Burning Mountain – een unieke plek

0
663
Burning Mountain (Wingen)

Hoe bedoel je: Burning Mountain? Burning Man, die pop die verbrand wordt bij Black Rock in de woestijn van Nevada, bedoel je? Nee, Burning Mountain, in Australië. Een berg die brandt? Ja, onder de grond. Onder de grond? Ja, al 6000 jaar. Wat?!

Ja, echt waar! Als je zin had in lekker fikkie stoken, dan moet je weten dat ze je al voor zijn geweest bij Burning Mountain! Deze berg, die eigenlijk Mount Wingen heet en ca. 225 kilometer ten noorden van Sydney in de Hunter Vallei ligt, brandt al zo’n 6000 jaar onder de grond. Dat zit zo.

De (figuurlijk) vlam in de pan

burning-mountain
Burning Mountain (Wingen)

In de zandlaag ondergronds zit op 30 meter diepte een rand van steenkool en die is ooit ontbrand door bosbrand of blikseminslag. En omdat het vuur ondergronds zit, wordt het niet geblust door bijvoorbeeld regen. Alleen wanneer het vuur een blijvende waterbron tegenkomt of als de brandstof opraakt, komt er op een natuurlijke manier een einde aan. Voor het overige kan alleen de mens ingrijpen om de brand te stoppen. Maar zolang het brandt, kan het nieuwe natuurbranden veroorzaken. De rook die de brand veroorzaakt, is ook zeer ongezond. Er komt koolmonoxide en zwaveldioxide vrij, die zo de lucht ingaat. Het is niet meteen gevaarlijk voor je gezondheid, maar het brengt langdurig stoffen in de lucht die je er liever niet zou hebben en heeft daarmee een negatieve invloed op het milieu. Op het pad dat het vuur al heeft afgelegd, is alleen nog rotsen over waar niets groeit. De brandhaard schuift elk jaar ongeveer een meter op in zuidelijke richting en heeft sinds de ontdekking zo’n 150 meter afgelegd.

Een ander effect van zo’n ondergrondse brand is dat het klimaat plaatselijk verandert. Door de warmte onder de grond komt er bijvoorbeeld tropische flora en fauna voor in gebieden die anderszins een gematigd klimaat hebben.

Wetenschappelijk onderzoek

Er zijn ook wetenschappers die dit natuurfenomeen voor onderzoek gebruiken. Op de plaatsen waar de rook de grond verlaat, de zogenaamde ‘vents’, doet men bijvoorbeeld onderzoek naar microben, die mogelijk in de farmaceutische en medische wereld gebruikt kunnen worden om medicijnen mee te maken.

Lang heeft men gedacht dat de oorzaak van de rook van vulkanische oorsprong was, totdat begin 19de eeuw een geoloog ontdekte dat de oorzaak van de rook uit de grond geen vulkaan was maar een ondergrondse brand.

Over de hele wereld zijn er duizenden van deze ondergrondse branden. Maar ze zijn niet allemaal zo goed bereikbaar als Burning Mountain. Deze kun je bezoeken en van dichtbij zien, is de enige die nog brandt in Australië en het is de oudst bekende ondergrondse brand ter wereld.

Burning Mountain ligt in een natuurpark. Je kunt vanaf de parkeerplaats een pad volgen met borden die uitleg geven tot aan de plaats waar je de rook uit de grond ziet komen. De wandeling duurt ongeveer twee uur. De brand heeft de kleur van grond en de contouren van het grondoppervlak veranderd. Het pad ernaartoe voert je door een mooie omgeving met veel vogels en picknickplaatsen, voorzien van alle nodige faciliteiten (zoals toiletten).

kaartje-locatie-burning-mountain
Locatie Burning Mountain (bron: Wikipedia)

Het Burning Mountain gebied ligt aan de New England Highway iets ten noorden van het plaatsje Scone.

“Burning Mountain” in de Aboriginal Mythologie

Zoals voor de meeste natuurlijke fenomenen hebben de Aboriginals ook voor Burning Mountain een verhaal:

“Op een dag stuurden het volk van de Gummaroi (of Kamilaroi) een groep rovers naar Broke om daar de vrouwen van de Wonnarua te stelen. Ze wilden deze vrouwen tot hun echtgenoten maken. De Wirudjuri in het westen, die bevriend waren met de Wonnarua, waarschuwden hen voor de plannen van de Gummaroi. De Wonnarua verzamelden al hun strijders en zonden hen op pad om de rovers van de Gummaroi te verslaan.

De vrouwen bleven alleen achter, terwijl ze wachtten op de terugkomst van hun dappere echtgenoten. Alle mannen keerden terug. Behalve eentje. Zijn vrouw maakte zich zorgen. Ze beklom een berg en zat bovenop een rotspunt vanwaar ze een geweldig uitzicht had over de zuidelijke vallei. Daar zat ze, wachtend tot ze haar man zou zien terugkeren. Ze wachtte en wachtte, maar hij kwam niet terug. Toen besefte ze dat hij in de strijd was gesneuveld. De weduwe begon te huilen en bleef huilen tot er geen traan meer over was. Diep en diep bedroefd besefte ze dat ze niet zonder haar man kon leven. Dus smeekte ze Baayami, de grote God in de Hemel, haar leven te beëindigen. Maar Baayami kon haar niet doden. Omdat hij haar toch wilde helpen, besloot hij haar in steen te veranderen.

Terwijl ze langzaam versteende, weende ze tranen van vuur. Deze vlammende tranen rolden naar beneden en staken de hele berg in brand.

(Bron: Heritage Australia)

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.