Dit zijn de 6 verborgen pareltjes in Australië

0
108
Satellietfoto Australië

Kangoeroe’s, koala’s, een woeste en uitgestrekte outback, vriendelijke Ozzies en natuurlijk het Great Barrier Reef. Wat flora en fauna betreft behoort Australië tot ’s werelds topbestemmingen. Het land is zó groot, dat het praktisch gezien zo goed als onmogelijk is om het helemaal in één keer te bekijken. Daarom stellen reisorganisaties vaak pakketreizen voor waarbij je in een beperkte tijd zoveel mogelijk hoogtepunten van een deel van Australië zit. Maar hoe zit het dan met al die verborgen pareltjes? Wij zetten er een aantal voor je op een rijtje.

1. Noosa

Coolah Beach, Noosa HeadsNoosa kun je met zijn mondaine uitstraling gerust het Saint Tropez van Australië noemen. Noosa is een plek om met je hangmat onder de palmbomen te luieren en met je surfplank onder je arm richting de golvende zee te lopen. Behalve voor het zonnebaden en het surfen zet je ook koers naar deze plek voor het Noosa National Park. Dit dichtbegroeide park vlak langs de kust heeft een aantal prachtige, beschutte baaien waar je nooit meer weg wilt. Het regenwoud loopt helemaal tot aan het zandstrand. Dat bos is trouwens ook een perfecte plek om koala’s te spotten.

2. Tasmanië

Tasmanië is de kleinste en meest diverse staat van Australië. Het eiland werd vernoemd naar de Nederlander Abel Tasman die het eiland in de zeventiende eeuw ontdekte. Meer dan veertig procent van het eiland betreft nationaal park of geldt als Werelderfgoed. Ook leven hier veel bijzondere diersoorten zoals wombats, pinguïns, zeehongen en de Tasmaanse Duivel. De tocht per veerboot vanuit Melbourne naar Devonport op Tasmanië duurt ongeveer tien uur. Deze overtocht is het hele jaar door mogelijk. Je ticket reserveer je vooraf bij de ferrymaatschappij Spirit of Tasmania. Boek in het hoogseizoen (december en januari) op tijd.

3. Arnhemland

Ook Arnhemland verkreeg zijn naam dankzij een Nederlandse ontdekkingsreiziger die met zijn schip ‘De Arnhem’ dit gebied ontdekte. Ondanks deze ontdekking werd het gebied nooit gekoloniseerd, waardoor de Aboriginals die hier van origine leefden hun cultuur en leefwijze hebben kunnen voortzetten. De Aboriginalstam die hier woont, noemt zichzelf Yolgnu. Het onherbergzame gebied werd inmiddels bijna honderd jaar geleden officieel benoemd tot Aboriginal Reserve. Het is zo goed als afgesloten van de buitenwereld maar desondanks, met wat moeite, te bezoeken.

De reis naar Arnhemland

Wil je het jezelf zo makkelijk mogelijk maken, dan neem je deel aan één van de tours die georganiseerd worden. Wil je het gebied zelfstandig verkennen, dan is er meer nodig. Leg je bezoek zo vroeg mogelijk vast, want het aantal toegestane auto’s per dag is streng beperkt. Vanwege het ruige karakter van het gebied wordt een 4WD overigens aangeraden. Ook moet je een officieel toegangsbewijs aanvragen. Dat doe je in bijvoorbeeld het Injalak Arts and Crafts Centre. Je mag in het park zelfs kamperen, maar wel op de daarvoor aangegeven plaatsen.

4. Coconut Island

Coconut Island is een bestemming die in een behoorlijke uithoek ligt. Het eiland, dat ook wel Poruma Island genoemd wordt, ligt ten noorden van Australië en op ruim honderd kilometer afstand van Thursday Island. Coconut Island is precies waar je aan denkt wanneer je zijn naam hoort: een bountyeiland met hagelwitte zandstranden en koraalriffen. Behalve dat is er ook een schildpaddenboerderij die je kunt bezoeken. Coconut Island is ongeveer 1,4 kilometer lang en slechts 400 meter breed. De ondiepe koraalriffen begrenzen het eiland aan beide kanten.

De reis naar Coconut Island

Coconut Island behoort tot de Torres Strait Islands. De twee bekendste daarvan, de Inner Islands genoemd, zijn Thursday Island en Horn Island. Deze zijn per vliegtuig of ferry bereikbaar vanaf het vasteland van Australië. Voor de kleinere en afgelegener eilanden zoals Coconut Island moet je voor je bezoek iets meer regelen en is er wat meer lef en inventiviteit nodig. Als bezoeker moet je lang vooruit plannen en van de voorzitter van het eiland toestemming krijgen voor je bezoek. Als dat niet als een echt avontuur klinkt?!

5. Kings Canyon

Kings Canyon vind je in Centraal-Australië, op ongeveer 450 kilometer afstand van Alice Springs. Alhoewel je behoorlijk wat uurtjes onderweg zal zijn, is de plek per auto prima te bereiken. In de Kings Canyon leven al meer dan 20.000 jaar de Luritja Aboriginals. De kloof is onderdeel van een oeroud landschap dat miljoenen jaren geleden werd gevormd. Hij bevat zelfs nog fossielen van zeedieren. Rondom de Kings Canyon is de natuur dichtbegroeid. Een heerlijke plek voor wandelaars.

6. Whitsunday Islands

Besluit je om een rondreis door Australië te boeken via een reisvergelijkingssite als Reisfanaten.nl, waar je aanbiedingen van diverse organisaties vindt, vergeet dan ook de Whitsunday Islands niet. Met 74 verschillende eilandjes is dit een plek voor zowel de luxe- als de budgetreiziger. Het hagelwitte zand en kraakheldere water geven je het gevoel in een klein paradijsje te zijn beland! Sommigen zeggen dat de Whitsunday Islands tot de mooiste eilanden ter wereld behoren. Ga jij het met eigen ogen aanschouwen?

De reis naar de Whitsunday Islands

De Whitsunday Islands zijn een archipel die bij de oostkust van Australië ligt, niet zo ver bij het Great Barrier Reef vandaan. James Cook passeerde de eilanden voor hij voet zette aan het Australische vasteland. Je kunt de Whitsunday Islands op verschillende manieren bereiken. Zo zijn er twee vliegvelden, die je vanuit Cairns in anderhalf uur bereikt: het Great Barrier Reef Airport en de Whitsunday Coast Airport. Daarnaast kun je ook per ferry naar de archipel afreizen. Een hop-on-hop-off ticket voor één dag geeft je de mogelijkheid om verschillende eilanden te ontdekken.

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Reisfanaten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.