The Great Ocean Road en de Twelve Apostles

0
1229
Sunset over the Twelve Apostles, one of the marvels of nature along the Great Ocean Road in Queensland, Australia

The Great Ocean Road loopt ruwweg vanaf Geelong (bij Melbourne) tot voorbij Port Campbell langs de kust. Deze “snelweg”wordt omschreven als de meest spectaculaire kustweg ter wereld. En inderdaad is dit een must-do! De Great Ocean Road voert je langs een aantal kustplaatsen, waar goed gesurfd kan worden. Bekende plaatsen zijn Torquay en Lorne.
Zelf heb ik surfles gehad in Lorne, maar uiteindelijk duurde het nog maanden tot ik het in Noosa (QLD) echt goed leerde.

 

Sunset over the Twelve Apostles, one of the marvels of nature along the Great Ocean Road in Queensland, Australia

Afgezien van strandplaatsen, met het bijbehorende nachtleven, heeft de Great Ocean Road vooral veel spectaculaire natuur te bieden. De Twelve Apostles zijn waarschijnlijk de meest bekende rotsformatie van de Great Ocean Road. Deze stenen pilaren zijn ontstaan doordat de golfslag het zachtere gesteente rondom de pilaren heeft weggeslagen. Overigens, zijn ze vanaf het uitkijkpunt niet alle twaalf zichtbaar.

Een apostel minder…

De Twelve Apostles aan de Great Ocean Road zijn altijd een belangrijke toeristenattractie geweest. Ondanks de naam, Twelve Apostles, stonden er al geruime tijd nog maar negen.

Sinds 4 juli 2005 (omstreeks 9:20 lokale tijd) zijn er nog maar acht zichtbaar. De negende is plotseling ingestort.

De continue golfslag tegen de voet van de stenen pijler zorgde al jaren voor erosie, het was dan ook bekend dat het instorten van de pilaar te verwachten was. Het precieze tijdstip was echter onvoorspelbaar.

Een soortgelijk incident heeft zich ongeveer 10 jaar geleden ook voorgedaan bij de iets verder gelegen “London Brigde”. Daar stortte een stenen boog in, terwijl er toeristen op het eind van de “brug” waren. Door het slechte weer tijdens dit incident, konden de toeristen niet van de rots afgehaald worden. Ze brachten enkele dagen op de steen door, in afwachting van de helicopter die hen uiteindelijk evacueerde.

Cape Otway

Bij Cape Otway wijkt de Great Ocean Road een stukje terug van de kust, maar via een aantal kleinere wegen kun je Cape Otway National Park goed bereiken. Dit park is een van meest onaangetaste regenwouden van zuidelijk Australie. Bovendien is Cape Otway het zuidelijkste punt van Australië (en daarmee het meest zuidelijke punt dat ik ooit heb bereikt). Er zijn een aantal mooie, niet al te lange, wandelroutes die een mooie gelegenheid zijn om even de benen te strekken. Verder is het mogelijk om de vuurtoren te bezichtigen.

terug naar overzichtskaartje

DELEN
Vorig artikelHet verhaal van de Three Sisters
Volgend artikelUluru en Kings Canyon
Reizen leert je jezelf kennen. Dat gun je iedereen! Dus pak die backpack vol en spring op het vliegtuig. De wereld ligt aan je voeten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.