagne “Van A naar Beter”, die vooral gaat over wegwerkzaamheden.

Veilig op weg door te weten welke wegen (on)veilig zijn.
Bosbranden maken heel Kangaroo Island onbegaanbaar (Bron: Traffic SA, 13 januari 2020)

Ook in Australië zijn websites waarop je kunt checken of wegen begaanbaar zijn. Meldingen op Australische sites gaan behalve over werkzaamheden ook over veelvoorkomende problemen zoals overstromingen en bosbranden.

Controleer je route voor vertrek via de volgende sites:

Wat als je een onverwachte wegafsluiting of bosbrand tegenkomt?

Mijd de gevarenzone

Het officiële advies van de regering is duidelijk: mijd risico-gebieden. Als je aan de andere kant van een risicogebied moet zijn, wees dan verstandig en maak de omweg.

Wees voorbereid

Is het onvermijdelijk om in een risico-gebied op pad te gaan, zorg dan dat je ten alle tijde een lolale radiozender hebt aanstaan, zodat je updates en waarschuwingen ontvangt. Zorg voor goede landkaarten (ook op papier, want je telefoon kan uitvallen) en weet dat je altijd weet waar je ongeveer bent. Dat maakt je flexibel in je routeplanning zodat je kunt improviseren als dat nodig is.

De brandweer raadt verder aan om een noodpakket bij je te hebben. Voor jou als backpacker is dat makkelijk, want je hebt al je bezittingen al bij je. Maar voeg daaraan wel een aantal dingen toe: meer eten, meer water, niet-brandbare kleding en een kleine radio. Door deze extra items ben je nét even wat veiliger op je weg.

Als je ingesloten raakt

Wordt je tijdens het reizen ingesloten door het vuur, bel dan meteen Triple Zero (0-0-0), het Australische noodnummer. Zoek een plek op waar zo min mogelijk gras en bomen zijn. Zet je auto met de voorkant richting het vuur. De brandweer adviseert om in de auto te schuilen door weg te duiken onder de ramen. Hierdoor vormt het motorblok een buffer tussen jou en het vuur, waardoor je beschermd bent tegen stralingshitte. Sluit alle ramen en ventilatiekanalen.

Zet de motor uit, maar de verlichting (inclusief alarmlichten) aan, zodat hulpdiensten weten dat je hulp nodig hebt.

Bedek jezelf met een wollen deken (wol is goed hittebestendig) en adem door een vochtige doek. Zorg dat je voldoende drinkt.

Als de brand voorbij lijkt, stap dan niet te snel uit. Alles in je omgeving (inclusief de auto) zal bloedheet zijn. Wees voorzichtig.

Disclaimer: Dit artikel is geschreven op basis van een groot aantal online bronnen. Ondanks de zorgvuldigheid waarmee dit is gebeurd, bevat dit artikel alleen algemene adviezen. Geeft een lokale hulpverlener je andere instructies? Volg die dan op. Zij zijn op de hoogte van de meest actuele situatie en hebben maar een doel: jouw leven (en dat van alle anderen) redden.

DELEN
Vorig artikelVuurwerkverbod Sydney wegens bosbranden (?)
Volgend artikelZijn wombats de échte helden?
Reizen leert je jezelf kennen. Dat gun je iedereen! Dus pak die backpack vol en spring op het vliegtuig. De wereld ligt aan je voeten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.