Snorkelen en duiken op Moreton Island

Snorkelen en duiken op Moreton Island

0
430
Bron: Adventure Moreton Island

Het is mooi snorkelen in Queensland. Mooie stranden en riffen vol met kleurige vissen. Vaak vlak bij de kust. Eén stek die je echt niet mag missen, is Moreton Island.

Op Moreton Island vindt je alles wat je maar kunt willen zien. Prachtige onderwater taferelen waar het wemelt van de vissen en anemoon-achtigen.

Neem het Curtin Artificial Reef en de Tangalooma Wrecks. Dit zijn door de mens aangelegde dijkplekken. Door scheepswrakken af te laten zinken ontstaat een omgeving waarin de natuur zijn gang kan gaan. In de loop der jaren hebben koraalsoorten zich gehecht aan de scheepswanden, waardoor het nu een duikplek is die wereldfaam heeft vergaard. Logisch, want je krijgt twee voor de prijs van één: mooie natuur én het bijzondere gevoel dat je krijgt wanneer je langs een gezonken schip zwemt. Een gevoel dat eigenlijk niet onder woorden te vatten is: een stukje ontzag, inzicht in de tijdelijkheid der dingen en de spanning die je ook wel kunt voelen als je door een oude, verlaten, villa dwaalt (liefst met krakende planken en piepende scharnieren).

Echt rif

Bron: Adventure Moreton Island

Ook Flinders Reef, het enige natuurlijke koraalrif ter hoogte van Brisbane is vanaf Moreton Island goed te bereiken. Er gaan regelmatig boten die kant op. Smiths Rock, een scheepskerkhof dat al eeuwen wordt gebruikt om oude schepen te dumpen, is nog beter te bereiken. Je kunt er zo vanaf het strand naartoe zwemmen.

Scheepswrakken

De wrakken bij Smiths Rock liggen op 12 meter diepte en zijn voor iedereen met een PADI Open Water certificaat te bereiken. Dit is een plus vergeleken met andere wrakken die vaak dieper liggen, wat betekent dat je extra duikcursussen nodig hebt. Op deze diepte dringt het zonlicht nog door, waardoor je kunt genieten van de tropische vissen die zich vrij bewegen tussen bijzondere koraalformaties.

Auto’s?

Je vindt soms de raarste dingen op de zeebodem. Als het even kan, maak dan een foto terwijl je diep onder water achter het stuur zit. Nabij Bulwer ligt bijvoorbeeld een oude sportauto. Deze is ergens in de jaren ’80 vanaf een schuit het water in gekiept. Het onderwaterleven blijkt ook dol te zijn op sportwagens. Er zwemt van alles, waaronder de Wobbegong haai (niet gevaarlijk). Iets verder ligt een oude Volkswagen Kever.

Bulwer scheepswrakken

Nabij Bulwer liggen trouwens ook weer een stel scheepswrakken die je vanaf het strand kunt ontdekken. Twee wrakken liggen op het strand, de derde ligt vlak bij de kust. Pak je flippers, snorkel en masker en zwem er naartoe om deze boot van binnen te ontdekken. Pas wel op, de romp ligt al een tijd in het zoute water te roesten en kan scherpe randen hebben.

Een spannend avontuur in de zee

Reden genoeg dus voor een bezoekje aan Moreton Island. Spannende scheepswrakken en een wervelend waterleven liggen binnen handbereik. Als je toch in de buurt bent, mag je Moreton Island niet negeren.

 

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: