Kakadu National Park: Het park der parken?

0
402

Kakadu National Park staat bekend als een van de mooiste en meest bijzondere Nationale Parken in Australië. Kakadu NP ligt “vlakbij” (151 km rijden) Darwin en is het bezoeken meer dan waard. Sommige mensen bezoeken het park om er twee of drie dagen door te brengen. Maar dan zie je maar een stukje. Hoe langer je blijft, des te meer bijzonderheden zul je ontdekken.

Gigantisch

Kakadu NP is gigantisch. Het gebied begint aan de noordkust en strekt zich 200 km naar het zuiden uit. Van oost naar west is het park zo een 100 km breed. Je zult dan ook niet vreemd opkijken als je hoort dat er verschillende landschappen te zien zijn.

Kakadu omvat een groot aantal zeer indrukwekkende rotsen, waar diverse waterstromen doorheen lopen. In het regenseizoen wemelt het van de bulderende watervallen. Andere stukken zijn een stuk vlakker. Vooral het noorden lijkt op een enorm meer waarin planten het hoofd met moeite boven water houden. Tenminste, in het regenseizoen. Want in de droge periode is het waterpeil al snel 3 meter (!) lager en ligt dit gebied droog.

Mangroven

Aan de noordkust vindt je enorme mangrove gebieden, die zich over tientallen kilometers uitspreiden. De mangroven staan wel bekend als de kraamkamers van de natuur, omdat veel zeedieren en vogels hier de beschutting zoeken om voor nageslacht te zorgen.

Wanneer ga je?

Het maakt nogal uit of je in het regenseizoen Kakadu bezoekt of tijdens de droge periode. De regenperiode begint voorzichtig in oktober en is in november op volle kracht. Tot ruwweg maart is Kakadu zeer waterrijk. Mooi, omdat je dan de watervallen ziet en kunt genieten van enorm veel verschillende vogelsoorten. Maar het park wordt daardoor ook iets minder toegankelijk, omdat wegen overstromen. Rond april begint het te stormen.

De boel begint een beetje op te drogen in mei en juni. Deze periode is de meest geschikte tijd om Kakadu te bezoeken. De natuur is nog uitbundig vanwege het vele wateren de meeste wegen zijn weer open. Vreemd genoeg zijn er dan ook relatief weinig bezoekers, waardoor je niet in ganzenpas langs de bezienswaardigheden hoeft te sjokken.

Beestjes

Foto: Pixabay

Wat ga je zoal zien in Kakadu? Als je van dieren houdt kun je je hart ophalen. Volgens sommige brochures leven er in Kakadu 60 verschillende soorten zoogdieren, 51 vissoorten, 120 reptielensoorten, 280 (!) soorten vogels en zelfs 25 verschillende soorten kikkers!
Oh, er leven trouwens ook ruim 10.000 insectensoorten, dus lees ons stukje over muggen nog eens na en zorg dat je voldoende DEET hebt.

DEET 40% is een stof die de geursensoren van de muggen in de war brengt. Daardoor ruiken ze je niet meer en word je veel minder gestoken. DEET wordt al tientallen jaren gebruikt en is nog steeds het effectiefste insectenwerende middel dat bovendien weinig bijwerkingen heeft.

Aboriginal Art

Je zou het bijna vergeten in al het natuurgeweld, maar Kakadu NP is van origine aboriginal land. Veel van de oude kunst van de aboriginals is bewaard gebleven. Veel van de meest toegankelijke rotstekeningen zijn in Kakadu te vinden. Vooral Ubirr en Nourlangie zijn populair, omdat je hier de mooiste tekeningen kunt vinden.

Foto: Pixabay

Er is trouwens niet zoiets als één soort “aboriginal kunst”. Kenners delen de kunst in Kakadu op in drie stijlperiodes. Ten eerste zijn er de schilderingen uit de periode die ouder is dan 6000 jaar. Dan is er een periode van 6000-2000 jaar geleden met een eigen stijl. Door de stijging van de zeespiegel overspoelden een aantal valleien toen, waardoor veel oud werk verloren ging en nieuw werk ontstond. En de laatste stijl is tot maximaal 2000 jaar oud.

De tekeningen zijn niet alleen mooi om te zien, maar fungeren ook als bibliotheek. Ze geven namelijk hun traditionele kennis weer en fungeren daarmee als een soort getekend archief. De oudste tekeningen gaan vooral over de relatie van de mens met de Creatie en het ontwikkelen van de oude Aboriginal law.

Nep?

Laat je overigens niet boosmaken wanneer je ontdekt dat sommige tekeningen recent zijn bijgekleurd. Want het opnieuw overschilderen van een rotstekening is de traditionele manier om de oude boodschap te laten overleven. Voor een westerling is dat haast heiligschennis, alsof je met viltstift “De Nachtwacht” van Rembrandt gaat bijkleuren. Voor de Aboriginals is het juist een teken van respect. De tekening heeft voor hen zoveel waarde dat ze hem in stand willen houden.

Hoe kom je er?

Er zijn verschillende manieren om naar Kakadu te gaan. De meeste vrijheid heb je wanneer je de auto (liefst 4WD) pakt en zelf iets boekt. De belangrijkste plaatsjes zijn helemaal ingespeeld op toeristen, dus er zijn plenty hostels, campings en B&B te vinden. Meestal ook nog wel redelijk geprijsd ook.

Je kunt ook de bus pakken. Greyhound verzorgt een dagelijkse busdienst van en naar Darwin naar diverse plaatsjes in Kakadu. Onderweg stoppen ze zelfs bij een cruise en wachten ze tot je weer terug bent!

Ter plekke kun je natuurlijk zelf op ontdekking gaan. Maar als je weinig tijd hebt en zeker wilt zijn dat je ziet wat je echt gezien moet hebben, is een tour misschien aan te bevelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.