Als een vogel over de Blue Mountains vallei

0
271
Blue Mountains (Foto: Pixabay)

Wat is de eerste plek die de gemiddelde backpacker wil bezoeken wanneer het tijd is om Sydney te verlaten? Inderdaad: de Blue Mountains. Dit natuurgebied dat geregistreerd staat als World Heritage ligt “vlakbij”, want op slechts 2 uur reizen met het OV van Sydney.

Afbeelding: Google Maps

Voor de net gearriveerde backpacker, die het Nederlandse idee van afstanden nog in het hoofd heeft zitten is dat ver, maar voor Australische begrippen is dat lekker dichtbij.

Daarom is Katoomba voor veel Sydney-siders een favoriete bestemming voor een weekendje weg. Voor veel backpackers ook, trouwens. Je zou echt niet de eerste zijn met een baantje in Sydney, die op vrijdagavond naar Katoomba vertrekt om zondagavond (of maandagochtend) weer terug te keren en meteen door te gaan naar je werk! En waarom ook niet? Katoomba is absoluut de moeite waard!

Scenic World

De “traditionele” plek waar elke backpacker en reiziger naartoe gaat is Echo Point. Hier vind je een toeristisch infocentrum, de start van een aantal wandelroutes door het Blue Mountains National Park én natuurlijk de Three Sisters. Je kunt ook naar Scenic World, dat in 2017 grondig is gerenoveerd.

Wat valt er te doen?

Onder het motto “Feel small again” biedt Scenic World Blue Mountains je een aantal bijzondere manieren om de Blue Mountains te ervaren.

Scenic Cableway

De kabelbaan van Scenic World loopt van de kliffen van Katoomba naar de bodem van Jamisson Valley (en terug), waar het mooi wandelen is. Deze kabelbaan brengt je naar het begin van de Scenic Walkway.

Scenic Walkway

Een mooie manier om voor het eerst met het Blue Mountains National Park kennis te maken is de 2400 meter lange Scenic Walkway. Dit houten wandelpad voert je door het regenwoud uit voorbije jaren op de bodem van de Jamison Valley. Omdat pure natuurpracht voor veel mensen niet boeiend genoeg is, kom je ook een paar elementen tegen die de mijnbouw in beeld brengen: de ingang van een mijn, een mijnbouwershuisje en een standbeeld. De wandeling is prachtig bij mooi weer, maar nog overweldigender als het regent. Bij regen veranderen alle kleuren om je heen en komen flarden mist voorbijdrijven. Echt een ervaring die het natte pak meer dan waard is!

Scenic Railway

Hiermee begon het, in 1958: een door een ketting voortgetrokken treintje dat de helling beklimt. Dit treintje staat bekend als het steilste treintje ter wereld. Na een grondige renovatie, waarbij het treintje niet reed, is het sinds 22 juni 2019 weer helemaal in gebruik.

Video: Scenic World

Scenic Skyway

Toen ik de Blue Mountains bezocht was deze er nog niet, maar als ik ooit de gelegenheid heb om terug te keren staat deze hoog op mijn verlanglijstje! De Scenic Skyway is een kabelbaan met een glazen vloer (!!!) die op 270 meter hoogte over de Jamison Valley zweeft. Na de renovatie in 2017 is er trouwens ook een normale vloer beschikbaar. Dus ook de minder-dapperen onder ons kunnen van het uitzicht genieten.

Glazen vloer in de Scenic Skyway. Foto: Scenic World

Als je aan boord bent, raad ik je van harte aan om gewoon van het uitzicht te genieten. Maar als je de verleiding niet kunt weerstaan om selfies te posten op Facebook of Insta, dan kan dat – er is gratis Wifi aan boord.

Restaurant

Er zijn verschillende plekken waar je iets kunt eten, maar deze kun je als backpacker beter mijden. Te prijzig. Neem zelf je lunchpakketje mee en eet ‘s avonds lekker in het hostel.

Toegang tot Scenic World Blue Mountains

Wanneer je Scenic World Blue Mountains wilt bezoeken, betaal je AUS$ 49 voor een dagticket (AUS$ 45 met studentenkorting). Tickets kun je kopen via TripAdvisor.

Dit is vooral slim wanneer je bezoek in het hoogseizoen of op een feestdag valt. Dan trekken bewoners van Sydney namelijk massaal richting Katoomba. Ga je op een rustigere dag, of doordeweeks, dan is het vaak een stuk rustiger en kun je ter plekke een kaartje kopen.

Feel small again – Scenic World promo filmpje

DELEN
Vorig artikelRestauranteigenaar pakt wapens op tegen zeemeeuwen
Volgend artikelWord een echte cowboy (Jackaroo)
Reizen leert je jezelf kennen. Dat gun je iedereen! Dus pak die backpack vol en spring op het vliegtuig. De wereld ligt aan je voeten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.