Grampians NP: Adventure Sports mekka – en méér

0
1032
Grampians-National-Park-Australië
Welkom in het Grampians National Park (Vic)

Zin in een combinatie van natuur en cultuur? De Grampians biedt het allebei!

Het Grampians National Park ligt met 260 kilometer niet ver van Melbourne, naar Australische begrippen dan… Het park staat bekend om zijn zandstenen bergruggen, waar je goed kunt klimmen, hiken, en abseilen. En in het voorjaar zijn er vele bloeiende wilde bloemen te bewonderen. Het gebied is populair bij ‘bushwalkers’ en kampeerders vanwege de spectaculaire vergezichten vanaf de diverse uitkijkpunten zoals The Balconies en The Pinnacle, watervallen zoals de bekende MacKenzie en Wannon Falls, en de verder voor een groot gedeelte nog zo goed als ongerepte natuur. Voor wie het liefst in georganiseerd verband wandelt, klimt of abseilt, zijn er onder begeleiding (groeps-)treks, klim- en abseilpakketten van verschillende moeilijkheidsgraden te boeken, eventueel aangepast aan je persoonlijke voorkeuren

Maak vooral ook kennis met de plaatselijke fauna: kangoeroes, wallaby’s, emoes, kaketoes, vleermuizen, buidelratten, varanen, slangen, en kikkers. Veel soorten kun je alleen in Australië zien! En in Halls Gap lopen de kangaroes ‘s ochtends zelfs door de straten! En voor wie er zeker van wil zijn om van dichtbij dieren te kunnen zien, is er een dierentuin. Je kunt er zelfs kangoeroes voeren!

Watersportfanaten komen ook aan hun trekken in de Grampians. Er zijn een aantal meren in het park waar de diverse watersporten kunnen worden beoefend: vissen, kayakken, kanoën, zeilen, zwemmen, etc. En als je het hele gebied met alle ‘land-marks’ eens van boven wilt zien, dan kun je een ‘air safari’ boeken met een helikopter of een klein vliegtuigje.

De Grampians in de aboriginal mythologie

Zoals veel natuurgebieden, spelen ook de Grampians een rol in de creationistische mythologie van de Aboriginal volken die er wonen. Het is daarom niet verwonderlijk dat de grotten in het Grampians park één van de beste plaatsen in zuidoost Australië is om inheemse rotstekeningen te zien. De namen van de grotten geven soms al een indicatie van wat je er kunt zien: Camp of the Emu’s Foot, Cave of Hands, Cave of Fishes, en Cave of Ghosts. Maar de Aboriginal namen zijn natuurlijk nog veel kleurrijker: Billimina, Jananginj Njani, Manja, Larngibunja, Ngamadjidj, en Gulgurn Manja. Of bezoek Brambuk, The National Park & Cultural Centre in Halls Gap, en leer de zes seizoenen kennen die de Aboriginals onderscheidden.

Er zijn ook hedendaagse kunstenaars te bewonderen in het park. In plaatsen zoals Ararat, Horsham en Hamilton, zijn galerieën waar je verschillende kunstvormen aantreft. Ook kun je hier workshops in diverse kunstdisciplines volgen. In Ararat kun je ook een bezoek brengen aan een atelier. En voor wie meer spiritueel is aangelegd zijn er mogelijkheden voor het boeken van yogalessen en yoga-retreats.

Voor de foodies onder jullie: elk jaar in mei wordt er in Halls Gap het Grampians Grape Escape Festival gehouden. Tijdens dit festival kun je deelnemen aan de diverse hapjes- en wijnproeverijen. En muziekliefhebbers kunnen de nieuwste lokale en nationale Australische bands leren kennen tijdens het recent in het leven geroepen kleinschalige Grampians Music Festival dat elk jaar in februari gehouden wordt.

Tot slot: alle vormen van verblijf zijn mogelijk in de Grampians. Er zijn hotels, pensions, huisjes, campings, hostels, B&B, en verblijven bij de boer in de aanbieding. Daarmee heeft de Grampian NP voor ieder wat wils en voor elk budget iets in huis!

Meer weten? Bezoek de site van Parks Victoria.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.