De Jenolan Caves

0
819
Jenolan Caves.

Als je in Katoomba bent, kun je gelijk een tour naar de Jenolan Caves boeken. Deze grotten liggen op ongeveer anderhalf uur met de bus van Katoomba. Deze grotten zijn de bekendste grotten van Australië. Ik ben Queenslanders tegengekomen die jaloers waren dat ik de grotten wel had gezien, terwijl zij nog nooit de kans hadden gehad ze te bezoeken.

Jenolan Caves.

Hoewel een deel van het grottencomplex nog altijd niet in kaart is gebracht, zijn er al sinds 1867 tours door de grotten mogelijk. Je hebt meerdere mogelijkheden: je kunt de makkelijkste tour doen, waarbij je alleen door ruime gangen loopt om uiteindelijk bij een grote grot(“the cathedral”) uit te komen. Het is een mooie wandeling en de stalagtieten, stalagmieten en hoe die druipsteenformaties ook mogen heten zijn absoluut een prachtig gezicht.

Als je wat avontuurlijker bent aangelegd raad ik je aan om de adventure caving tour te doen. Bij deze tour wordt je eerst meegenomen naar een schuurtje waar je in een mijnwerkersoutfit wordt gehesen: een blauwe overall, een helm met lamp en een battery-pack van 2 kilo aan je riem. Vervolgens loop je naar een hoger punt, waarna je al abseilend de ingang van een grot nadert. Het avontuur begint. De gidsen (altijd De maker van deze website in de Jenolan Caves. twee) nemen je mee door steeds nauwer wordende gangen en regelmatig kom je in een grot die doodloopt. Telkens weer blijkt er echter weer ergens een gaatje te zitten dat je naar een andere gang voort. Uiteindelijk kom je bij de plug-hole (het kleinste gat) waar alleen niet al te dikke mensen doorheen kunnen (voor de iets forsere mensen is er een kleine omweg) en de S-bend. Voor de S-bend moet je op je zij gaan liggen en zijdelings een gat inkruipen, vervolgens met holle rug de eerste bocht nemen om vervolgens met bolle rug (en “holle buik”) de tweede bocht te nemen. Uiteindelijk ga je met holle rug de S-bend weer uit. Het is een knap nauw gaatje, niet geschikt voor mensen met claustrofobie!

Adventure caving in de Jenolan Caves is een veel leukere manier om de grotten te leren kennen.

Halverwege de tour kom je in een grot uit, waar je een rustpauze neemt. Hier liggen ook standaard EHBO-kits, want het wil -helaas- wel eens gebeuren dat een bezoeker zo stom is van de groep af te dwalen. Aangezien er her en der wat gaten in de bodem zitten (soms met daaronder tientallen meters niets) is dat redelijk riskant.

In deze grot doet iedereen zijn lamp uit om eens ECHTE duisternis te ervaren. Vreemd genoeg vinden je hersenen dat niet leuk en gaan ze zelf voor invoer zorgen. Op de één of andere manier “zag” ik links en rechts de silouetten van de andere adventure cavers, vreemd genoeg als een groene vlek op zwarte achtergrond. Het is vreemd als je dingen ziet, alleen omdat je WEET dat ze er zijn. Na een paar minuten mag je de lamp weer aanschakelen. Altijd spannend…gaat hij weer aan, of blijft het donker ?

Vervolgens gaat de trip verder, steeds verder afdalend, totdat je uiteindelijk op het dak van de “cathedrale” staat. Naar beneden kijkend kun je de wat minder heldhaftige toeristen voorbij zien schuifelen. De tour eindigt met het makkelijke pad, waar de minder dapperen je vol bewondering aankijken als je met je stoffige overall stoer voorbij komt stappen.

Oh, en ook niet onbelangrijk: een hoop tours zijn inclusief GRATIS T-shirt, en dat is belangrijk voor backpacker!!!

Terug naar overzichtskaartje

DELEN
Vorig artikelMust-see en must-do
Volgend artikelDe Blue Mountains en de Jenolan Caves
Reizen leert je jezelf kennen. Dat gun je iedereen! Dus pak die backpack vol en spring op het vliegtuig. De wereld ligt aan je voeten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.