Wat met je zorgverzekering als je in Australië gaat backpacken?

0
2886

Wanneer je op vakantie gaat voor de “normale” periode van 2 tot 4 weken, dan verandert er niets aan je Nederlandse zorgverzekering. Voor gewone vakanties wordt wel aangeraden om een speciale reiszorgverzekering af te sluiten. Dit is altijd een aanrader mocht je ziek worden in het buitenland of het slachtoffer worden van een ongeval. Dankzij dit soort van verzekeringen kan je in buitenlandse ziekenhuizen de zorgen krijgen die je nodig hebt en kun je wanneer je gezondheidstoestand dat toelaat, gerepatrieerd worden naar Nederland. Voor wie langere tijd in het buitenland wil verblijven, liggen de zaken wat anders. We denken dan specifiek aan jongeren en jonge volwassenen die voor langere tijd naar het buitenland trekken om er te gaan werken. Dit is ook het geval voor jonge mensen die lange tijd naar Australië trekken om er te backpacken en tijdens hun langdurig verblijf geld verdienen waarop ze belasting betalen in het land van verblijf (in dit geval dus Australië).

Stopzetting van je Nederlandse zorgverzekering

Wanneer je voor langere tijd niet meer in Nederland verblijft, is het in bepaalde gevallen nodig je Nederlandse zorgverzekering stop te zetten. Hier kunnen twee redenen voor zijn. Wie naar het buitenland vertrekt, kan onder bepaalde omstandigheden verplicht worden om zijn of haar Nederlandse zorgverzekering stop te zetten. Dit is het geval wanneer je in het buitenland gaat werken. Bovendien dient iedereen die een langere tijd in het buitenland verblijft zijn of haar Nederlandse zorgverzekering stop te zetten.

In dit tweede geval gaat het dan niet over een stopzetting van de zorgverzekering in Nederland omwille van het feit dat je werkt in het buitenland, maar om een stopzetting omdat je uitgeschreven werd uit de Basisregistratie Personen, de zogenaamde BRP. Feitelijk gaat het hier om een logisch gevolg van het feit dat als je niet in Nederland verblijft, je ook geen gebruik maakt van de Nederlandse zorgverzekering en in de praktijk eerder gebruik zult maken van een buitenlandse zorgverzekering. Voor werkende backpackers is dit dus de Australische zorgverzekering.

Hoe kun je je in Australië aansluiten bij een zorgverzekering?

Wanneer je minder dan acht maanden in Australië verblijft, zonder er te werken, is het niet per se nodig om je aan te sluiten bij een plaatselijke zorgverzekering.  Je Nederlandse zorgverzekering blijft immers geldig gedurende deze periode, omdat je ingeschreven blijft in de BRP. Ook wanneer je in Australië medische zorg nodig hebt, zul je daar voor noodzakelijke medische hulp terecht kunnen. Australië staat immers op de lijst van landen waarmee de Nederlandse zorgverzekeringen een verdrag gesloten hebben. Zulk een land wordt een verdragsland genoemd. Vermits je voor korte tijd in een verdragsland verblijft en er niet werkt, kun je van de noodzakelijke medische zorgen genieten zonder plaatselijke zorgverzekering. De situatie wordt anders wanneer je in Australië werkt, zoals veel backpackers doen.

Moeten backpackers altijd een zorgverzekering aangaan in Australië?

Volgens de meest recente informatie (september 2016) hoeft niet iedereen een zorgverzekering aan te gaan in Australië. Wie relatief kort in het land verblijft met een zogenaamd ‘working holiday visum’, hoeft de Nederlandse zorgverzekering niet op te zeggen. Je bent namelijk niet langer dan acht maanden weg en Australië behoort tot de lijst van verdragslanden. Wel is het nodig om voor je bepakt en bezakt naar het buitenland vertrekt je zorgverzekeraar op de hoogte te brengen van je plannen om te backpacken en te werken. Je blijft je Nederlandse premies betalen en je basisverzekering blijft de hele tijd ook in het buitenland geldig. Bij je terugkeer is het nodig om je visum en je loonstroken te tonen aan de zorgverzekeraar, zodat je Nederlandse verzekering compleet terug in orde kan gemaakt worden.

Hoe werkt de Nederlandse zorgverzekering in Australië?

Zoals gezegd, is Australië een verdragsland. Dit wil zeggen dat je in de praktijk op vertoon van je Europese zorgpas of EHIC een Australische Medicare pas kunt verkrijgen. De Europese zorgpas of EHIC kun je in Nederland aanvragen. Vaak heb je deze zelfs al eerder gekregen omdat bij sommige verzekeraars de EHIC en de nationale pas dezelfde zijn. Als je de Medicare pas hebt, heb je in Australië recht op de noodzakelijke medische zorgen. Mocht je op regelmatige basis zorgen nodig hebben die niet vergoed worden door deze basisverzekering, dan is het nodig om een reisverzekering aan te gaan die op lange termijn geldig is. Een aantal reisverzekeringen is in de tijd beperkt tot 180 dagen. Wanneer je voor een langere tijd weggaat, zoals een jaar, dan is het belangrijk om te kiezen voor een aanbieder die deze periode wel kan overbruggen.

De reisverzekering voor Backpackers van Tasman Verzekeringen

Gespecialiseerde aanbieders zoals Tasman Verzekeringen biedt een speciale verzekering voor backpackers aan. Door de intensieve samenwerking met Travelactive biedt Tasman Verzekeringen reisverzekeringen die goed aansluiten bij jouw specifieke reisplannen. Op die manier heb je altijd de reisverzekering (met zorgdekking) die bij je past!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.