10 briljante stukken Australische schoonheid die je alleen te voet kunt bereiken

0
749

Wie mooi wil zijn moet pijn lijden. En wie schoonheid wil zien, zal er soms ook wat moeite voor moeten doen. Goed, er zijn legio prachtige uitzichten die bereikbaar zijn met de auto (of via een tourbus). Maar voor elk daarvan is er ook een verborgen juweeltje. Een juweeltje dat je alleen te voet kunt bereiken. Soms een kort wandelingetje, maar soms is het een serieuze dagmars. Soms zelfs langer. We kijken naar 10 van de meest geweldige en exclusieve attracties voor wie best een stukje wil lopen.

1) Piccaninny Gorge, Western Australia

Het zigzagt tussen de bijenkorf-achtige koepels van Purnululu National Park (je weet wel, de Bungle Bungles). Piccaninny Gorge is een reis die je diep meevoert naar een rotsachtige Hemel. Met een kort wandelingetje bereik je de toegang van de gorge. Maar als je echt wilt genieten, dan pak je de hele wandeling van 15km mee.

Zet je tent op in de kloof en je kunt op verkenning uitgaan. Ontdek de toepasselijk genaamde “Fingers” – een stel kleinere kloven die uitwaaieren vanuit de grote kloof. Je komt waterpartijen tegen met een spiegelglad wateroppervlak, zandstenen wanden die hoog boven je uittorenen. En probeer de accoustiek eens van Cathedral Gorge. Bij het Sydney Opera House schijnen ze er jaloers van te worden.
Meer info: www.parks.dpaw.wa.gov.au/park/purnululu

2) Wilsons Promontory Lighthouse, Victoria

Veel Victoriaanse bushwalkers zien Wilsons Promontory Lighthouse als dé bestemming. Het is ook een geografisch bijzondere plek, want het ligt slechts een paar kilometer boven het meest zuidelijke puntje van Australië. De vuurtoren is 19 meter hoog. Om er te komen volg je een 20 kilometer lange route door het binnenland. Of je kiest voor de langere route langs de kust. Die laatste voert je langs Sealers Cove en Waterloo Bay. Tip: neem hiervoor een paar dagen de tijd.

Het is een prachtige trip, die alleen maar beter wordt als je weet dat je bij de vuurtoren kunt overnachten.
Meer info: www.parkweb.vic.gov.au/explore/parks/wilsons-promontory-national-park/things-to-do/wilsons-promontory-lightstation

3) Barn Bluff, Tasmania

Cradle Mountain staat in de weg. Zowel letterlijk als figuurlijk. Want Barn Bluff kun je niet zien vanuit Dove Lake. Maar ook in de reisgidsen krijgt Barn Bluff veel te weinig aandacht vergeleken met Cradle Mountain.

Maar “Barney” is een stuk hoger, net zo spectaculair en de klim is veel pittiger. Maar als je de top eenmaal hebt bereikt, kun je daar over het algemeen in je eentje van genieten. Niet omringd door grote groepen toeristen.

Het is echt een epic dagmars. Volg de Overland Track en overnacht in de trekkershut in Waterfall Valley. Doe de klim van daaruit. Tot Waterfall Valley heb je geen vergunningen nodig. Later wel.

Meer info: www.parks.tas.gov.au/index.aspx?base=3297

4) Zoe Falls, Queensland

Als je op een eiland zit wat in zijn geheel een National Park is, zonder hotels of accommodatie, is er maar een manier om ergens te komen: te voet. Bij Hinchinbrook Island heb je eigenlijk maar één keuze: het Thorsborne Trail. Dit pad volgt de hele oostkust van het eiland en houdt je een dag of vier bezig.

Halverwege, waar het pad vanaf Zoe Bay landinwaarts keert, storten de watervallen van Zoe Falls naar beneden. Een heerlijke plek om even af te koelen in het bassin onder de waterval.

Nog niet tevreden? Nog meer spektakel vindt je een stuk verder waar je het ene zwemparadijs na het andere vindt. En het uitzicht…

Meer info: www.nprsr.qld.gov.au/parks/hinchinbrook-thorsborne/

5) Motor Car Falls, Northern Territory

Hmm… je ontdekt een waterval die je alleen te voet kunt bereiken en dan noem je hem “Motor Car Falls”…. logisch. Deze waterval ligt in Kakadu National Park (Northern Territory) en is onderdeel van de Yurmikmik wandelingen. Vreemd genoeg is deze waterval relatief onbekend. Weinig mensen bezoeken hem. Onterecht.

De Yurmikmik wandeling voert langs en tussen heuvels. Soms moet je het gras aan de kant duwen. Gras dat hoog boven je uittorent. Als je eenmaal bent aangekomen bij de door rotsen omcirkelde poel zoek je een mooi rotsblok uit. Vandaar duik je het water en verken je al zwemmend de vele spleten en plekjes. Als je geluk hebt, wordt je hierbij vergezeld door honderden vlinders, die in de schaduw van de overhangende rotsen een plekje hebben gevonden.

