De Blue Mountains en de Jenolan Caves

0
731
De Three Sisters gefotografeerd vanaf Echo Point, Katoomba, Blue Mountains NP, NSW.

De Blue Mountains
De Jenolan Caves
Tours die je kunt boeken

Terug naar overzichtskaartje

Inleiding

Het Blue Mountains National Park ligt ongeveer een uurtje rijden van Sydney. Logisch dus dat het een favoriete bestemming is voor veel bewoners van Sydney die de drukte van de grote stad even willen ontkomen. Ook voor backpackers is het een belangrijke stop. Sterker nog, voor de meeste backpackers is dit het eerste dat ze zien nadat ze genoeg hebben van Sydney.

De Three Sisters gefotografeerd vanaf Echo Point, Katoomba, Blue Mountains NP, NSW.

De Blue Mountains zijn deel van The Great Dividing Range en vormden in het begin de grens van de kolonisatie. Men kon simpelweg geen manier vinden om de bergen te doorkruizen. Leuk detail is dat veel van de eerste kolonisten (gevangenen) dachten dat China aan de andere kant lag. Als ze daar eenmaal zouden komen, zouden ze hun vrijheid terug hebben. Er werd dus fervent naar een doorgang gezocht!

Toen de Europeanen eindelijk wegen door de bergen vonden, troffen ze resten aan van Aboriginal stammen, maar geen mensen. Vermoedelijk waren die al uitgestorven door de ziektes die de Europeanen hadden meegenomen.

In het Blue Mountains gebied staan veel Eucalyptussen. Een bepaalde soort -die hier veel voorkomt- geeft continue een soort olieachtige damp af. Hierdoor ontstaat vaak een blauwachtige waas, waarmee de naam Blue Mountains verklaard is.

Waarom naar de Blue Mountains?

De Blue Mountains omvatten een enorme vallei, waarin amper menselijke bebouwing voorkomt. Vanuit Katoomba, het toeristisch zenuwcentrum van de Blue Mountains, kun je een groot aantal tours boeken, maar ook zelf Bushwalks ondernemen. Door de geweldige natuur en de ligging nabij Sydney is Katoomba het locale mekka voor de avonturier, er is van alles te beleven! Nabij Echo Point, dat ongeveer 20 minuten van “downtown Katoomba” ligt, vindt je de Three Sisters. Zoals alles wat je in de natuur aantreft, of het nu een dier of een rots is, bestaat er ook een legende over de Three Sisters.

The Lost Castle is een rotsformatie in de vallei van de Blue Mountains.

Op Echo Point vindt je een information center waar je uitgebreidt kunt worden ingelicht over de mogelijke bushwalking trails die je in de vallei kunt volgen. Een mooi beginpunt is de trap bij de Three Sisters. Via deze -af en toe steile- trap kun je in de vallei afdalen. De meeste toeristen slaan dan rechtsaf, voor de kortste bushwalk. De paden hier zijn goed onderhouden en na ongeveer anderhalf uur (op rustig tempo) kom je bij een verlaten kolenmijn. De inmiddels vermoeide toerist kiest er dan vaak voor om via de kabelbaan (Scenic Skyway) of via de trein (Scenic Railway) weer naar boven te gaan. De trein gaat hier trouwens met een hoek van 45o omhoog. Het is dus meer een achtbaan dan een normale trein.

Voor de diehards loopt hier nog een ander pad. Volgens de Lonely Planet duurt de wandelroute naar “The Lost Castle” ongeveer zes uur. Mij kostte de route indertijd ruim 11 uur, maar dit zal aan de weersomstandigheden liggen. Toen ik deze bushwalk deed, heeft het de hele dag enorm geregend. Dit maakte de tocht moeilijker, maar de ervaring ook veel mooier.

Denk er wel aan, dat een bushwalk in Australie absoluut niet is te vergelijken met die in Nederland! De toeristische route is voor iedereen wel te doen (ik denk zelfs voor rolstoelers, als ze de Scenic Railway en de Scenic Skyway gebruiken om de vallei in en uit te komen), maar als je iets verder van het platgetreden pad gaat, worden de paden minder goed begaanbaar. Vandaar ook dat er aan het begin van dit pad een waarschuwingsbord staat, waar in het engels, duits, frans, japans, koreaans en chinees wordt aangegeven dat je heel zeker moet zijn dat je verder wilt. De meeste mensen keren hier om, voor mij vormt het juist de uitdaging.

foto van het bushwalking track naar de Lost Castle (Blue Mountains).

Algemene Bushwalking regels die je in acht moet nemen zijn simpel te onthouden: zorg dat je het in geval van nood een paar dagen kunt uitzingen en laat iemand weten waar je heengaat. Bij het YHA in Katoomba hebben ze daarvoor een speciaal logboek waarin je je plannen voor die dag opschrijft. Bij terugkomst schrijf je dat ook op. Elke dag checken ze het logboek en bij vermissingen melden ze dat bij de autoriteiten. Desalniettemin vind ik het belangrijk dat je ALTIJD wat warmere kleding bij je hebt (voor de nacht) en iets te eten en drinken. Zelf ging ik nooit op pad zonder minimaal 2 liter water en twee blikjes baked beans. Ze zijn koud enorm smerig, maar voedsel is voedsel.

Ter illustratie van de begaanbaarheid van de paden heb ik hiernaast ook een foto van een track opgenomen. Het bord op de voorgrond:”Track in very poor condition”. Geloof het of niet, maar direct tussen dit bord en de omgevallen stam begint het pad. En inderdaad, het was ERG moeilijk begaanbaar.

Andere tours die je kunt boeken

Voor de avontuurlijke aangelegde backpacker is Katoomba de hemel. Je kunt er echt van alles boeken en doen. Behalve de eerder genoemde bushwalks kun je een adventure caving tour naar de Jenolan Caves doen. Er worden mountainbike tours georganiseerd, je kunt rotsklimmen en abseilen, canyoning (jezelf in een wetsuit met een klein plankje door een wilde rivier door allerlei rotsspleten laten meesleuren) en ga maar door. Je moet er echt moeite voor doen om je in Katoomba te vervelen, al is het maar omdat het YHA zelf ook allerlei activiteiten organiseert. Zelfs bij slecht weer zijn de activiteiten erg leuk om te doen. En de warme douche na afloop is dan een welkome beloning.

terug naar overzichtskaartje

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.