Four Wheel Drive op Fraser Island

0
1064

Inleiding
Op het eiland
De Champagne Pools

terug naar overzichtskaartje

Inleiding

Fraser Island is de grootste zandbank ter wereld en is een van de bekendste backpacker bestemmingen van Australie. De meeste backpackers gebruiken Hervey Bay als uitvalsbasis voor hun four wheel drive expeditie op dit eiland. Hervey Bay is een van de belangrijkere backpacker-plaatsen. Het aantal hostels en touroperators in dit stadje zijn niet te tellen. Er zijn dan ook vele mogelijkheden om een four wheel drive tour te boeken. Het uitzoeken van de beste aanbieder is een klus op zich!

Fraser Island is in 1990 een National Park geworden en in 1993 uitgeroepen tot World Heritage Area. Het is moeilijk voor te stellen dat het eiland tot die tijd in groot gevaar was. De bossen op het eiland waren een interessante prooi voor houtverwerkende bedrijven en het witte zand had de aandacht getrokken van de glasindustrie (het zand bevat een hoog percentage silica, de belangrijkste grondstof voor glas).
Gelukkig had langdurig campagnevoeren door vele milieu-organisaties, waaronder mijn voormalige werkgever The Wilderness Society succes en werd dit eiland gered van de ondergang.

Hiermee werd ook een andere unieke eigenschap van Fraser Island gered: op Fraser Island leeft de meest raszuivere Dingosoort van Australie. Daar waar op het vasteland soms kruisingen tussen dingo’s en andere hondensoorten ontstonden, is de populatie op Fraser Island nog “puur”. Voor dierkundigen dus erg interessant. De Dingo’s zijn meestal ongevaarlijk, maar er zijn enkele verhalen bekend over aanvallen. Eén keer is daarbij een baby om het leven gekomen. Er wordt dan ook gewaarschuwd de dieren met rust te laten (en ze dus ook NIET te voeren).

De meeste backpackers besluiten om een tour te boeken. Bij de meeste tours kom je dan in een groep van 8-10 man waarmee je de volgende vier dagen zult doorbrengen.

Picture of a 4WD driving through Eli's Creek at Fraser Island, QLD Over het algemeen begint je tour op een a-sociaal vroeg tijdstip (5:00 AM!!) met een briefing, waarin wordt uitgelegd wat de bezienswaardigheden zijn. Maar, het grootste deel van de tijd gaat op aan allerlei regeltjes waaraan je je moet houden (niet door zout water rijden, geen dingo’s plagen, houdt het heel etcetera. Niet echt iets waar je zin in hebt ‘s ochtends, maar ja, het hoort erbij. Vervolgens moet je als een idioot op zoek naar een tankstation (tanken op het eiland is echt stervensduur… nou ja, voor Australische begrippen dan, ik denk dat de prijs daar vergelijkbaar is met de benzineprijs hier) en dan zorgen dat je de boot haalt.

 

Terug naar bovenkant


Op het eiland

Maar zodra je op het eiland bent, dan mag je zelf (met de groep) bepalen waar je heen wilt. Populaire stops op Fraser Island zijn:
Lake MacKenzie
Lake MacKenzie is waarschijnlijk het schoonste (en diepste) zoetwatermeer van Australie. Ik ben naar de bodem van het meer gezwommen, ook al kostte dit mij meerdere pogingen en was ik al op de bodem buiten adem. Het water is zelfs drinkbaar (per ongeluk ontdekt).

Picture of the Maheno Shipwreck at Fraser Island, QLD

Scheepswrak van de Maheno

Het schip de Maheno was een van de belangrijkste passagierschepen , dat lange tijd op Tasmania voer. In 1935 werd de Maheno buiten gebruik genomen. Het werd met een sleepboot richting Japan gesleept, waar het zou worden gesloopt. Onderweg kwam het echter in zwaar weer terecht. Uiteindelijk besloot de bemanning van de sleepboot om de Maheno los te laten en haar aan te laten spoelen, zodat de sleper de storm zou overleven. Sindsdien ligt de Maheno op het strand van Fraser Island, waar het een veelgefotografeerd object is. Luister ook naar the Maheno Song (door Noel Gardner op de site van Gary Crockett.

Terug naar bovenkant


Champagne Pools

Ondanks het vele strand, kun je op Fraser Island niet in zee zwemmen. Het grote aantal haaien maakt het levensgevaarlijk om jezelf in het water te begeven. En in tegenstelling tot de meeste haaien die je tegen zult komen, bij voorbeeld op het Great Barrier Reef, zijn deze haaien (ik geloof dat het Tijgerhaaien waren) WEL agressief.

Gelukkig zijn er nog de Champagne Pools, waar je wel van het zeewater kunt genieten. Feitelijk zijn de Champagne Pools niet meer dan een aantal poelen zeewater die door rotsen van de open zee zijn afgeschermd. Door de sterke golfslag ontstaat er in de pools een hoop schuim, erg prettig. Ook leuk is om op de buitenste rand van de pools te zitten en de golven tegen je aan te laten slaan. Zorg er dan alleen wel voor dat je weg bent zodra je merkt dat de golven iets groter worden. Zelf dacht ik dat het wel meeviel, tot ik door een metershoge golf gegrepen werd. Ik kon me nog vasthouden, maar de volgende golven sleurden me mee over de rotsen. Door de vele ruwe rotsen waarover ik heen schuurde, liep ik een groot aantal diepe schrammen op. Die schrammen vermengd met zeewater zorgden dat het er nogal bloederig uitzag. Ik moet toegeven, ik heb er nu -vier jaar later- nog steeds littekens van.

Wees dus verstandig en maak dat je wegkomt als de golven wat groter worden!

Terug naar bovenkant
terug naar overzichtskaartje

DELEN
Vorig artikelCoober Pedy
Volgend artikelAboriginal Tours
Reizen leert je jezelf kennen. Dat gun je iedereen! Dus pak die backpack vol en spring op het vliegtuig. De wereld ligt aan je voeten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.