Backpackers naar de Galg geleidt in Melbourne

0
195
ik in The Old Melbourn Gaol.

Zoals je ongetwijfeld weet, is Australië ooit gesticht als strafkolonie. Als je het in Engeland niet zo nauw nam met de wet, werd je zo op een schip gezet en naar dat droge, dorre en onherbergzame land gebracht. Daar ontstond al snel een samenleving.

En ironisch: zelfs binnen de enorme uitgestrekte gevangenis die Australië oorspronkelijk was, bestond behoefte aan gevangenissen. Australië was voor veel criminelen een tweede kans. Maar dan moesten ze zich wél gedragen.

Een van de oorspronkelijke gevangenissen is de oude gevangenis van Melbourne (Victoria), de Old Melbourne Gaol. Deze gevangenis “ontving” zijn eerste bewoner in 1842 en is het bezoeken meer dan waard. Mijn tip: zoek hier een bewolkte of regenachtige dag voor uit, dan komt het dreigende karakter van dit gebouw het beste tot zijn recht.

Old Melbourne Gaol

Deze gevangenis staat op 377 Russell Street in Melbourne, op slechts 2 minuten lopen van het Centraal Station van Melbourne, en is opengesteld voor het publiek. Entree is AUS$ 28 (neem je studentenkaart mee en krijg AUS$ 5 korting). Je krijgt dan toegang tot de gevangenis en het oude politiebureau.

Afbeelding: National Trust, via de site van de Old Melbourne Gaol

Nog leuker is het om de gevangenis te bezoeken wanneer de gevangenisbeul zijn rondleiding geeft. Deze rondleidingen vinden verschillende avonden per week plaats en beginnen om 20:30 (verzamelen om 20:15). Door de duisternis wordt deze tocht extra beklemmend.

Doodstraf en andere enge verhalen

In de periode dat de gevangenis in gebruik was (1842-1929) zijn in totaal 133 gevangenen door ophanging geëxecuteerd. Een van de meest beroemde terdoodveroordeelden was Ned Kelly. De beul vertelt honderduit over het leven in de Old Melbourne Gaol en laat je gedurende een rondleiding van een uur alle hoekjes en gaatjes van de gevangenis zien. Ondertussen vertelt hij de meest duistere, gruwelijke en angstaanjagende verhalen. Deze rondleiding wordt zo eng gevonden, dat de organisatie het niet geschikt acht voor jongeren onder de 16 jaar.

Boek de rondleiding door de gevangenisbeul direct op de site van de Old Melbourne Gaol. Kaarten kosten AUS$38.

Virtuele rondleiding Old Melbourne Gaol

Wil je een voorproefje? Dat kan met deze virtual tour van Google Maps (gemaakt op een zonnige dag).

DELEN
Vorig artikelOntdek Banksy in Melbourne
Volgend artikelOeps, verkeerde afslag…
Reizen leert je jezelf kennen. Dat gun je iedereen! Dus pak die backpack vol en spring op het vliegtuig. De wereld ligt aan je voeten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.