Ningaloo Reef – een nieuwe ervaring

0
894

Ben je in voor een nieuwe ervaring? Eentje waar (nog) niet zo veel mensen over mee kunnen praten? Ben je van het sportief type? En wil je weleens wat anders meemaken dat alle bekend toeristische trekpleisters waar iedereen het altijd over heeft? Dan zou je toch eens naar de Ningaloo Coast moeten gaan!

Ningaloo Coast ligt in West-Australië en is (nog) veel minder toeristisch dan de Australische oostkust. Het gebied staat sinds 2011 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Voor de kust ligt een 260 kilometer lang koraalrif met een grote diversiteit aan flora en fauna. De woestijn reikt er tot aan de kust en zorgt voor ongewone, maar prachtige landschappen. In de (Australische) wintermaanden maakt het gebied deel uit van de trekroute van dolfijnen (het hele jaar te spotten; trek: wintermaanden), roggen (juli tot oktober), en bultrugwalvissen (juni tot en met oktober), en komen er diverse schildpadsoorten op het strand hun eieren leggen (het hele jaar te spotten; eieren leggen: november tot en met februari).

Ningaloo en Coral Bay

Ningaloo betekent in de Wajarri taal van de Aboriginals ‘kaap’, oftewel: hoge klif die uitsteekt in zee, en dat beschrijft dit gebied ten voeten uit. Het ligt 1200 kilometer ten noorden van Perth, de grootste stad van West-Australië, aan de Indische oceaan. De Aboriginals wonen al 30.000 jaar in de streek. Het koraalrif ligt maar 100 meter uit de kust en is dus goed bereikbaar.

De beste plaats om je te stationeren is Coral Bay. Je kunt van daaruit prima het hele gebied bezoeken. Er is een hotel, een paar campings, en diverse huisjes die je kunt huren. Voor de nodige inkopen zijn er een aantal winkels, en uitgaan kun je/een borrel kun je halen in het plaatselijke café. Naar het noorden toe ligt Exmouth, waarvandaan er vele boottrips te maken zijn en je kunt er de Jura kust bewonderen, te voet, per fiets, of vanaf het water. Naar het zuiden toe ligt Monkey Mia, waar de dolfijnen naar de kust toe komen om gevoerd te worden!

Vanuit Coral Bay kun je boottrips maken, bijvoorbeeld met een glass bottom boot, zodat je de onderwaterwereld goed kunt zien, of, als een echte Captain Nemo, met een mini onderzeeër. Maar je kunt er ook snorkelen en duiken en dat zeker een aanrader! Het koraalrif ligt hier vlak voor de kust en je kunt er zelf al snorkelend naartoe zwemmen. Je zult er prachtige koralen zien en een veelheid aan vissen en andere zeedieren.

Duiken met de walvishaai

walvishaai
Walvishaai (Foto: Simone Saponetta via Pixabay)

Maar echt leuk wordt het pas als je gaat duiken. Beter dan National Geographic, 3D film, of virtual reality, echt waar! Je hebt je eigen perslucht bij je, je ziet de belletjes van je apparatuur opstijgen naar het wateroppervlak, en in de tussentijd ben je omringd door het beste wat de oceaan je te bieden heeft: een enorme rijkdom aan verschillende soorten vissen, wel 220 soorten koraal, en dan hebben we het nog niet eens over al het andere onderwaterleven! Een waar paradijs onder water, zeg maar een stil sprookje. En jij bent er getuige van, jij zit op de eerste rang! Het is niet goedkoop, het kost een paar honderd Australische dollars per persoon, maar dan heb je ook wel wat! Je kunt er van maart tot en met juni bijvoorbeeld duiken met walvishaaien. Dat klinkt overigens enger dan het is. De walvishaai is niet gevaarlijk voor de mens. Het dier is nl. een strikte vegetariër en eet alleen plankton.

Duiken in Australië wordt zeer professioneel aangepakt. Er zijn strenge regels waaraan aanbieders van duikcursussen en –excursies moeten voldoen. En de meeste duikorganisaties letten zelf ook goed op de gevolgen voor het milieu: ze zijn helemaal eco-verantwoord. Of je hier nu je duikbrevet gaat halen of alleen deelneemt aan een van de vele duikexcursies: je bent in goede handen!

Even vaste grond onder de voeten?

Het gaat aan de Ningaloo Coast vooral om duiken en andere watersporten, maar mocht je meer een landrot zijn, dan liggen er landinwaarts een aantal nationale parken, waar je kunt wandelen, prachtige rode ravijnen kunt zien en veel wilde dieren, zoals emoes, kangoeroes, pelikanen, hagedissen en slangen. In deze parken kun je ook kamperen.

Kortom: je kunt aan de Ningaloo Coast op vele manieren een heerlijke, relaxte zomervakantie vieren!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.