Eungalla National Park

0
1106
Picture of a duckbilled platypus.

Eungella National Park

Australië wemelt echt van de National Parks, dus is het nuttig om van te voren te weten welke nu leuk zijn en welke errug leuk. Ik vond Eungella (spreek uit: young-gulla) een van de bijzondere nationale parken. Want Eungella heeft iets wat de meeste andere nationale parken niet hebben: unieke dieren en planten.

Volgens deskundigen heeft het National Park in totaal vijf (5!) diersoorten die nergens anders voorkomen, namelijk de Eungella Honey-eater (vogel), de orange-sided skink (soort hagedis) en drie soorten kikkers. Verder leeft in Eungella NP de Mackay Tulip Oak.
De reden dat er zoveel bijzondere soorten in Eungella NP leven, is dat het park zo een 30.000 jaar geleden van de rest van het regenwoud werd afgesneden. Zodoende konden bepaalde soorten overleven en andere ontstaan.

Picture of a duckbilled platypus.

Maar het meest interessante diertje in Eungella is volgens mij toch wel de Platypus (vogelbekdier). Dit diertje (15 cm groot) kan je zien als de evolutionaire “missing link” tussen zoogdieren en amfibieën. Het is namelijk één van de twee enige zoogdiersoorten ter wereld dat eieren legt. Echt een unieke soort dus. De Platypus is erg zeldzaam maar je kunt hem in Eungella makkelijk spotten. Vlakbij de camping is een brug, vanwaar je vroeg in de ochtend en ‘s avonds bij zonsondergang de beestjes vrolijk rond kunt zien zwemmen.

Laat je er echter niet toe verleiden om zo een beestje te proberen te vangen (als je dat al zou lukken) want hoe lief ze er ook uitzien, als je ze in het nauw drijft kunnen ze gevaarlijk worden. Bij de achterpoten hebben ze namelijk een stekel waarmee ze fel kunnen uithalen. Op zich hoeft dat bij zo een klein diertje geen probleem te zijn, maar de platypus staat bekend om het hoog potente gif dat hij met die stekel kan injecteren.
In de meeste gevallen (bij gezonde, volwassen mensen) is het gif niet dodelijk, maar je kunt er wel een enorm pijnlijke zwelling van oplopen. Afblijven dus!

Normaal gesproken is het dier niet agressief. Uit onderzoek is gebleken dat het gif alleen bij mannetjes voorkomt, met de hoogste concentratie rondom de paartijd. Het vermoeden is dan ook dat dit gif vooral bij de concurrentie om wijfjes wordt gebruikt.

Voor meer informatie over dit leuke beestje verwijs ik je naar de Australian Platypus Conservancy.

terug naar overzichtskaartje

DELEN
Vorig artikelDidgeridoo spelen
Volgend artikelGreat Keppel Island
Reizen leert je jezelf kennen. Dat gun je iedereen! Dus pak die backpack vol en spring op het vliegtuig. De wereld ligt aan je voeten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.