De vijf mooiste stranden van West-AustraliË

0
1021

West-Australië is van de staten die Australië te bieden heeft waarschijnlijk degene die de minste bezoekers trekt. Niet vreemd, als je beseft dat het een staat is die nogal prijzig kan zijn (het is waar de duurste stad van het Zuidelijk halfrond ligt) en het is zo ver weg dat je minder geld kwijt bent voor een vlucht naar Indonesia. Maar het is wel een staat die de moeite waard is.

Misschien zelfs wel juist ómdat er niet zoveel bezoekers komen. Want de stranden daar zijn nog schoon en ongerept. Zit je op Bondi Beach of aan de Gold Coast soms hutje-mutje en lig je met je surfplank in de file voor de volgende golf, op de stranden van West-Australië is het nog relatief rustig. Zelfs als je op de druktste plek een strandwandeling maakt vind je met gemak een plekje voor jezelf (en die éne andere).

Maar wat zijn nu de echte topstranden?

Turquise Bay

Als je op zoek bent naar een strand zoals het op de ansichtkaarten staan, dan is dit je plek. Een prachtig stuk ongerept strand waar het land trots op is. Het strand ligt in het Cape Range National Park, nabij Exmouth. Met haar prachtig heldere, turquoise wateren en lichte golfslag is dit een plek om heerlijk tot rust te komen.

Het is ook de plek van Ningaloo Marine Park, een rif dat haar grote zusje aan de Oostkust (Het Great Barrier Reef) verslaat als het gaat om kleuren en diversiteit. Op het GBR kom je amper een schildpad tegen. Ik heb me laten vertellen dat je op Ningaloo veel meer bijzondere zeewezens tegen komt. Geen wonder dat het een populaire plek is om te duiken of te snorkelen.

Als je aan de zuidelijke kant van het strand begint, laat je dan eens door de stroom meedrijven. Noordwaards passeer je prachtige koralen en riffen. Ningaloo Reef ligt zo’n 100 meter uit de kust, en heeft een gigantisch aanbod aan zeeleven waar je je aan kunt vergapen. Naar verluidt leven er meer dan 500 verschillende vissensoorten. En ook de schildpad en rifhaai noemt het Ningaloo reef zijn thuis.

Cable Beach

Een korte autorit uit Broom brengt je naar Cable Beach. Het prachtige strand van wit zand, rode kliffen en azuurblauwe zee strekt zich 22 kilometer langs de kust uit. En dit alles met uitzicht op weergaloze zonsondergangen.

Terwijl de golven rustig over het strand rollen kun je hier heerlijk lummelen. Laat je drijven terwijl je langzaam weer richting de kust dobbert om in de schaduw een tukkie te doen. Daarna kun je in plaats van wandelend het strand verkennen vanaf de rug van een kameel. En als je de kans hebt, trek dan naar het zuidelijk deel van dit strand. bij Gautheaume Point kun je bij eb naar verluidt pootafdrukken vinden. Niet van een dingo of kangaroo (op zich al bijzonder) maar van dinosaurussen. De sporen zouden ruwweg 130 miljoen jaar oud zijn. Wow!

Cottesloe Beach

Dit strand is een van de populairste stranden van Perth. Zat gelegenheden dus als je zin hebt om te shoppen of voor een diner met zeezicht. En natuurlijk is er een uitgebreid aanbod aan watersport of surfplankverhuur.

Een hostel aan zee is niet gebruikelijk, maar het Ocean Beach Backpackers ligt een paar minuutjes lopen van het strand. En met AUS$ 29 per nacht is de prijs nog redelijk. Ideaal voor een strandvakantie dus!

Greens Pool en Elephant Cove

Greens Pool is een natuurlijk “zwembad”. Grote blokken graniet hebben een soort omheining gevormd waardoor een stuk beschut water is ontstaan. Vrij van wind en golven is het water haast perfect kalm.

Vijf minuten wandelen van dit natuurlijke zwembad ligt Elephant Cove. Deze baai heeft de vorm van een driehoek en neemt een hap uit het land. Elephant Cove dankt haar naam aan de bollen graniet die her en der in het water liggen. Het zal je niet veel moeite kosten om te raden waar deze rotsen op lijken…

Beide plekken liggen een korte rit buiten het stadje Denmark. Een top plek om rustig baantjes te trekken, of juist gillend van de kliffen te springen.

Monkey Mia

Monkey Mia ligt iets van 25 kilometer van Denham. Het is een strand, maar dan met een bonus: hier kun je zwemmen met dolfijnen. Deze intelligente dieren komen dagelijks langs, terwijl het zien van dolfijnen op de meeste andere plekken een seizoens-gebeurtenis is.

Monkey Mia is een zeereservaat, waarbij een deel van het strand is afgezet om bezoekers en dolfijnen de mogelijkheid te geven met elkaar contact te maken. Voor dit voorrecht betaal je echter wel een klein bedrag. Op aanwijzing van de gidsen mogen bezoekers (soms) de dolfijnen zelfs voeren!

Maar zelfs zonder de dolfijnen, zou Monkey Mia een van de meest interessante stranden van de westkust zijn. Een prima dagtrip, maar je kunt er zonder moeite een paar dagen kunnen blijven hangen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.