Aboriginal Tours

0
1366
photo of witchety grub, bush tucker,aboriginal traditional food

Aboriginal tours

Het is mijn persoonlijke overtuiging dat je als reiziger de morele plicht hebt om de lokale gewoontes en cultuur te leren kennen. In Australie betekent dat dus, dat je de leefwijzen van de aboriginals moet leren kennen.

Al vroeg viel het mij op dat de aboriginals bij de blanke aussies niet goed bekend staan. Drankorgels, luie figuren en viezerikken zijn drie van de termen waarmee ze vaak werden omschreven. Het duurde tot Alice Springs tot ik eindelijk “echte” aboriginals zag. En ik moet toegeven, op het eerste gezicht leken de beschrijvingen te kloppen. Pas later, toen ik me meer in de cultuur had verdiept, begon ik te begrijpen waarom de aboriginals zo anders zijn.

Het klopt dat aboriginals zich zelden wassen. De reden hiervoor ligt in hun geschiedenis: voor de komst van de blanken, leefden er slechts een paar stammen, die zelden contact met elkaar hadden. In tegenstelling tot het oude Europa, kwamen er dan ook maar zelden besmettelijke ziekten voor, simpelweg omdat er onvoldoende contact was om besmet te worden. “Wij” Europeanen leerden ons te wassen om ziektes te voorkomen, voor aboriginals was daar totaal geen noodzaak toe. Bovendien was (en is) water in de woestijn zo zeldzaam, dat wassen geen prioriteit had.

photo of witchety grub, bush tucker,aboriginal traditional food Ook klopt het dat aboriginals amper werken (“lui”). Ook dit is logisch, als je bedenkt dat ze zich eeuwenlang hebben moeten inspannen om te overleven. Met de komst van de “sociale zekerheid” hoeven ze ineens niets te doen en krijgen ze wel geld om te eten en zelfs nog een huis (waar ze overigens vaak niet eens in willen slapen).
Drankorgels… tja, er zijn er veel die teveel drinken, maar dat is niet gek, als je eigen cultuur in iets meer dan honderd jaar kapot wordt gemaakt. Toch blijven ze vaak vriendelijk en behulpzaam (er zijn natuurlijk uitzonderingen). Vanuit Alice Springs kun je een groot aantal Aboriginal tours boeken. Op de meeste tours bezoek je een aboriginal settlement, waar je -relatief goedkoop- aboriginal schilderijen kunt kopen. Verder krijg je uitgebreid uitleg over de geschiedenis en de cultuur van de aboriginals. De Dreamtime, het scheppingsverhaal van de aboriginals wordt aan je uitgelegd. En zelfs al denk je dat je heel wat weet, je niveau ligt op dat van een vijfjarig kind…
Verder eet je bush tucker, zoals wortels, kangaroestaart en…. witchety grub

De witchety grub is een made en een belangrijke traditionele voedselbron voor de aboriginals. Gezond, vol eiwitten, maar echt lekker is hij niet. Gelukkig was dit slechts een deel van de tour…

De grub leeft in de wortels van de witchety bush. Op de een of andere manier kunnen de aboriginals precies zien welke struik deze made in zijn wortels heeft. Ze graven een deel van de wortels op en verwijderen de grub. Hoewel er geen woord voor duurzame landbouw is in de Aboriginal taal, beoefenen ze het wel. Ze zorgen er namelijk voor dat ze niet teveel wortels opgraven, waardoor de struik overleeft!

Didgeridoo spelen

WAARSCHUWING Volgens de Aboriginal overlevering, is de didgeridoo een instrument voor mannen. De voorouderlijke geesten zouden eisen aan de speler stellen die een vrouw niet aankan. Een vrouw die didgeridoo speelt, zou volgens deze overlevering dan ook onvruchtbaar worden. Daarnaast kan het zijn dat er nogal raar gereageerd wordt als een vrouw didge speelt.
Hoewel ik de kans op een van beide dingen klein acht, waarschuw ik je toch maar even!!

Deze must-do is welbeschouwd niet plaatsgebonden, maar aangezien Alice Springs een groot aantal didge-shops heeft, plaats ik hem hierbij.

De “didge” staat samen met de pluche koala hoog in de top 5 van Australie souvenirs. Koop niet zo een didge in Sydney, want die zijn hoogstwaarschijnlijk nep. Een beetje didgeridoo zal toch minimaal AUS$150,- kosten. Als je een didge aan wilt schaffen, let er dan op dat je er ook echt op kunt spelen. Zelf zul je daar waarschijnlijk nog niet toe in staat zijn, maar over het algemeen wil de winkeleigenaar wel even een deuntje voor je spelen.

photo of a didgeridoo

Alice Springs heeft een groot aantal “aboriginal art galeries” waar je didgeridoo’s kunt aanschaffen. Het schijnt dat je verder in het noorden goedkopere didges kunt kopen, maar daar kan ik niets met zekerheid over zeggen. Het is natuurlijk erg leuk om met zo een mooie didgeridoo thuis te komen, maar als je erop kunt spelen is het natuurlijk net wat beter. Didgeridoo lessen kun je krijgen van andere backpackers, maar je kunt natuurlijk ook zelf een cursus volgen. Zelf heb ik een paar lessen gehad in het Aboriginal Art & Culture Centre (vlakbij de KFC in Alice Springs). Tijdens de eerste les lukte het me de basistoon uit mijn didge te krijgen. In de andere twee lessen leerde ik wat effecten, zoals circular breathing, “the hopping kangaroo” en de “Kookaburra”). Mijn didge hangt hier aan de muur en zo af en toe speel ik nog een deuntje (tot frustratie van mijn buren…)

terug naar overzichtskaartje

DELEN
Vorig artikelFour Wheel Drive op Fraser Island
Volgend artikelDe Aboriginal cultuur
Reizen leert je jezelf kennen. Dat gun je iedereen! Dus pak die backpack vol en spring op het vliegtuig. De wereld ligt aan je voeten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.