Een oase van rust in Bendigo

0
241

Op 180 kilometer van Melbourne ligt Bendigo. Dit stadje telt 80.000 inwoners en is daarmee niet de grootste stad van Victoria. Toch is het een bekende naam bij backpackers. In de omgeving is er namelijk iets voorhanden waar elke backpacker naar zoekt: werk.

Er is zoveel werk te doen, van het verzorgen van vee als “cattle feedlot worker” tot het verzorgen van kinderen als au-pair. Van het bedienen van de bar, tot het rijden en temmen van paarden. En natuurlijk fruit oogsten…heel veel fruit oogsten.

Als je hard werkt, heb je ook af en toe tijd nodig om tot rust te komen. En inderdaad is er veel te doen en te beleven in Bendigo. Onze tip: breng eens een bezoek aan de Bendigo Botanic Gardens.

Vroegste Botanic Gardens

De Botanic Gardens van Bendigo stammen al uit 1857. Dit zie je in alles terug: de historische architectuur, de mate waarin dit park deel uitmaakt van het sociale gebeuren van de stad, het belang van dit park voor de wetenschap. Maar ook eenvoudigweg de prachtige schoonheid van de tuinen.

Mede om die reden staat dit park, met de officiële naam “Bendigo Botanic Gardens, White Hills” geregistreerd als monument in het Victorian Heritage Register. Sinds de oprichting is het unieke karakter van de tuinen gehandhaafd. Toch zijn er af en toe wat moderniseringen uitgevoerd. In de periode 1873-1903 kreeg het park een heel nieuw stratenplan dat nog altijd in ere wordt gehouden.

Afbeelding: Australian National Botanical Gardens

Recentere moderniseringen van het park, zoals de in september 2018 geopende “Garden of the Future” hebben altijd rekening gehouden met het unieke karakter en de geschiedenis van de Bendigo Botanical Gardens.

Picknick

Toegegeven, we zijn misschien wat bevooroordeeld. Want wij zijn simpelweg dol op elke botanic garden. Het liefst zitten we de hele dag in de natuur, maar dat kan niet altijd. Een mooi park is dan een goede oplossing voor de dagelijkse dosis rust en natuur.

Neem broodjes en beleg mee, zoek een mooi plekje, spreid je kleedje uit en koester je in de zon (of de schaduw van een bijzondere boom) terwijl je in alle rust luncht. Het mooie aan een picknick: het kan altijd. Of je nu in je eentje bent, met die éne speciale persoon of gewoon met een stel random reizigers uit je hostel. Picknicken is altijd gezellig.

Afbeelding: Australian National Botanic Gardens

Er is trouwens ook een sectie van de Botanical Gardens speciaal voor picknickers. Dit deel stamt uit 1901 en heeft nog altijd het ouderwetse gevoel van het Edwardiaanse tijdperk. Bruggetjes, heggen, bloemen en lage beplanting geven je het gevoel dat je een eeuw terug in de tijd bent gegaan.

Zoals gebruikelijk in Australië zijn hier ook een aantal barbecues, zodat je ter plekke heerlijk vlees kunt aanbraden (pro-tip: leg je eten op een aluminium folie, in verband met hygiëne).

Voliere

De Bendigo Botanic Gardens kenmerken zich door een enorme diverse beplanting. Hierdoor staat er eigenlijk altijd wel wat in bloei. Ook bijzonder populair is de (gratis) voliere vol met Australische vogels. Natuurlijk zul je deze vogels ook tegenkomen wanneer je de natuur in trekt, maar de kans dat je zoveel prachtig gekleurde vogels tegelijk ziet is klein.

Billabong

Midden in het park ligt de Billabong Garden. Deze Billabong is het laatst overgebleven stuk van de oorspronkelijke Bendigo Creek (waaraan het plaatsje zijn naam te danken heeft). De gemeente is niet al te lang begonnen om dit stuk terug te brengen naar haar oorspronkelijke staat. Inmiddels kun je er al genieten van de oorspronkelijke beplanting en hebben diverse soorten vogels, amfibieen en reptielen hier hun thuis gevonden.

Hoe, wat, waar?

De Bendigo Botanical Gardens liggen midden in de stad en zijn eenvoudig per bus te bereiken. De bus vertrekt vanaf het station en stopt recht voor de toegangspoort van het park. Neem Bus 5 (Huntly-Bendigo) of Bus 50 (Epsom-Bendigo) voor de makkelijkste verbinding. Entree is gratis, een rondleiding door “Friends of the Bendigo Botanic Gardens” kost AUS$2 Kijk voor meer informatie en reviews op TripAdvisor.

Afbeelding: Australian National Botanical Gardens

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.