In Bendigo? Bezoek de kerk

0
249

Bendigo staat onder backpackers vooral bekend als plaatsje waar je geld kunt verdienen in de fruitpluk. Maar als je er dan toch bent, kun je net zo goed de toerist uithangen. Bezoek bijvoorbeeld de Sacred Heart Cathedrale, die mooi gelegen is op een heuvel die uitkijkt over het stadje Bendigo.

Door de bouwstijl is de Sacred Heart in Bendigo een stuk lichter van sfeer dan andere kerken. (Foto: Wiki)

Deze kathedraal is gebouwd in 1901 en is de belangrijkste kerk van het Dekenaat Sandhurst. De bouwstijl is een vroeg voorbeeld van Engelse Gothiek, naar een ontwerp van William Tappin. Kenners roemen deze bouwstijl vanwege het enorme ruimtelijke effect. Duizelingwekkende hoogtes en een zeer licht interieur. De zware sfeer uit veel kerken, die wordt veroorzaakt door dikke muren, ontbreekt in de Sacred Heart.

In navolging van de traditie is de kerk gebouwd op het oosten, zodat de opkomende zon mooi via het glaswerk naar binnen kan schijnen. In de Christelijke traditie staat de opkomende zon symbool voor de wederkomst van Jezus Christus. De zon overwint het duister, Jezus overwint de duisternis van de zonde.

Bouw

Foto: Wiki

De eerste plannen voor de bouw van een kathedraal in Bendigo komen uit 1896, mede om werkloze mijnwerkers werk te verschaffen. Toen de bouw begon, heerste er een economische crisis in de regio. De kerk dacht met dit project een goede daad te vervullen door de werklozen arbeid te verschaffen. In Nederland kennen we een soortgelijk project uit de jaren ’30 van de vorige eeuw, toen er met de hand kanalen werden gegraven en parken aangelegd om de economie draaiende te houden. Anti-cyclisch begrotingsbeleid, noemen we dat tegenwoordig. Toen leek het gewoon een goed idee. Maar wel een idee waar lef voor nodig was, want de hele bouw moest via een lening worden opgehoest. En GBP 30.000 was toendertijd een fors bedrag.

Ramen

Foto: Wiki

Bezoekers roemen vooral de prachtige glas-in-lood ramen, die vooral goed uitkomen wanneer de zon volop schijnt. Vooral laat in de middag komt de kleurenpracht van deze ramen goed tot uiting. Het westelijke raam toont Jezus als het Heilige Hart, geflankeerd door Maria en Josef. Helemaal aan de zijkanten zien we St. Patrick (de naamgever van een bijzonder populaire feestdag) en St. Augustinus. Zoals gebruikelijk bij dit soort afbeeldingen zien we ook een duif, die de Heilige Geest symboliseert. Wat de kerkgangers zelf nogal grappig vinden, is dat de duif de tijd lijkt aan te geven: 7 uur.

Klokken

Het kerkgenootschap zelf is bijzonder trots op het in 2001 aangebrachte klokkenspel dat bestaat uit 5 grote klokken in de tonen E-G#–B-c#–e. De muziekkenner herkent hierin natuurlijk meteen “Salve Regina”, wat ook gelijk de naam van het klokkenspel is. Met deze vijf tonen, weten de spelers.

Er valt nog veel meer te vertellen over de Sacred Heart. Kijk daarvoor op de site van de Sacred Heart Bendigo, of luister wat de beheerder er zelf over te vertellen heeft.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.