Meer info: www.environment.gov.au/resource/yurmikmik-walk-kakadu-national-park

6) Lake Oberon, Tasmania

De meeste bushwalkers komen nooit in de buurt van Lake Oberon. Het enige wat zij ervan gezien hebben zijn de ingelijste foto’s die zo alomtegenwoordig zijn in Aussie homes. Lake Oberon is een van de ongeveer 30 meren die door gletschers zijn gevormd. Het lijkt een beetje te balanceren bovenop de ruige bergen van de Western Arthur Range. Het meer ligt op een route die wordt gezien als “the toughest bushwalk in the country”. En ja, dat zegt wat.

Het gebied rond de ruige kliffen en rotswanden van de Western Arthurs is zo complex en moeilijk dat je na een hele dag misschien maar een kilometer of vijf hebt afgelegd. Maar als je een paar dagen hebt gereisd, kun je uiteindelijk bij Lake Oberon uitkomen. Het meer ligt diep binnen het gebergte en is omringd door Pandani, de typisch Tasmanische boom.

Meer info: www.parks.tas.gov.au/indeX.aspX?base=3817

7) Amphitheatre, Northern Territory

De “Top End” van het Northern Territory is bezaaid met makkelijk bereikbare Aboriginal Art sites. Maar als je deze openlucht gallerie van de Jawoyn wilt bezoeken ben je een paar daagjes aan het lopen. Alleen als je het Jatbula Trail volgt, kom je hier langs. Het is een mars van 58 kilometer dwars door Nitmiluk National Park. Het Amphitheatre ligt verscholen in een schaduwrijke kloof in een gebied dat amper schaduw kent. Het is dus niet alleen de kunst, waar hikers zo blij mee zijn. Ook de schaduw levert een hoop genot.

Op de rotswanden zijn een aantal mensfiguren zichtbaar, alsook een drietal emoes. Deze figuren zijn met oker op de muren getekend. Neem de tijd, want van hier is het nog maar een uurtje naar de camping, waar je even kunt afkoelen met een heerlijke duik bovenaan de 17 Mile Falls.

Meer info: www.parksandwildlife.nt.gov.au/parks/walks/jatbula-trail-nitmiluk-national-park

8) Mt. Kosciuszko, New South Wales

Tot 1977 kon de top van de hoogste berg van Australië per auto worden bereikt. Maar tegenwoordig kost het iets meer moeite. Je hebt twee keuzes: of je volgt de oude bergweg vanuit Charlotte Pass (18 kilometer), of je volgt allerlei paden en metalen wandelbrugen vanaf de stoeltjeslift vanuit Thredbo (14 km).

Als je het uitzicht op je hebt laten inwerken, kun je je trip uitbreiden en verderlopen naar het nabijgelegen Mount Townsend. Goed, het is dan slechts de op-een-na-hoogste top van Australië, maar er is een goede kans dat je het uitzicht beter vindt dan op Kozzie.

Meer info: www.nationalparks.nsw.gov.au/visit-a-park/parks/Kosciuszko-National-Park

9) Cooks Beach, Tasmania

Loop over het beroemde Cooks Beacht zuidwaarts van Freycinet Pensinsula en zie het uitzicht, ver voorbij Wineglass Bay. Cooks Beach kijkt uit over Great Oyster Bay, een beschermd gebied. Het oceaanuitzicht is bij zonsopkomst en -ondergang vaak zo rustig als een tuinvijvertje. Draai naar het noorden en je ziet de granieten Hazards zo ver je kunt zien.

Het is mogelijk om op één dag heen en weer te lopen. Maar waarom zou je? Kampeer ter plaatse op een van de vele kampeerplekken en geniet. Geniet van de rust, natuur en omgeving.

Je kunt een rondwandeling over het schiereiland doen door Mount Graham te beklimmen.

Meer info: www.parks.tas.gov.au/?base=3363

10) Tali Karng, Victoria

Tali Karng is een verrassing. Een prachtig meer in de hooglanden van Victoria. Het is ruwweg 1500 jaar geleden ontstaan door een aardverschuiving. Tali Karng ligt ver van wegen, maar er zijn een paar wandelroutes die het meer aandoen.

De Wellington River Walking Track voert je meerdere keren over de Wellington River voordat het de Valley of Destruction aandoet. Een angstaanjagende naam voor de vallei waar de overblijfselen van de aardverschuiving te zien zijn.

Je zult ergens je kamp moeten opslaan, want het is op zijn minst een wandeling van 34 kilometer. De locals, aboriginals van de Gunai Kurnai stam, verzoeken je dringend om niet bij het meer zelf te kamperen. Het meer is namelijk heilig.

Meer info: www.parkweb.vic.gov.au/explore/parks/alpine-national-park/things-to-do/tali-karng

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.